Ot.prp. nr. 27 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov om svangerskapsavbrudd (abortloven)

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

Adgangen til å foreta svangerskapsavbrudd er regulert i lov 13. juni 1975 om svangerskapsavbrudd (abortloven) og forskrift 15. juni 2001 nr. 635 om svangerskapsavbrudd (abortforskriften).

Inntil utgangen av tolvte svangerskapsuke er det kvinnen selv som tar den endelige avgjørelse om svangerskapsavbrudd. Etter tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd kun skje på nærmere vilkår, jf. abortloven § 2.

Ved begjæring om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke fatter en primærnemnd, sammensatt av to leger, vedtak om abortinngrep kan foretas, jf. loven § 7 annet ledd. Den ene legen skal være lege ved den avdeling hvor svangerskapsavbruddet foretas. Den andre legen oppnevnes av fylkesmannen og må ikke være tilsatt i den avdelingen hvor svangerskapsavbruddet foretas, jf. forskriften § 11. Vurderingen av hvorvidt abort skal innvilges skjer vanligvis ved personlig kontakt mellom nemnda og den abortsøkende kvinnen. Kvinnen har rett, men ikke plikt til å møte i nemnda.

Etter abortloven § 8 annet ledd første punktum skal saken ved avslag i primærnemnda automatisk oversendes fylkesmannen, som i samråd med kvinnen skal legge saken frem for en annen nemnd (klagenemnda) til ny vurdering, med mindre kvinnen trekker begjæringen tilbake innen tre dager etter at hun er blitt underrettet om avslaget. I dag er det klagenemnder ved Universitetssykehuset Nord-Norge, St. Olavs Hospital, Haukeland universitetssykehus, Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Ullevål universitetssykehus.

Klagenemnda består av to leger (som i primærnemnda) og et tredje medlem som ikke er lege, utpekt av fylkesmannen, jf. loven § 8 annet ledd fjerde punktum. Det tredje medlemmet bør i følge forskriften § 12 første ledd annet punktum være jurist. Den abortsøkende kvinnen har rett, men ikke plikt til å møte i klagenemnda.

Nærmere regler om oppnevning av nemndene og saksbehandling er fastsatt i abortforskriften, jf. abortloven § 12

Videre presiserer rundskriv I-4 2006 kravene om korrekt behandling av protokoll, meldeskjema og journal, dokumentasjon av begrunnelsen for vedtaket og sammensetningen av primær- og klagenemndene.