Ot.prp. nr. 27 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov om svangerskapsavbrudd (abortloven)

Til innholdsfortegnelse

4 Andre lands rett

I Sverige reguleres abort i abortlagen av 12. juni 1974. I Sverige er det selvbestemt abort frem til utgangen av 18. svangerskapsuke. Etter utgangen av 18. uke kan svangerskapet bare avbrytes etter tillatelse av Socialstyrelsen. Socialstyrelsens avgjørelse kan ikke påklages. I Socialstyrelsen er det «Rådet för vissa rättsliga, sociala och medicinske frågor», som avgjør abortsøknader. Den del av det Rättsliga rådet som behandler abortspørsmål kalles Abortnämnden, og møtes en gang per uke. Abortnemnden behandler drøyt 300 1 abortsøknader per år.

I Danmark er det inntatt regler om svangerskapsavbrudd i Sundhetsloven av 24. juni 2005. Frem til utgangen av 12. svangerskapsuke bestemmer kvinnen selv om hun skal ta abort. Søknader om abort etter 12. svangerskapsuke behandles av regionale samråd. Klage på avgjørelse i samrådet behandles av et ankenævn. Både samrådene og ankenævnet oppnevnes av indenrigs- og sundhedsministeren. Tillatelse til abort kan kun gis ved enstemmighet.

I Finland reguleres abort i lag om avbrytande av havandeskap (239/1970) og förordning om avbrytande av havandeskap 29.5.1970/359. Tillatelse til abort før 12. svangerskapsuke kan gis av en lege som har fått tillatelse til det av Rättskyddscentralen för hälsovården. I alminnelighet kreves tillatelse til abortinngrep både av den lege som har fått slik tillatelse og av legen som skal utføre inngrepet. Dersom kvinnen ikke er fylt 17 år eller har fylt 40 år eller allerede har født fire barn, er det tilstrekkelig med tillatelse fra den legen som skal utføre inngrepet. Søknader om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke, samt saker der legens beslutning er negativ, jf. ovenfor, behandles av abort- og steriliseringsnemnden i «Rättskyddsentralen for hälsovården». Nemnden møtes to ganger i uken.

På Island reguleres abort av lov 27. mai 1975 nr. 25. I følge loven artikkel 10 skal en abort utføres så tidlig som mulig og før 16. svangerskapsuke. Abort på sosiale indikasjoner kan bare skje etter skriftlig grunngiving av to leger eller en lege og en sosialarbeider. Avslag kan påklages til Helsedirektoratet, som straks skal videresende saken til en komité utpekt av helseministeren. Etter 16. svangerskapsuke avgjøres alle søknader om svangerskapsavbrudd av denne komiteen, og svangerskapsavbrudd kan bare innvilges hvis det er fare for kvinnens liv eller helse og ved alvorlige genetiske skader eller medisinske tilstander hos fosteret.

I Storbritannia reguleres abort av «Abortion Act 1967». Loven gir ikke kvinnen noen rett til abort, men gjør aborthandlingen straffri dersom to leger mener den kan gjennomføres, etter nærmere bestemt vilkår fastsatt i loven. Det er et vilkår at svangerskapet ikke har vart lenger enn 24. uker. Loven gjelder ikke for Nord-Irland.

Fotnoter

1.

Ref. Meddelandeblad fra Socialstyrelsen februar 2006