Ot.prp. nr. 31 (1997-98)

Om lov om endringer i lov 23 juni 1995 nr 39 om telekommunikasjon

Til innholdsfortegnelse

4 Høring

Samferdselsdepartementet sendte 29. august 1997 et høringsnotat om forslag til endringer i lov 23. juni 1995 nr 39 om telekommunikasjon til uttalelse til i alt 73 høringsinstanser, sammen med utkast til forskrift om offentlig telenett og offentlig teletjeneste. Ved høringsfristens utløp 10. oktober 1997 var det kommet inn høringsuttalelser til det foreslåtte regelverket fra 39 høringsinstanser. Det store flertallet gir uttrykk for at det er positivt at de resterende eneretter i telesektoren nå avvikles og gir støtte til hovedtrekkene i regelendringene.

Telia, Den norske dataforening, Global Oneog Jernbaneverket gir i sine høringsuttalelser uttrykk for at det er viktig at konkurranse nevnes i lovformålet. Samferdselsdepartementet vil understreke at konkurranse ikke er et mål i seg selv. Konkurranse er et virkemiddel blant flere for å oppnå det som er målet; oppfyllelse av nasjonale behov for telekommunikasjon. Departementet foreslår imidlertid at § 1-3 a) gis tillegget gjennom virksom konkurranse for å markere virkemiddelet.

Flere høringsinstanser har kommentarer og forslag til andre formuleringer i § 1-6 Definisjoner. Samferdselsdepartementet har sammen med Post- og teletilsynet gjennomgått definisjonene på nytt og det er foretatt enkelte mindre endringer i forhold til høringsnotatet. Det henvises til selve lovutkastet og merknadene til § 1-6.

Med hensyn til bestemmelsen om konsesjonsplikt påpeker flere høringsinstanser, blant andre Kontor og Datateknisk Landsforening, Norsk Kabel-TV Forbund, Norkabel, Teleoperatørenes Forum, ElTele, Energiforsyningens Fellesorganisasjon, Global One, Jernbaneverket og NITO at det er behov for nærmere retningslinjer vedrørende sterk markedsstilling. Høringsinstansene påpeker at det er uklart hva som menes med geografisk marked og at det er behov for kjente parametere da det er så vurderingspreget hva som utgjør sterk markedsstilling. I tillegg er det behov for klare saksbehandlingsregler. Samferdselsdepartementet vil peke på at det pågår et arbeid hos telemyndigheten med sikte på å utarbeide retningslinjer for vurdering av sterk markedsstilling. Sterk markedsstilling er en reguleringsgrense som også har sentral betydning i EØS-regelverket og telemyndigheten ser hen til pågående arbeid på området i EU-organene. For øvrig har departementet ved sin vurdering av utforming og avgrensning av konsesjonsplikten lagt til grunn at begrepet sterk markedsstilling blir definert på en tilstrekkelig fleksibel måte i forhold til det reguleringsbehov som foreligger knyttet til fastlagte telepolitiske målsettinger.

Telenor, Norske Boligbyggelags Landsforbundog NORTIB tar i sine høringsuttalelser opp forholdet mellom offentlige og private nett. Samferdselsdepartementet vil peke på at utkast til forskrift om offentlig telenett og offentlig teletjeneste ble sendt på høring sammen med lovendringsforslaget. Etter departementets vurdering er det avgjørende å ha et regelverk vedrørende telenett og teletjenester som er tilgjengelig for allmennheten på plass fra markedet åpnes for konkurranse. Det vises til omtalen av forskriftsarbeidet i pkt 2.2.3. Behovet for en forskrift om private telenett vil bli vurdert nærmere på et senere tidspunkt.

En rekke høringsinstanser er opptatt av myndighetsfordelingen og klageordningen på teleområdet. Dette gjelder bl.a. Telenor, Telia, Teleoperatørenes Forum, ElTele, Energiforsyningens Fellesorganisasjon, Norsk Kabel-TV Forbund, Den norske dataforening, Jernbaneverket, Norkabel, NITO, Kontor og Datateknisk Landsforening og Statens teleforvaltningsråd.Flere av disse høringsinstansene tar til orde for at tilsynet med konkurranseforholdene i telesektoren i størst mulig grad bør ivaretas av de generelle konkurransemyndighetene. Dette gjelder bl.a. Teleoperatørenes Forum, ElTele, Energiforsyningens Fellesorganisasjon, Telia, Norsk Kabel-TV Forbundog Den norske dataforening. Andre høringsinstanser er av den oppfatning at klagesaker bør behandles av et fullt ut uavhengig klageorgan. For øvrig påpeker Norkabel, Norsk Kabel-TV Forbund og Teletopiaat det bør settets frister for behandlingen av saker i alle instanser. Samferdselsdepartementet vil understreke betydningen av en sterk og velfungerende sektorspesifikk tilsynsmyndighet for å realisere fastlagte telepolitiske mål. På bakgrunn av høringsuttalelsene er Samferdselsdepartementet og Planleggings- og samordningsdepartementet blitt enige om å gi Post- og teletilsynet og Konkurransetilsynet i oppdrag å i fellesskap på nytt gå gjennom samordningsbehov mellom tele- og konkurransemyndighetene og klargjøre grenseflatene for aktørene. Det vises til nærmere omtale i kap 3.5.

Tele 2, Helsetilsynet, Riksadvokaten og Justisdepartementet har uttalt seg om taushetsplikt. Samferdselsdepartementet vil peke på at formålet med forslaget om endring av § 9-3 tredje ledd er å sikre at politiet, påtalemyndigheten og retten kan få opplysninger om en abonnents telefonnummer, navn eller adresse selv om vedkommende har avtale om hemmelig telefonnummer, uten at det er nødvendig å gjennomføre den omstendelige prosedyren om fritak for taushetsplikt. Justisdepartementet påpeker at det bør tas inn i avtalen om hemmelig nummer hvilke begrensninger som gjelder og at det bør utarbeides sikkerhetsrutiner for innhenting av opplysningene. Videre påpekes at det er uklart for hvilke av politiets oppgaver taushetsplikten oppheves. Riksadvokatenforeslår en utvidelse av det foreslåtte unntaket fra taushetsplikten og at det i tillegg bør nedfelles en opplysningsplikt. Samferdselsdepartementet er enig i at det kan være behov for en viss justering, og viser til nærmere omtale i kap 3.6.

Telenor mener i sin høringsuttalelse at simpel uaktsomhet ikke bør lovfestes som skyldform, jf § 10-4. Riksadvokaten går i mot å gjøre uaktsomt brudd på taushetsplikten straffbart. Brudd på taushetsplikten bør være straffbart som forbrytelse, da det ellers blir problematisk i forhold til forsøk. NORTIB tar til orde for at straffereaksjoner bør utløse erstatningsansvar. Samferdselsdepartementet vil peke på at bakgrunnen for at bestemmelsen foreslås endret er at skyldformen bør gå klart frem av straffebudet. Med hensyn til erstatningsansvar hviler dette på eget ansvarsgrunnlag samtidig som det i henhold til straffeprosesslovens regler vil være adgang til å forfølge sivile krav i forbindelse med en straffesak. Det vises forøvrig til omtalen i pkt 3.7.

Flere høringsinstanser påpeker at nummerportabilitet og fast operatørforvalg er forutsetninger for å oppnå konkurranse i markedet. Samferdselsdepartementet vil peke på at det arbeides med å løse tekniske forhold på området. For øvrig vil det i forskrift om offentlig telenett og teletjeneste bli tatt inn en bestemmelse om at tilbyder av offentlig telefontjeneste, som del av sitt samtrafikktilbud, skal tilby funksjonalitet som gjør at sluttbruker kan velge annen tilbyder for videreformidling av samtale. Det vil videre bli tatt inn i bestemmelsen at Post- og teletilsynet kan fastsette vilkår, herunder tidsfrist, for innføring av fast forvalg for videreformidling av samtale. Det er foreløpig for tidlig å fastsette når nummerportabilitet og fast operatørforvalg vil bli innført, men departementet legger til grunn at det vil skje innen 1. januar 2000.

Som følge av merknader framkommet i høringsrunden har Samferdselsdepartementet i tillegg til det som er omtalt ovenfor foreslått endringer/tilpasninger i forskjellige bestemmelser uten at en har funnet grunn til særlig omtale. Det vises til merknadene til de enkelte bestemmelsene inntatt i kap 6.