Ot.prp. nr. 35 (2002-2003)

Om lov om Norges territorialfarvann og tilstøtende sone

Til innholdsfortegnelse

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

En utvidelse av sjøterritoriet og etablering av en tilstøtende sone vil ikke i seg selv medføre økonomiske eller administrative konsekvenser. Utgiftene ved revisjon av grunnlinjene og andre undersøkelser er allerede påløpt som ledd i utredningen av de spørsmål som er forbundet med en utvidelse, og dekket innenfor Utenriksdepartementets og andre fagmyndigheters budsjett. En utvidelse av sjøterritoriet og etablering av en tilstøtende sone vil imidlertid medføre kontroll- og håndhevelsesbehov i et større område.

Forsvarsdepartementet har i sin høringsuttalelse fremholdt at både Forsvarets fartøyer og Forsvarets elektroniske overvåking av kysten bidrar til kontroll og oversikt over havområdet og kan således forebygge kriser og ulykker. Fordi Forsvaret er en vesentlig bidragsyter ved suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse i sjøterritoriet, vil Forsvarets evne til å løse disse oppgavene påvirkes av et utvidet territorialfarvann.

Landsorganisasjonen i Norge har i sin høringsuttalelse forutsatt at Forsvaret tildeles tilstrekkelige ressurser til effektiv overvåking, kontroll og håndhevelse slik at ikke utvidelsen medfører et misforhold mellom Forsvarets pålagte oppgaver og dets evne til å løse disse.

Sysselmannen på Svalbard har i sin høringsuttalelse anført at en utvidelse av territorialfarvannet ved Svalbard vil innebære en utvidelse av myndighetsområdet for Sysselmannen, herunder politi- og påtaleansvaret. Det anføres videre at i henhold til kystvaktloven § 19, skal kontroll og håndhevelse i Svalbards indre farvann og sjøterritorium skje i samsvar med direktiver gitt av Sysselmannen på Svalbard. Sysselmannen forutsetter at de årlige budsjettbehandlinger sikrer samsvar mellom pålagte oppgaver og budsjettmidler for å løse disse.

Justisdepartementet har i sin høringsuttalelse antatt at det i første omgang vil være Kystvakten som vil få økt ansvar ved en utvidelse av territorialfarvannet ved Svalbard og at det vil være Kystvakten som må bære eventuelle økte kostnader ved dette. Justisdepartementet savner imidlertid en nærmere drøftelse av dette spørsmålet, herunder hvordan fordelingen av oppgaver mellom Sysselmannen og Kystvakten vil være etter utvidelsen. Utenriksdepartementet antar at en slik avklaring i første rekke bør drøftes mellom de mest berørte fagmyndigheter.

I lys av at en utvidelse av sjøterritoriet og etablering av en tilstøtende sone vil medføre kontroll- og håndhevelsesbehov i et større område, har Politidirektoratet i sin høringsuttalelse anført at det bør tas høyde for en tilsvarende ressurstilførsel, dersom politiet skal kunne følge opp med kontroll og håndhevelse slik lovverket legger opp til.

De økonomiske og administrative kostnader som en utnyttelse av de økte muligheter for reguleringer, kontroll og håndhevelsestiltak som en utvidelse av sjøterritoriet vil medføre, vil måtte vurderes konkret i tilknytning til de aktuelle tiltak. De forutsettes dekket innenfor de til enhver tid gjeldende budsjettrammer.