Ot.prp. nr. 37 (2007-2008)

Om lov om endringer i lov 18. desember 1959 nr. 1 om mortifikasjon av skuldbrev m.v. og enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til endringen av § 4

Paragrafen forslås endret slik at krav om mortifikasjon etter mortifikasjonsloven som hører under norsk domsmyndighet, skal reises for Brønnøy tingrett. Dette blir en felles vernetingsregel for alle mortifikasjonssaker etter mortifikasjonsloven, som vil gjelde uavhengig av hva slags dokument det gjelder, og av hvor den som krever mortifikasjon, er hjemmehørende. Regelen vil blant annet gjelde ved mortifikasjon av pantedokumenter tinglyst i ulike typer registre, f.eks. grunnboken. I tillegg vil bestemmelsen omfatte ikke tinglyste dokumenter som kan mortifiseres etter mortifikasjonsloven. Regelen omfatter ikke tilfeller hvor det i særlovgivningen er fastsatt særlige regler om verneting.

Av hensyn til brukerne av loven går departementet inn for at det skal fremgå direkte av lovteksten hvilken domstol man skal henvende seg til med krav om mortifikasjon.

Vernetingsreglene i någjeldende § 4 første til fjerde ledd bortfaller med forslaget. Henvisningen i første ledd til domstolloven § 39 (endret ved lov 26. januar 2007 nr. 3 til henvisninger til vernetingsregler i tvisteloven) blir overflødig når vernetinget for saken etter mortifikasjonsloven etter forslaget vil være uttømmende regulert i § 4. Der det blir fremsatt innsigelser mot mortifikasjon, vil tvistelovens vernetingsregler imidlertid komme inn, se merknadene til § 8 annet ledd nedenfor.

Endringen i § 4 er også omtalt i punkt 3 i de alminnelige merknadene.

Til endringen av § 5

Det foreslås en rent språklig endring i annet punktum slik at uttrykket «mannen» erstattes med det kjønnsnøytrale «personen».

Til endringen av § 7

Någjeldende § 7 annet ledd femte punktum slår fast at kunngjøring av oppfordring til rettighetshavere om å melde seg i mortifikasjonssaker kun kan skje i det første nummeret av Norsk lysingsblad i en måned.

Oslo byfogdembete har i sin høringsuttalelse påpekt at denne bestemmelsen bør endres for å reflektere at kunngjøring i Norsk lysingsblad i dag bare skjer elektronisk.

Departementet foreslår på denne bakgrunn å endre annet ledd femte punktum slik at bestemmelsen ikke lenger slår fast at kunngjøring må skje i den første utgaven av lysingsbladet i en måned, men i stedet at dette må skje den første virkedagen i en måned. Elektronisk kunngjøring av en oppfordring om å melde seg i en mortifikasjonssak, skal dermed foretas den første virkedagen i hver måned.

Til endringen av § 8

Annet ledd foreslås endret. Dersom det blir fremsatt innsigelser mot et krav om mortifikasjon, skal saken overføres fra Brønnøy tingrett til den domstol som er rett verneting for saken etter de ordinære vernetingsreglene i tvisteloven, se tvisteloven §§ 4-4, 4-5 og 4-7.

Er det etter vernetingsreglene i tvisteloven Brønnøy tingrett som er rett verneting for saken, skal den gå til hovedforhandling der og ikke overføres til en annen domstol.

Forslaget er nærmere omtalt i punkt 3.5 i de alminnelige merknadene.

Til endringene i lov om veksler og lov om chekker

Departementet foreslår å rette opp to inkurier i lov 27. mai 1932 nr. 2 om veksler § 71 første ledd og lov 27. mai 1932 nr. 3 om chekker § 53 første ledd. Inkuriene kom inn ved lov 21. desember 2007 nr. 127 om endringer i straffeprosessloven og tvisteloven, og besto i at betegnelsen «formann» enkelte steder i de nevnte bestemmelsene ble erstattet med det kjønnsnøytrale «leder». Den sistnevnte betegnelsen er imidlertid misvisende, ettersom det ikke dreier seg om ledere, men om forskjellige personer som har gitt sin påtegning på en veksel eller sjekk, for eksempel i forbindelse med en tidligere overdragelse (endossement). I stedet for å rette betegnelsen på disse personene tilbake til «formann», foreslår departementet å benytte den kjønnsnøytrale betegnelsen «forgjenger». Som en konsekvens av dette foreslås videre å benytte denne betegnelsen også andre steder i de to lovene der «formann» eller «formenn» benyttes i samme betydning som nevnt ovenfor, jf. sjekkloven § 53 fjerde ledd og vekselloven § 64 tredje ledd annet punktum og § 71 fjerde ledd.

Til endringen i konkursloven

Lov 27. januar 2006 nr. 4 om endringar i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs og andre lover (elektronisk kommunikasjon mv.) gjør blant annet endringer i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs (konkursloven) § 79. Før denne lovendringen fullt ut var satt i kraft, ble syvende ledd annet punktum i bestemmelsen endret ved lov 29. juni 2007 nr. 54 om endring i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs. Lov 29. juni 2007 nr. 54 trådte i kraft 1. januar 2008. Endringen av konkursloven § 79 syvende ledd annet punktum i lov 27. januar 2006 nr. 4 kan på denne bakgrunn ikke settes i kraft fordi det vil reversere lovendringen 29. juni 2007 nr. 54. Endringen av konkursloven § 79 syvende ledd annet punktum i lov 27. januar 2006 nr. 4 foreslås derfor i stedet opphevet. Å oppheve denne endringen vil uansett ikke ha betydning da endringsloven 27. januar 2006 nr. 4 ikke innebar innholdsmessige endringer av § 79 syvende ledd annet punktum.

Ikraftsetting

Departementet foreslår at endringene i mortifikasjonsloven skal tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Det tas sikte på at de nye vernetingsreglene skal kunne settes i kraft relativt raskt, og helst innen 1. juli 2008.

Den nye vernetingsregelen i mortifikasjonsloven § 4 vil få anvendelse for krav om mortifikasjon som fremsettes etter ikraftsettingstidspunktet. Det samme gjelder endringen av § 8 annet ledd. Endringen av § 7 vil få anvendelse for kunngjøringer som skjer etter at loven har trådt i kraft. For ordens skyld foreslås en hjemmel for å gi nærmere overgangsregler.

Endringene i lov om veksler, lov om chekker og konkursloven foreslås satt i kraft straks.