Ot.prp. nr. 41 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt (videreutvikling av sesjonsordningen og innføring av sesjonsplikt for kvinner)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

6.1 Økonomiske konsekvenser

For budsjettåret 2009 er kostnadene for tilrettelegging for en økning av antall sesjonspliktige og økning av antallet kvinner på sesjon dekket innenfor gitte bevilgninger til Forsvaret. Det er i den forbindelse lagt til grunn at utviklingen av nye dataverktøy og internettportal starter i 2009. Det vil også bli igangsatt vurderinger, tilrettelegging og nødvendig videreutvikling av lokaler for å kunne ta i mot utskrivningspliktige til sesjonens del II.

De økonomiske konsekvenser av implementering av ny sesjonsordning og sesjonsplikt for kvinner for de kommende budsjettår er under utredning. Regjeringen vil komme tilbake til dette i de årlige budsjettproposisjoner.

6.2 Administrative konsekvenser

Ved innføringen av todeling av sesjon og sesjonsplikt for kvinner tas det i stor ustrekning sikte på å bygge på allerede eksisterende ordninger og rutiner for sesjon. Dette innebærer blant annet at eksisterende regler for vern av personsensitiv informasjon videreføres, og tilpasses ny situasjon i samråd med Datatilsynet.

Det forventes at Forsvaret må utvikle nye dataverktøy for gjennomføringen av sesjonens del I. Det er videre behov for en fortsatt utvikling av ordningen med egenerklæring under sesjonens del I, og tilrettelegging av en nettbasert løsning som ivaretar personvernet i tråd med gjeldende regler. Det må videre legges til rette for gode systemer for gjennomføring av sesjon del I og sesjon del II. Forsvaret har allerede igangsatt utredninger for kunne gjennomføre sesjon i tråd med ny ordning på en forsvarlig og tilfredsstillende måte. Innføringen av en todelt sesjonsordning har sammenheng med innføringen av sesjonsplikt for kvinner, noe som vil innebære at antallet utskrivningspliktige vil doble seg. Dette får konsekvenser for den praktiske tilretteleggingen av sesjonens del I, og vurderingen av hvilke personer som bør innkalles til sesjonens del II.

Det antas at man ved todelingen av sesjonsordningen gradvis vil oppnå synergieffekter også på andre områder i Forsvaret. Dette gjelder for eksempel at antallet søknader om utsettelse med førstegangstjenesten forventes å gå ned, raskere søknadsbehandling i forbindelse med innkalling til tjeneste, redusert behov for lege- og helseunder­søkelser ved fremmøte til førstegangstjeneste, mindre frafall ved fremmøte til førstegangstjeneste med tilhørende reduksjon i reiseutgifter til fremmøte og dimisjon, redusert behov for lege- og helseundersøkelser ved opptak til lederutdanning, redusert frafall ved opptak til lederutdanning og reduserte kostnader til gjennomføring av psykologiske prøver ved opptak til lederutdanning.

Innføring av sesjonsplikt for kvinner vil kunne medføre en økning i volumet av henvendelser til Forsvaret. Det er naturlig å anta at dette vil stabilisere seg etter at ny ordning har virket en viss tid.

Ut over dette anses ikke lovforslaget å medføre noen særlige administrative konsekvenser.