Ot.prp. nr. 46 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 5. mai 1927 nr. 1 om arbeidstvister m.m.

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til endringene i arbeidstvistloven

Til § 10 Arbeidsrettens medlemmer

Bestemmelsens nr. 1 foreslås endret for å føre nestformannsstillingen inn i loven.

I nr. 2 første punktum fastslås at Arbeidsrettens formann og nestformann er embetsmenn. Dermed får disse fast stilling og stillingstrygghet på linje med dommerne ved de alminnelig domstoler. I nr. 2 annet punktum foretas språklige justeringer som følge av endringene i første punktum.

Nr. 3 annet ledd foreslås endret slik at det i første punktum slås fast at formannen og nestformannen skal oppfylle kravene til høyesterettsdommere, og at kravene i annet punktum gjelder den tredje dommeren, som er i bistilling, og som det ikke avgis innstilling om.

Til § 27 a Meglingsmennenes virksomhet

Til § 27 a nr. 2 tredje ledd

Bestemmelsens annet punktum var tidligere § 36 nr. 2 annet ledd. Ordlyden er noe endret ved at det presiseres at det er kretsmeglingsmenn eller særskilte meglingsmenn oppnevnt etter § 27 annet ledd, dvs. offentlig oppnevnte meglingsmenn, som skal sende beretning til riksmeglingsmannen om meglinger de har ledet. Det er for øvrig ingen endringer i forhold til slik bestemmelsen lød tidligere.

Til § 27 a nr. 3

Bestemmelsen unntar vedtak truffet av riksmeglingsmannen eller en annen meglingsmann i forbindelse med meglingen fra forvaltningslovens regler om klage. Det er lite praktisk å benytte forvaltningslovens regler om klage f.eks. i forhold til vedtak om midlertidig arbeidskampforbud etter § 29 nr. 2, men det har vært noe usikkerhet knyttet til spørsmålet om forvaltningslovens regler likevel kom til anvendelse. Bestemmelsen unntar bare meglingsmyndighetenes vedtak fra retten til klage. Retten til å få prøvet slike vedtak for domstolen står fortsatt åpen.

Til § 29 Regler om arbeidsstans

Til § 29 nr. 2 femte ledd

Bestemmelsen gir riksmeglingsmannen kompetanse til å bestemme at i tvist hvor kommune, fylkeskommune eller en sammenslutning av slike er part, skal reglene i tjenestetvistloven §§ 14 tredje ledd og 17 første og annet ledd gjelde for meglingen. Etter tjenestetvistloven § 14 tredje ledd skal meglingen begynne innen 14 dager etter at krav eller underretning er kommet inn til riksmeglingsmannen. Etter tjenestetvistloven § 17 første ledd kan partene kreve meglingen sluttet 14 dager etter at meglingen startet, etter annet ledd skal meglingen sluttes senest en uke etter at den er begjært avsluttet. Riksmeglingsmannen må treffe beslutning om at tjenestetvistlovens meglingsfrister skal gjelde, senest samtidig med at det i tvisten nedlegges forbud mot arbeidskamp etter reglene i § 29 nr. 2.

Uttrykket «sammenslutning av slike» har samme innhold som i lov om kommuner og fylkeskommuner § 28. Ordlyden tar i første rekke sikte på Kommunenes Sentralforbund, men utelukker ikke mindre sammenslutninger av kommuner og fylkeskommuner. Den vil imidlertid ikke omfatte kommunalt eide bedrifter med egen tariffavtale.

Bestemmelsen skal i første rekke komme til anvendelse i situasjoner der alle eller de fleste partene i kommunal og statlig sektor bryter forhandlingene og kommer til megling samtidig.

Til § 29 nr. 3

Bestemmelsen gir riksmeglingsmannen rett til å delegere kompetansen til å nedlegge midlertidig forbud mot arbeidsstans etter reglene i § 29 nr. 2. Kompetansen kan kun delegeres til annen offentlig oppnevnt meglingsmann.

Til § 35 Megling og meglingsforslag

Til § 35 nr. 6

Bestemmelsen er en lovfesting av dagens praksis for fastsetting av frist for å avholde avstemning over meglingsforslag. Før fristen settes skal meglingsmannen rådføre seg med partene, dvs. partene i den konkrete tvist som er til behandling i meglingsinstitusjonen. Det vil være naturlig at det legges avgjørende vekt på partenes syn på hvor raskt en avstemning kan avvikles, slik det allerede er praksis for ved meglingsinstitusjonen.

Til § 35 nr. 7

Ordlyden i første punktum er noe endret som følge av forslaget til ny bestemmelse i § 35 nr. 6. Som tidligere skal partene sende riksmeglingsmannen skriftlig melding om avstemningsresultatet.

Bestemmelsen i tredje punktum vil komme til anvendelse hvis en part ikke melder fra til meglingsmannen om resultatet av en avstemning over meglingsforslag innen den fristen meglingsmannen og partene er blitt enige om. Bestemmelsen er selvsagt ikke til hinder for avtaler om fristforlengelse dersom en part ber om det.

Til § 35 nr. 8

Bestemmelsen er ny, men er en lovfesting av en regel som allerede er tatt inn i mange av de større hovedavtalene og som også praktiseres mellom partene.

Det er i de tilfellene et meglingsforslag forkastes etter å ha vært ute til avstemning blant organisasjonenes medlemmer, at regelen vil komme til anvendelse. Bestemmelsen må ses i sammenheng med lovens øvrige regler for avstemning, slik at det først vil være adgang til å varsle arbeidskamp etter at meglingsmannen har fått melding om avstemningsresultatet, jf. § 35 nr. 7. Det åpnes imidlertid for at det i tariffavtale kan avtales kortere frist. Et eksempel på slik avtale finnes i Hovedavtalen LO-NHO, der det bestemmes at varsel kan gis før svarfristen for meglingsforslaget er utløpt.

Til § 35 nr. 9

Bestemmelsens første punktum er i hovedsak likelydende med første setning i den tidligere regelen i § 35 nr. 7. Etter den foreslåtte regel kan imidlertid meglingsmannen bare komme med forslag om at avstemningsresultater for flere fag skal telles sammen. Denne endringen henger sammen med andre og tredje punktum, som er nye. Etter annet punktum kan ikke meglingsmannen foreslå samlet avstemning før meglingsmulighetene er uttømt. I utgangspunktet vil det være opp til meglingsmannen å avgjøre om dette er tilfelle. Ved tvungen megling vil imidlertid meglingsmulighetene være uttømt ved utløpet av den siste perioden med midlertidig forbud mot arbeidsstans, jf. § 29 nr. 2. Ordlyden blokkerer for at avstemning over forhandlingsforslag kan telles sammen med avstemning over meglingsforslag.

Etter tredje punktum kan et fag ikke tas med i en samlet avstemning dersom tariffparten motsetter seg det. Der en overordnet organisasjon, eller hovedorganisasjon er part i avtalen, legges det til grunn at det er denne organisasjonen som er tariffpart, sml. § 8.

Til § 35 nr. 11

Bestemmelsen gir partene adgang til ved tariffavtale å fravike bestemmelsene om de stemmeberettigedes rett til å gjøre seg kjent med meglingsforslaget etter nr. 4 og reglene i nr. 5 om hemmelig og skriftlig avstemning. Denne retten gjelder bare for avstemninger for sjøfolk i utenriksfart og er begrunnet i de særlige forhold som gjør seg gjeldende i denne bransjen.

Til § 36 Meglingens slutning

Nummereringen i bestemmelsen er fjernet. § 36 nr. 2 første ledd oppheves fordi bestemmelsen i praksis ikke blir brukt. § 36 nr. 2 annet ledd er flyttet til nytt annet punktum i § 27 a nr. 2 tredje ledd, se nærmere om denne ovenfor.

Til § 38 Gjenoptagelse

Til § 38 annet, tredje og fjerde ledd

Bestemmelsens annet og tredje ledd er byttet om, og ordlyden er noe omformulert. Fjerde ledd er nytt. Endringen tar sikte på å få entydig frem partenes plikt til å etterkomme meglingsmannens beslutning om ny megling. Det kan ikke nedlegges nytt midlertidig arbeidskampforbud etter § 29 nr. 2, men de plikter som følger f.eks. av § 35 vil gjelde.

Annet ledd bestemmer at riksmeglingsmannen eller den meglingsmann som har ledet meglingen, når som helst kan gjenoppta meglingen. Dette er en omformulering av bestemmelsens opprinnelige ordlyd, og meningen er å få det klart frem at meglingsmennene står fritt til å innkalle partene til ny megling dersom det anses hensiktsmessig. Bestemmelsens tvingende karakter understrekes av at partene pålegges møteplikt etter nytt fjerde ledd.

Tredje ledd pålegger den meglingsmannen som har ledet meglingen, å ta ny kontakt med partene dersom det er gått en måned etter at meglingen er avsluttet uten at konflikten er løst. Annet punktum er nytt og tar f.eks. sikte på situasjoner der partene seg i mellom har innledet nye drøftinger.

Etter fjerde ledd har partene møteplikt dersom det innkalles til ny megling etter et av de foregående ledd. Det er reglene for vitners møteplikt for Arbeidsretten som her er gitt tilsvarende anvendelse for megling, på samme måte som etter § 35.

Til forsiden