Ot.prp. nr. 54 (1999-2000)

Om lov om vaktvirksomhet

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

3.1 Innledning

Ved lov om vaktvirksomhet av 13. mai 1988 nr. 29 (vaktvirksomhetsloven) ble de private vaktselskapers virksomhet for første gang lovregulert i Norge.

Den 23. november 1981 oppnevnte Justisdepartementet et utvalg for å vurdere de private vaktselskapenes virksomhet og tjenester m.v. Utvalgets utredning ble avgitt i juni 1984 og offentliggjort som NOU 1984:24 (Vaktselskapenes virksomhet og tjenester m.v.).

3.2 Vaktvirksomhetsloven med forskrifter

Lov om vaktvirksomhet av 13. mai 1988 nr. 29 (vaktvirksomhetsloven) trådte i kraft i oktober 1989. Loven regulerer virksomhet som utføres av de private vaktselskapene. Lovens forarbeider er NOU 1984:24 (Vaktselskapenes virksomhet og tjenester m.v.), Ot.prp. nr. 84 (1986-87) om vaktvirksomhet og Innst. O. nr. 52 (1987-88).

Vaktvirksomhetsloven kommer til anvendelse på ervervsmessig virksomhet av en viss varighet og omfang. Kravet til ervervsvirksomhet innebærer at virksomhet må skje i næringsøyemed. Ikke-ervervsmessig vaktvirksomhet og vaktvirksomhet som utøves av statlige eller kommunale institusjoner omfattes ikke av loven. Vaktvirksomhetsloven oppstiller krav om at den som utøver eller inngår avtale om vaktvirksomhet skal ha tillatelse til dette. Tillatelse gis av politimesteren i det distrikt virksomheten skal drives fra. Dersom virksomheten omfatter flere politidistrikter, gis tillatelse av vedkommende landsdelspolitimester.

Loven bestemmer at tillatelse til å drive vaktvirksomhet kan gis til personer som er myndige norske statsborgere, har fast bopel i Norge, har «tilfredsstillende vandel» og «for øvrig ikke anses uskikket til å kunne utøve vaktvirksomhet på forsvarlig måte i samsvar med «god skikk innenfor bransjen»».

Justisdepartementet har den 25.august 1989 gitt forskrifter til loven med hjemmel i vaktvirksomhetsloven § 6. Forskriftene regulerer nærmere kravene til ansatte, utdanning, uniform, legitimasjon, bruk av hund samt våpen.

Justisdepartementet har også gitt flere rundskriv til godkjenningsmyndighetene (dvs. politimestrene). I rundskriv G-168/89 av 12. desember 1989 har departementet - i samarbeid med bransjeorganisasjonene - gitt nærmere retningslinjer for opplæring av vektere. Det fremkommer bl.a. av rundskriv G-33/95 av 10. mars 1995 at Datatilsynet har gitt Justisdepartementet og politiet konsesjon til å føre henholdsvis et sentralt register og lokale registre over vaktselskaper.

3.3 Andre skranker for vaktselskapene og deres virksomhet

Når det gjelder andre skranker for vaktselskapene og deres virksomhet, kan bl.a. vises til:

  • Regler i straffeloven og straffeprosessloven

  • Politiloven (forbudet mot privat rettshåndhevelse)

  • Annet regel- og avtaleverk m.v. som regulerer vaktselskapenes virksomhet.

For nærmere omtale kan vises til Innstilling fra Vaktvirksomhetsutvalget kap. 4.

Til forsiden