Ot.prp. nr. 64 (2000-2001)

Om lov om endringer i folketrygdloven

Til innholdsfortegnelse

4 Beregning av sykepengegrunnlaget etter folketrygdloven § 8-29 - overskudd på utgiftsgodtgjørelser

4.1 Innledning

Departementet foreslår at overskudd på utgiftsgodtgjørelser som blir ansett som en del av lønnsinntekten og som det betales inntektsskatt av, tas med ved beregning av sykepengegrunnlaget. Dette overskuddet tas etter § 3-30 med ved fastsettelse av antatt årlig arbeidsinntekt som legges til grunn for beregning av pensjon ved yrkesskade.

4.2 Gjeldende rett

Sykepengegrunnlaget for arbeidstakere er den inntekten som sykepengene skal regnes ut etter. Sykepengegrunnlaget for arbeidstakere fastsettes etter bestemmelsene i folketrygdloven §§ 8-28 til 8-30. Etter folketrygdloven § 8-29 regnes lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidstakerens egen arbeidsinnsats med når den aktuelle ukeinntekten skal beregnes. Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg regnes også med. Derimot tas ikke med godtgjørelser som helt eller delvis skal dekke utgifter i forbindelse med arbeid, da disse utgiftene heller ikke påløper når arbeidstakeren ikke er i arbeid. Dette gjelder blant annet diettgodtgjørelse, bilgodtgjørelse, verktøygodtgjørelse og smussgodtgjørelse. Naturalytelser som stanses under sykefravær, tas med ved beregning av sykepengegrunnlaget med den verdien som legges til grunn ved utligning av inntektsskatt.

4.3 Departementets vurdering og forslag

I sykepengegrunnlaget medregnes lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidstakerens egen arbeidsinnsats. I de senere år har skattemyndighetene kommet til at flere typer naturalytelser og utgiftsgodtgjørelser gir overskudd som må anses som en del av lønnsinntekten og dermed pensjonsgivende inntekt.

Tidligere fikk for eksempel flygende personell all diett utbetalt skattefritt. For flygende personell er det blitt utbetalt vesentlig høyere diettgodtgjørelse enn det statens satser utgjør, og en betydelig del av lønnspåleggene til disse yrkesgruppene er kommet gjennom økning av diettsatsene. Etter omlegging av skatte- og avgiftsregler i 1997 ble flygende personell ansett for å ha mobilt arbeidssted, og ble ikke lenger ansett for å være på tjenestereise. Arbeidsgiver ble pålagt å trekke skatt av nesten all diettgodtgjørelse. Arbeidsgiveren betaler også arbeidsgiveravgift av denne godtgjørelsen.

Prinsippet for fastsettelse av inntektsgrunnlaget for beregning av pensjoner m.m. ved yrkesskade (§ 3-30), er langt på vei sammenfallende med prinsippet for fastsettelse av sykepengegrunnlaget. Målet i begge tilfelle er å komme fram til det som er den normale årsinntekt på det tidspunktet arbeidsuførheten oppstår.

Når antatt årlig arbeidsinntekt på skadetidspunktet skal fastsettes, regnes etter § 3-30 godtgjørelser av midlertidig eller tilfeldig art ikke med. Naturalytelser og overskudd på utgiftsgodtgjørelser regnes med og gis den verdien som legges til grunn ved utligning av inntektsskatt. Departementet anser det rimelig at tilsvarende bør gjelde ved beregning av sykepengegrunnlaget. Dette vil gi bedre harmonisering av lovreglene i § 8-29 og § 3-30.

Departementet mener at endringen bør gjelde alle typer utgiftsgodtgjørelser hvor overskuddet på godtgjørelsene er å anse som lønnsinntekt og resultat av arbeidstakerens arbeidsinnsats.

På denne bakgrunn foreslås at overskudd på utgiftsgodtgjørelser som blir ansett som en del av lønnsinntekten og som det betales inntektsskatt av, skal tas med ved beregningen av sykepengegrunnlaget.

Det vises til § 8-29 andre ledd i lovforslaget.

4.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Endringen har ikke administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

Til forsiden