Ot.prp. nr. 70 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 27. juni 1947 nr. 9 om tiltak til å fremme sysselsetting

Til innholdsfortegnelse

4 Høringsuttalelser

Høringsbrevet ble sendt til departementene, fylkesmennene, partene i arbeidslivet, interesseorganisasjoner m.fl. Det innkom ca. 40 høringsuttalelser.

Høringsinstansene gir bred støtte til en endring i organiseringen ved å legge ned dagens Aetat fylke. Det gis også støtte til forenkling av systemene for styring, rapportering og kontroll. Større frihet for enheter som produserer tjenester, er også et prinsipp som får bred støtte.

Mange av høringsinstansene tar ikke noe klart standpunkt til de to modellene som ble skissert i høringsbrevet. Noen mener at dagens organisering er å foretrekke. Blant dem som tar stilling til modellene, gir et stort flertall støtte til modellen med Aetat lokal hovedkontor som departementet foreslo.

Av de enkelte høringsinstanser støtter LO modellen med hovedkontor, men peker på at Aetat selv må ta stilling til om hovedkontoret skal være et koordineringsorgan eller også ha oppfølgings- og styringsansvar. LO legger videre til grunn at lokal tilstedeværelse må opprettholdes som nå, og at ressurser må frigjøres og omfordeles og ikke reduseres. NHO påpeker at modellen med hovedkontor ikke avviker fra dagens modell med Aetat fylke. Til tross for enkelte svakheter som påpekes, går NHO inn for regionmodellen. KS går inn for en modell med hovedkontor. Det understrekes at de regionale statsetater bør ha samme geografiske inndeling som det regionale folkevalgte organ. Aetat Arbeidsdirektoratet går også inn for en modell med hovedkontor. Direktoratet mener at begge modeller kan ivareta de hensyn som er lagt til grunn for en ny organisering. Når en modell med hovedkontor foretrekkes har direktoratet i vurderingen lagt spesiell vekt på den nærhet den gir mellom på den ene siden ledelses- og styringsfunksjoner på fylkesnivå og på den andre siden den løpende drift og det direkte møtet med brukerne. En modell med hovedkontor er også best tilrettelagt for å ivareta samarbeidet på regionalt nivå med andre sentrale aktører.