Ot.prp. nr. 71 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1986 nr. 8 om adopsjon og i lov 30. april 1993 nr. 40 om registrert partnerskap

Til innholdsfortegnelse

6 Øvrige endringer i adopsjonsloven og partnerskapsloven

6.1 Gjeldende rett

Partnerskapsloven § 4 inneholder en bestemmelse om at adopsjonslovens regler om ektefeller ikke gjelder for registrert partnerskap.

Adopsjonsloven § 13 regulerer rettsstillingen til et barn etter en adopsjon. Det følger av bestemmelsens annet ledd at et barn som er adoptert av forelderens ektefelle, vil få samme rettsstilling som om det var deres felles barn.

Adopsjonsloven § 15 inneholder en generell bestemmelse om at rettsforholdet til de opprinnelige adoptivforeldrene faller bort dersom barnet adopteres på nytt. Det er gjort et unntak for adopsjon der den ene ektefelle adopterer den annens barn (stebarnsadopsjon). I stebarnsadopsjonene er situasjonen jo nettopp at barnet skal beholde sin rettsstilling i forhold til den ene av foreldrene og få samme rettsstilling i forhold til begge ektefellene som om det var deres felles barn, jf. § 13.

Ingen av bestemmelsene tar høyde for at den ene partner skal kunne adoptere den annens barn gjennom en stebarnsadopsjon i registrert partnerskap.

6.2 Høringsnotates vurderinger og forslag

Departementet la i høringsnotatet til grunn at adgangen til stebarnsadopsjon i registrert partnerskap også bør gå direkte frem av partnerskapsloven. Det ble derfor foreslått et nytt annet ledd i partnerskapsloven § 4 som nevner adgangen til stebarnsadopsjon og som viser til adopsjonslovens bestemmelse i § 5 a.

Departementet la i høringsnotatet til grunn at rettsstillingen til barnet som adopteres av forelderens registrerte partner, jf. § 5 a, skal være den samme som for barn som adopteres av forelderens ektefelle. Det ble derfor foreslått at det i § 13 annet ledd tas inn et nytt punktum som regulerer barnets rettsstilling etter en stebarnsadopsjon der adoptanten er forelderens registrerte partner.

Departementet la videre til grunn at dersom den ene registrerte partner skal kunne adoptere den annens adoptivbarn, må dette også gå frem av ordlyden i § 15 slik at rettsforholdet til den første adoptivforelderen ikke faller bort ved stebarnsadopsjonen. Med utgangspunkt i utkast til § 5 a vil det i denne forbindelse bli snakk om stebarnsadopsjon av et barn som allerede er adoptert ved en innenlandsadopsjon.

6.3 Høringsinstansenes syn

Av høringsinstansene er det bare Nord-Hålogaland Biskop og Juridisk rådgivning for kvinnersom har kommentert særskilt disse mer tekniske konsekvensene av innføringen av stebarnsadopsjon i partnerskap.

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK)uttaler:

«Adopsjonsloven §§ 13 og 15 regulerer virkningene av adopsjon, og med en utvidet adgang til stebarnsadopsjon er det nødvendig at ordlyden i paragrafene endres til også å omfatte adopsjon av registrert partners barn.

JURK ser det også som en naturlig følge av § 5 a i adopsjonsloven, at § 4 i partnerskapsloven får et nytt annet ledd.»

Nord-Hålogaland Biskop er opptatt av formuleringen i § 13 om rettsvirkningen av en adopsjon, og reagerer på at «det samme gjelder» viser til formuleringen «som om det var deres felles barn». Nord-Hålogaland Biskop uttaler:

«Hva som menes med denne bestemmelsen, er i og for seg klart nok, men ettersom det er umulig at et barn i partnerskap kan være partnernes «felles barn» i biologisk forstand, bør en i tilføyelsen finne en annen og mer sakssvarende formulering enn bare: «Det samme gjelder.»»

6.4 Departementets vurdering

Departementet opprettholder forslagene fra høringsnotatet.

Etter vår oppfatning er det hensiktsmessig at adgangen for en registrert partner til å adoptere den annens barn også går frem av partnerskapsloven § 4, selv om hjemlen til stebarnsadopsjon i partnerskap er adopsjonsloven § 5 a.

Ordlyden i adopsjonsloven §§ 13 og 15 må endres som en følge av at det åpnes for stebarnsadopsjon der steforelderen har inngått partnerskap med forelderen.

Når det gjelder formuleringen i § 13 «som om det var deres felles barn», valgte departementet i høringsnotatet å følge opp den begrepsbruken som adopsjonsloven allerede bruker ved stebarnsadopsjoner. Vi finner fortsatt at de beste grunner taler for å opprettholde formuleringen som viser at den juridiske stillingen til barn som er adoptert gjennom en stebarnsadopsjon ikke skiller seg fra andre barns juridiske stilling - og er uavhengig av om foreldrene kunne ha fått barnet sammen eller ikke.