Ot.prp. nr. 75 (2000-2001)

Om lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout

Til innholdsfortegnelse

5 Høringsinstanser

Departementet har mottatt uttalelser fra Justisdepartementet, Oslo Politidistrikt, Politihøgskolen, Sosial- og helsedepartementet, Den Norske Lægeforening, Høgskolen i Oslo (Kompetansesenter for voldsofferarbeid), Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF), Norges Budoforbund (nå Norges Kampsportforbund), Norges Kickboksingforbund, Norges Bokseforbund, Oslo Shootfighting, Nes Shootfighting og Norsk Idrettsmedisinsk Forening.

5.1 Høringsinstansenes syn

Justisdepartementet (JD) uttrykker tvil om nødvendigheten av lovforslaget. De medisinske skader anses veldokumentert, derimot etterlyses mer underbyggende antagelser om stadig mer utbredelse av brutale kampaktiviteter. JD er også i tvil om behov for lovgivning ut over de reaksjonsmuligheter som straffeloven gir allerede i dag. Det settes også spørsmålstegn ved etterlevelsesviljen i relevante kampaktivitetsmiljøer og politiets oppfølging av evt. lovregulering.

I høringsuttalelsene til Oslo politidistrikt og Politihøgskolen påpekes det at kampaktiviteter med grovere form for vold har fått innpass i enkelte grupper av befolkningen, og at teknikkene benyttes på gateplan. Det erfares at barn helt ned i 10-års alder benytter slike aktiviteter i lek uten å kjenne de helsemessige konsekvensene. Ungdommer benytter kampteknikker i utøvelsen av kriminelle handlinger. Politihøgskolen hevder derfor at det er betenkelig at man i det hele tatt skal få anledning til å utøve denne type kampaktivitet.

Sosial- og helsedepartementet slutter seg til lovforslaget utfra helsemessige hensyn. Den Norske Lægeforeningpåpeker i sin høringsuttalelse at det foreligger overbevisende medisinsk dokumentasjon for at slik kampaktivitet fører til både akutte og ikke minst kroniske hjerneskader. Legeforeningen mener imidlertid at det burde vært innført et totalforbud mot denne type aktivitet. Norges Idrettsmedisinske Forening har avgitt særskilt uttalelse, jfr. proposisjonens pkt. 4, der de støtter forslaget ut fra en medisinske begrunnelse.

Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF)er positivt til lovforslagets intensjon på bakgrunn av den uheldige utvikling innen fremveksten av kampaktiviteter i Europa. Organisasjonen mener at den er kompetent til å kontrollere at loven med forskrifter blir fulgt. Godkjenningsadgangen for kampaktiviteter som organiseres av NIF bør derfor etter NIFs mening underkastes NIFs kontrollsfære.

Norges Bokseforbund er negativ til lovforslaget, og uttaler i sin konklusjon:

«Norges Bokseforbund organiserer i dag en idrett som i høy grad ivaretar utøverens medisinske sikkerhet. Det er derfor ikke noe reelt medisinsk behov for å regulere norsk amatørboksing. Også for øvrig er det en rekke grunner som taler mot lovregulering, jfr. ovenfor. Argumenter på etisk basis er ikke anført og kan uansett ikke føre frem. Rent lovtekniske grunner, som baserer seg på at man egentlig ikke vil ramme norsk amatørboksing, men derimot andre kampaktiviteter, kan ikke være tungtveiende nok. Norsk Bokseforbund vil sterkt motsette seg en lov av det foreslåtte innhold.»

Norges Bokseforbunds medisinske komite konkluderer i hovedsak med at medisinske hensyn ikke begrunner et forbud mot amatørboksing.

Uttalelsene fra Norges Kickboksingforbund, Norges Budoforbund (nå Norges Kampsportforbund), Oslo Shootfighting og Nes Shootfighting er gjennomgående kritiske til lovforslaget.

Høgskolen i Oslo (kompetansesenter for voldsofferarbeid) har gitt utrykk for at organisasjonen ikke har grunnlag for å fremme faglige merknader.