Ot.prp. nr. 82 (2001-2002)

Om lov om omdanning av statens jernbanetrafikkselskap (NSB BA) og statens postselskap (Posten Norge BA) til aksjeselskaper og lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS' ekspedisjonsnett

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelser

7.1 Til lov om omdanning av statens jernbanetrafikkselskap (NSB BA) og statens postselskap (Posten Norge BA) til aksjeselskaper

Til § 1 Formål

Paragrafen fastsetter lovens formål, som er å regulere forholdet til lov om statens jernbanetrafikkselskap, lov om statens postselskap og visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper.

Til § 2 Omdanning av statens jernbanetrafikkselskap

Paragrafen fastsetter i første ledd første punktum at NSB BAs eiendeler, rettigheter og forpliktelser kan overføres som en helhet til NSB AS i forbindelse med stiftelsen av aksjeselskapet. Overføringen skjer som aksjeinnskudd, og som vederlag erverver staten aksjer i det nye aksjeselskapet. Som følge av bestemmelsen, vil selskapets midler ved oppløsningen av NSB BA ikke gå inn i statskassen, men overføres direkte til aksjeselskapet.

Samferdselsministeren vil ved stiftelsen representere staten som aksjetegner og stifter og vil, i tråd med aksjelovens § 2 annet ledd, fastsette i stiftelsesdokumentet for NSB AS at aksjene tegnes med NSB BAs samlede virksomhet som aksjeinnskudd. I tråd med forslag fremmet i St.prp. nr. 62 (2001-2001) vil staten i tillegg skyte inn et kontantvederlag som ny aksjekapital i forbindelse med stiftelsen av aksjeselskapet.

Etter jernbanetrafikkselskapsloven § 65 skal oppløsning av selskapet vedtas ved lov. Forslaget til § 2 første ledd sikrer dette og forutsetter at det ut over dette ikke treffes noe særskilt vedtak om oppløsning av NSB BA.

Videre fastsettes det i første ledd annet punktum at reglene om avvikling i jernbanetrafikkselskapsloven § 65 ikke gjelder ved oppløsningen av NSB BA i forbindelse med omdanningen til aksjeselskap. Forslaget bygger på den forutsetning at NSB BA ikke skal gjennom en oppløsnings- og avviklingsprosedyre, men anses oppløst og avviklet når det nye selskapet er registrert i Foretaksregisteret med NSB BAs virksomhet som aksjekapitalinnskudd.

Det gjenstår fortsatt enkelte uavklarte forhold og hjemmelsoverføringer etter delingen av den tidligere forvaltningsbedriften NSB til hhv. NSB BA og staten v/Jernbaneverket. Det legges til grunn at NSB BAs rettigheter og forpliktelser i forbindelse delingen av forvaltningsbedriften NSB overdras videre til NSB AS i kraft av § 2 første ledd.

I annet og tredje ledder det fastsatt at rettigheter og forpliktelser som har sitt utspring i forhold før omdannelsen av den tidligere forvaltningsbedriften NSB til NSB BA, skal tilordnes NSB AS i den utstrekning forholdet var knyttet til NSB trafikkdelens virksomhet, jf. også jernbanetrafikkselskapsloven § 72. Der banedelen og trafikkdelen driver virksomhet innenfor den annens område og virksomheten har medført skader eller pådratt forpliktelser, skal disse forhold i henhold til denne bestemmelsen følge den delen av den tidligere forvaltningsbedriften som utførte virksomheten.

I fjerde ledd opprettholdes tidligere bestemmelse om at deling som ikke senere er regulert mellom partene, i tvilstilfeller avgjøres av Kongen, jf. jernbanetrafikkselskapsloven § 72 annet ledd.

Med NSB AS forstås i denne paragrafen NSB-konsernet, slik at overføring av eiendeler, rettigheter og forpliktelser etter forvaltningsbedriften NSB om nødvendig kan skje direkte til ansvarlig datterselskap. På den måten unngås flere trinn med hjemmelsoverføringer.

Til § 3 Omdanning av statens postselskap

Paragrafen fastsetter i første punktumat Posten Norge BAs eiendeler, rettigheter og forpliktelser kan overføres som en helhet til Posten Norge AS i forbindelse med stiftelsen av aksjeselskapet. Overføringen skjer som aksjeinnskudd, og som vederlag erverver staten aksjer i det nye aksjeselskapet. Som følge av bestemmelsen, vil selskapenes midler ved oppløsningen av Posten Norge BA ikke gå inn i statskassen, men overføres direkte til aksjeselskapet.

I tillegg er det i St.prp. nr. 62 (2001-2002) foreslått en styrking av egenkapitalen i Posten i forbindelse med omdanningen til aksjeselskap. Det er foreslått at et ansvarlig lån fra staten til Posten Norge BA omdannes til aksjekapital i Posten Norge AS og at staten i tillegg skyter inn et kontantvederlag i forbindelse med stiftelsen av aksjeselskapet.

Samferdselsministeren vil ved stiftelsen representere staten som aksjetegner og stifter, og vil i tråd med aksjeloven § 2 annet ledd fastsette i stiftelsesdokumentet for Posten Norge AS at aksjene tegnes med Posten Norge BAs samlede virksomhet som aksjeinnskudd. Nærmere bestemmelser om aksjekapitalens størrelse, aksjeinnskuddet og oppgjøret av dette vil også framgå av stiftelsesdokumentet.

Etter postselskapsloven § 65 skal oppløsning av selskapet vedtas ved lov. Forslaget til § 2 sikrer dette og forutsetter at det ut over dette ikke treffes noe særskilt vedtak om oppløsning av Posten Norge BA.

Videre fastsettes det i annet punktum at reglene om avvikling i postselskapsloven § 65 ikke gjelder ved oppløsningen av Posten Norge BA i forbindelse med omdanningen til aksjeselskap. Forslaget bygger på den forutsetning at Posten Norge BA ikke skal gjennom en oppløsnings- og avviklingsprosedyre, men anses oppløst og avviklet når det nye selskapet er registrert i Foretaksregisteret med Posten Norge BAs virksomhet som aksjekapitalinnskudd.

Til § 4 Omregistreringer

Paragrafen inneholder en særregel om omregistrering i offentlige registre i forbindelse med omdanningene. Bestemmelsen gir grunnlag for å registrere overføringen av eiendeler, rettigheter m.v. til de nye aksjeselskapene ved at vedkommende offentlige myndighet gjør en navneendring i vedkommende register. For grunnboken vil dette innebære at det ikke blir krevd formell overskjøting av faste eiendommer fra henholdsvis NSB BA og Posten Norge BA til de nye aksjeselskapene, jf. også § 2 når det gjelder gjenstående overføringer fra den tidligere forvaltningsbedriften NSB. En konsekvens av dette vil være at det ikke skal betales tinglysingsgebyr eller dokumentavgift. Tilsvarende innebærer bestemmelsen at det ikke vil påløpe omregistreringsavgift for biler og andre registreringspliktige motorkjøretøyer som overføres fra BA-selskapene til de nye aksjeselskapene i forbindelse med omdanningene.

Lignende bestemmelser er fastsatt ved tidligere omdanninger av statlige virksomheter til selskaper, bl.a. da forvaltningsbedriften Televerket ble omdannet til aksjeselskap (lov 24. juni 1994 nr. 45 § 4 annet ledd), forvaltningsbedriftene Postverket og NSBs trafikkdel ble omdannet til særlovselskaper i 1996 (særlovene § 73, tredje ledd) og ved omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap i 1999 (lov 18. juni 1999 nr. 42 § 4). Bestemmelsen svarer for øvrig til fremgangsmåten ved overføring av fast eiendom ved fusjon av aksjeselskaper.

Når det gjelder omregistrering i Foretaksregisteret/Enhetsregisteret, vil dette imidlertid bli gjennomført etter de ordinære regler som gjelder ved nystiftelse av aksjeselskaper. NSB AS og Posten Norge AS, som vil bli andre juridiske personer enn NSB BA og Posten Norge BA, vil etter dette bli tildelt nye organisasjonsnummer i disse registrene.

I tilknytning til omdanningen vil det være aktuelt for NSB å fortsette prosessen med å tilordne eiendommer til NSB etter de grensesnittene som ble fastlagt under omdanningen av forvaltningsbedriften i 1996 og den samtidige delingen mellom NSB og Jernbaneverket og senere omforente løsninger som kom som en konsekvens av dette. NSB BA har utviklet en konsernmodell hvor eiendomsvirksomheten er lagt ut i egne datterselskaper. For å kunne opprettholde kontinuiteten i denne prosessen, vil NSB derfor ha behov for å kunne overføre eiendommene til datterselskap. Avgiftsfritaket som følger av bestemmelsen bør også omfatte dette, slik at NSB ikke av avgiftsmessige grunner blir avskåret fra å gjennomføre en hensiktsmessig organisering av konsernet, evt. la hjemmelen til fast eiendom ligge tilbake i morselskapet, mens den materielle eiendomsretten overføres til underliggende datterselskaper. Jevnfør for øvrig også merknadene til § 2 annet og tredje ledd.

Til § 5 Overføring av offentlige rettigheter m.v.

Paragrafen regulerer enkelte spørsmål når det gjelder overføring av offentlige og privatrettslige rettigheter m.v. ved omdanningene av henholdsvis NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper.

Bestemmelsen fastsetter en særregel om overføring av offentlige rettigheter, tillatelser m.v. fra henholdsvis NSB BA og Posten Norge BA til de nye aksjeselskapene uten nærmere tillatelse fra vedkommende offentlige myndighet. Forslaget vil lette omdanningen, da man med hjemmel i den foreslåtte lovbestemmelsen kan overføre offentlige rettigheter og tillatelser m.v. til aksjeselskapet uten en individuell saksbehandling.

Tilsvarende bestemmelser er fastsatt i forbindelse med tidligere omdanninger av statlige virksomheter, bl.a. ved omdanningen av Postbanken BA til aksjeselskap i 1999, jf. lov 18. juni 1999 nr. 42 § 5.

Til § 6 Overføring av eiendeler, forpliktelser m.v.

Paragrafens første ledd inneholder en bestemmelse som hindrer kreditorer og andre rettighetshavere i å motsette seg at NSB AS og Posten Norge AS i forbindelse med omorganiseringen overtar henholdsvis NSB BAs og Posten Norge BAs forpliktelser. Det er en forutsetning at alle løpende forpliktelser skal overføres til aksjeselskapene i forbindelse med omdanningen, og at NSB AS og Posten Norge AS dermed er direkte videreføringer av henholdsvis NSB BA og Posten Norge BA.

Bestemmelsen må ses i sammenheng med at NSB BAs og Posten Norge BAs forpliktelser etter vanlige formuesrettslige regler ikke med frigjørende virkning for selskapene kan overføres til et aksjeselskap uten medkontrahentens samtykke. I prinsippet vil medkontrahenten da kunne nekte slikt samtykke uten å angi noen nærmere begrunnelse for dette, og det kan ikke utelukkes at enkelte medkontrahenter vil kunne nekte å gi samtykke for å komme i en bedre forhandlingsposisjon, og til å med hevde at overføring av avtaleforpliktelser til aksjeselskapet innebærer et vesentlig mislighold av avtalen. Et slikt standpunkt kan vanskelig sies å være juridisk holdbart i forbindelse med omorganiseringen til aksjeselskap, men vil likevel kunne medføre vesentlige vanskeligheter. For å avklare forholdet omkring overføringer av forpliktelser til aksjeselskapet og avskjære eventuell innsigelse fra medkontrahenten, foreslås i første ledd første punktum en lovbestemmelse som innebærer en automatisk kontraktsovergang uten at kreditorene og eventuelle andre medkontrahenter kan motsette seg dette.

En slik lovteknikk er brukt ved en rekke tidligere omdanninger av statlig virksomhet, f.eks. ved omdanningen av Televerket til aksjeselskap (lov 24 juli 1994 nr. 45 § 5 annet ledd), omdanningen av Postverket og NSBs trafikkdel til særlovselskaper (særlovene § 73 annet ledd annet punktum) og av Postbanken BA til aksjeselskap (lov 18. juni 1999 nr. 42 § 6). Etter det departementet kjenner til, har man ikke hatt negative erfaringer med disse bestemmelsene. Fremgangsmåten forutsetter at kreditors rettslige eller faktiske dekningsmuligheter som følge av overføringen ikke blir forringet. For NSBs og Postens vedkommende legges det til grunn at dette vilkåret vil være oppfylt.

Når det gjelder NSB, vil bestemmelsen imidlertid ikke være forpliktende for alle selskapets lånegivere. NSBs langsiktige låneavtaler er inngått og regulert etter engelsk lov. NSB har overfor Samferdselsdepartementet bedt om en overgangsberedskap fra statens side i form av en midlertidig garanti eller midlertidig trekkrettighet, inntil det internasjonale private lånemarkedet blir fortrolig med den nye selskapsformen. Samferdselsdepartementet legger til grunn at NSB dekker sitt midlertidige likviditetsbehov gjennom kortsiktige trekkrettigheter i norske banker. Dersom dette skulle vise seg å bli vanskelig, vil departementet som nevnt i St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper, komme tilbake til Stortinget med forslag til eventuelle overgangsordninger, slik at selskapets likviditet blir sikret i en overgangsperiode.

Første ledd annet punktum innebærer at NSB BA og Posten Norge BA sine forpliktelser som følge av oppløsning av selskapene ikke skal kunne gjøres gjeldende mot staten.

Etter første ledd tredje punktumkan fordringshavere og andre rettighetshavere ikke motsette seg overføring etter første ledd eller gjøre gjeldende at overføringene utgjør en bortfallsgrunn for rettsforholdet.

Omdanningene skjer som nevnt i §§ 2 og 3 ved at selskapenes samtlige eiendeler, rettigheter og forpliktelser skytes inn i de nystiftede aksjeselskapene mot vederlag i aksjer og full eierkontinuitet. Det går på denne bakgrunn fram av annet leddat de nystiftede aksjeselskapene skal videreføre NSB BA og Posten Norge BAs skattemessige verdier og skatteposisjoner knyttet til de overførte eiendeler, rettigheter og forpliktelser m.v. Omdanningene skal derfor ikke utløse beskatning for de overdragende selskaper etter skatteloven av 26. mars 1999 nr. 14.

Etter merverdiavgiftsloven av 19. juni 1969 nr. 66 § 16 nr. 6 skal det ikke svares merverdiavgift av varer og driftsmidler som overdras som ledd i overdragelse av virksomhet til ny innehaver. Som følge av at det ikke skal svares merverdiavgift ved slike overdragelser, skal den nye eieren heller ikke betale investeringsavgift på de nyanskaffede eiendelene. Omdanningene av NSB og Posten - med overdragelse av driftsmidler, eventuelle varelagre, videreføring av samme virksomhet m.v. - vil oppfylle vilkårene for virksomhetsoverdragelse i merverdiavgiftsloven § 16 nr. 6. De vil dermed ikke utløse plikt til å svare merverdiavgift eller investeringsavgift.

Til § 7 Fortrinnsrett til ny stilling i staten og ventelønn

§ 7 er en videreføring av de tilsattes særskilte rettigheter knyttet til fortrinnsrett og ventelønn etter jernbanetrafikkselskapsloven og postselskapsloven § 63 for den tidligere fastsatte overgangsperioden. Rettighetene er ment å sikre arbeidstakeren ny stilling i staten og/eller en viss inntekt i påvente av nytt arbeid.

For en nærmere orientering om rettighetene og bakgrunnen for forslaget om videreføring for NSB AS og Posten Norge AS, vises det til Ot.prp. nr. 89 (2000-2001) Om lov om endringer i lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap og til St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper.

Åttende ledd sikrer at forskriftene som tidligere er fastsatt av Kongen om fortrinnsrett og ventelønn for tilsatte i NSB BA og Posten Norge BA med hjemmel i jernbanetrafikkselskapsloven og postselskapsloven, som oppheves i forbindelse med omdanningene til aksjeselskaper, kan videreføres uten at det må fastsettes nye forskifter med hjemmel i omdanningsloven.

Til § 8 Ikrafttredelse

Paragrafen fastsetter at loven trer i kraft straks, med unntak av § 9 som trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Bakgrunnen for at endringene i andre lover først trer i kraft fra et senere tidspunkt fastsatt av Kongen, er at endringene må knyttes opp til det tidspunkt da NSB BA og Posten Norge BA opphører som egne rettsubjekter. Dette vil være det tidspunkt da selskapene slettes i Foretaksregisteret. I St.prp. nr. 62 (2001-2002) er det foreslått at omdanningene skjer 1. juli 2002.

Til § 9 Endringer i andre lover

I § 9 foreslås endringer i andre lover som følge av omdanningen av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper.

Nr 1 og 2følger av at omdanningene av selskapene til ordinære aksjeselskaper innebærer at særreguleringen gjennom jernbanetrafikkselskapsloven og postselskapsloven må oppheves.

På bakgrunn av at lov om statens postselskap oppheves i forbindelse med omdanningen til aksjeselskap, bør heller ikke betegnelsen «statens postselskap» brukes i lovgivningen. Dette ville kunne være egnet til å skape uklarhet eller forvirring mht. hvilket selskap de aktuelle lovbestemmelsene sikter til. Det foreslås at selskapets firmanavn brukes i stedet. I nr. 3foreslås det på denne bakgrunn at betegnelsen «statens postselskap» endres til «Posten Norge AS» i de lover der selskapet er og fortsatt skal være særskilt nevnt. Med unntak av lov om statens jernbanetrafikkselskap og de bestemmelsene som er nevnt nedenfor, er ikke statens jernbanetrafikkselskap særskilt nevnt i lovgivningen. Det vil bli påsett at det foretas nødvendige navneendringer i forskrifter der selskapene er nevnt.

I enkelte lover er statens jernbanetrafikkselskap og statens postselskap nevnt særskilt ved siden av aksjeselskaper for å sikre at tilsvarende regler gis anvendelse for dem. Dette gjelder de lovene som er nevnt i § 9 nr. 4, 5, 7 og 8. Når selskapene er aksjeselskaper er det ikke lenger nødvendig å nevne dem særskilt i disse bestemmelsene og de er derfor foreslått fjernet fra oppramsingene. Når det gjelder endringene i lov om tilsattes representasjon i offentlige virksomheters styrende organer m.v. § 1 tredje ledd, er også den alfabetiske listen rettet opp slik at punktet om universiteter og høgskoler blir punkt «d» i bestemmelsen.

I nr. 6 er «Posten Norge AS» innarbeidet som ny betegnelse på statens postselskap i finansieringsvirksomhetsloven. I tillegg er referansen til dagens bestemmelse i postselskapsloven § 4a om avtale med finansinstitusjon endret slik at bestemmelsen refererer seg til den nye loven om tilbud av grunnleggende banktjenester i Posten Norge AS' ekspedisjonsnett som foreslås i proposisjonen her.

7.2 Til lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS' ekspedisjonsnett

Til lovens tittel

«Posten Norge AS» foreslås brukt som betegnelse på selskapet i lovens tittel og i dens enkelte bestemmelser. Det synes ikke hensiktsmessig å fortsette å bruke dagens lovbetegnelse på Posten Norge BA, statens postselskap, da det vil kunne være egnet til å skape unødig uklarhet om hvilket selskap som har forpliktelsen når den særlige reguleringen gjennom lov om statens postselskap er opphørt, jf. merknadene til § 9 nr. 3 i kapittel 7.1.

Til § 1 Formål

Det går fram av formålet til loven at den skal sikre et tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom ekspedisjonsnettet til Posten Norge AS. For en nærmere orientering om bakgrunnen for bestemmelsen m.v. vises det til kapittel 5 i proposisjonen her.

Til § 2 Tilbud av grunnleggende banktjenester

Bestemmelsen er en videreføring av postselskapsloven § 4a, men fastsetter direkte Postens forpliktelse til å tilby grunnleggende banktjenester gjennom sitt ekspedisjonsnett (postkontorer, Posthandel, Post i Butikk og landposttjenesten) gjennom avtale med finansinstitusjon. Bestemmelsen er imidlertid i forhold til den tidligere lovreguleringen åpen mht. om Posten skal inngå avtale med én eller flere finansinstitusjoner og mht. en eventuell geografisk oppdeling av nettet. For en nærmere omtale vises det ellers til kapittel 5.

I annet ledd er det innarbeidet en definisjon av grunnleggende banktjenester. Denne er i tråd med det som i sin tid ble lagt til grunn i lov 5. juni 1992 nr. 51 om Postbanken BA og for postselskapsloven § 4a, jf. Ot.prp. nr. 53 (1998-99) Om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap. Etter dette regnes innskudd i, uttak av og overføringer mellom konti som grunnleggende banktjenester.

Til § 3 Taushetsplikt

Bestemmelsen er en videreføring av postselskapsloven § 4a annet ledd, og må ses i sammenheng med forretningsbanklovens § 18. Det vises også til lov 10. juni 1988 nr. 40 finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner § 2-1 annet ledd nr. 2 som fastsetter at reglene om hvitvasking av penger i lovens § 2-17 også gjelder for Posten når det utfører tjenester for finansinstitusjon. Når det gjelder taushetsplikt m.v. for personer som utfører finansielle tjenester på vegne av Posten, reguleres dette i avtaler mellom Posten og samarbeidspartnerne.

Til § 4 Ikrafttredelse

Det går fram av bestemmelsen at loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Loven må tre i kraft samtidig med at lov om statens postselskap oppheves i forbindelse med omdanningen av Posten Norge BA til aksjeselskap.