Ot.prp. nr. 85 (2005-2006)

Om lov om endringer i sjømannslov 30. mai 1975 nr. 18

Til innholdsfortegnelse

6 Informasjon og drøfting

6.1 Gjeldende rett

Sjømannslovens gjeldende bestemmelser om informasjon og drøfting er knyttet til det organiserte verne- og miljøarbeidet, og ansattes rett til å bli konsultert i saker knyttet til innføring av ny teknologi og organisering av arbeidet. Direktivene om masseoppsigelser og virksomhetsoverdragelse får ikke anvendelse for skipsfart.

6.2 Høringsforslaget

Nye bestemmelser til gjennomføring av direktivet foreslås tatt inn i et nytt kapittel II B i sjømannsloven hvor bestemmelsene i det opphevede kapittel II nr. 4 benyttes.

Det foreslås at reglene i sjømannsloven skal gjelde for rederier som jevnlig sysselsetter minst 50 arbeidstakere. Arbeidsgiver skal ha plikt til å informere om og drøfte spørsmål av betydning for arbeidstakernes arbeidsforhold med arbeidstakernes representanter. Plikten til informasjon og drøfting skal pålegges større virksomheter. Dette er i tråd med direktivets fortale der det understrekes viktigheten av blant annet å ikke pålegge administrative, finansielle og rettslige byrder som vil hemme opprettelsen og utviklingen av små og mellomstore virksomheter.

I høringsforslaget er det foreslått at bestemmelsen om informasjon og drøfting ikke får anvendelse på skip i utenriksfart. Dette er da ment å omfatte alle skip i norsk internasjonalt skipsregister og NOR-skip i utenriksfart, herunder offshore servicefartøyer og bøyelastere.

For havgående skip i innenriks fart foreslås det at bestemmelsen kommer til anvendelse i den utstrekning ikke annet er fastsatt i tariffavtale. Direktivet åpner imidlertid for at alle havgående skip kan unntas. Sistnevnte løsning ble ikke tatt inn i høringsforslaget, men det ble spesielt etterspurt synspunkter på dette, herunder om det er behov for overgangsordninger.

Særlige for sjømenn på skip i norsk internasjonalt skipsregister vil bestemmelser om informasjon og drøfting være mindre effektive. Her er regelen at sjømannen er ansatt på tidsbegrenset kontrakt og at tilknytningen er like stor til bemanningsagenten i hjemlandet som til det norske rederiet.

Slik høringsforslaget med adgangen til fravik er utformet vil det få anvendelse for skipsfart på elver og innsjøer drevet av rederier som jevnlig sysselsetter minst 50 sjømenn. Så vidt kjent for departementet finnes det for tiden ikke slike rederier i Norge. I tillegg vil det få anvendelse for alle havgående skip i innenriks fart, dersom det ikke gjøres fravik i tariffavtale. Dette vil da blant annet omfatte de fleste større rederier som driver passasjertrafikk på kysten.

6.3 Høringsinstansenes syn

Norges Rederiforbund anbefaler at det fremgår av lovteksten at unntaket omfatter alle skip i norsk internasjonalt skipsregister, NOR-skip i utenriksfart og offshore service fartøyer og bøyelastere.

Fiskebåtredernes Forbund påpeker innledningsvis at de fleste norske fiskebåtredere vil falle utenfor bestemmelsene som følge av at de ansetter færre enn 50 arbeidstakere. Det påpekes også at det er inngått hovedavtale med LO/Norsk sjømannsforbund som har bestemmelser om drøfting/informasjon. Forbundet uttrykker videre usikkerhet med hensyn til om havfiskefartøyene omfattes av begrepet innenriks fart. Det påpekes også at man ser en viss dreining i retning av at fiskere ansettes av bemanningsagenter. Med bakgrunn i ovenstående og det forhold at fiskebåtrederier i det vesentlige er små og mellomstore bedrifter, ber forbundet om at havfiskefartøy unntas fra bestemmelsene.

Sjømannsorganisasjonene støtter det syn at bestemmelsen kommer til anvendelse for innenriks skipsfart med mindre annet er fastsatt i tariffavtale.

Fraktefartøyenes Rederiforening kommenterer at de har et fåtall rederier som jevnlig sysselsetter mer enn 50 arbeidstakere. De kommenterer samtidig at de forstår at bestemmelsen primært skal gjelde rederier som driver passasjer trafikk. De finner det da som en forskjellsbehandling at deres rederier omfattes og de protesterer på det sterkeste mot at bestemmelsene gjøres gjeldende for deres skip.

Arbeidstilsynet uttaler på generelt grunnlag at bestemmelsen bør omfatte så mange arbeidstakere som mulig og at unntak bør være velbegrunnede.

Rederienes Landsforening har ingen innvendinger mot at forslaget gjøres gjeldende for innenriks sjøfart da det innenfor foreningens område allerede foreligger bestemmelser i avtaleverket som ivaretar flere av bestemmelsene.

Norges Fiskarlag kommenterer at de oppfatter forslaget slik at det gir muligheter for praktisering av kravsområdet i henhold til inngåtte tariffavtaler.

6.4 Departementets vurdering

Reglene skal danne en generell minstestandard for informasjon og drøfting i virksomhetene. De nye reglene skal ikke medføre endringer i andre regler om informasjon og drøfting. Retten til informasjon og drøfting skal være en kollektiv rettighet som gjelder tillitsvalgte og ikke den enkelte arbeidstaker. Plikten til å informere og drøfte vesentlige spørsmål som går på tilretteleggelsen av arbeidet om bord, foreslås tatt inn i skipssikkerhetsloven. Det vises her til proposisjon om lov om skipssikkerhet punkt 11.1.4.

Plikten til informasjon og drøfting inntrer når virksomheten regelmessig sysselsetter mer enn 50 arbeidstakere. Midlertidig ansatte skal også regnes med. I tillegg er virkeområdet for bestemmelsene knyttet opp mot fartsområde og kategori av fartøy.

Av rettstekniske hensyn er det viktig at bestemmelsen har et klart anvendelsesområde. På bakgrunn av de høringsuttalelser som er mottatt fra Fiskebåtredernes Forbund og Fraktefartøyenes Rederiforening foreslår derfor departementet å begrense bestemmelsenes anvendelse for havgående skip til passasjerskip i norsk ordinært skipsregister. Rederier med fartøy i denne kategori vil i all hovedsak være omfattet av hovedavtaler som har bestemmelser om informasjon og drøfting. Ved et slikt anvendelsesområde kommer bestemmelsene til anvendelse på den vesentlige del av rederiene i innenriks fart som sysselsetter mer enn 50 arbeidstakere, samtidig som man unngår de uklarheter med hensyn til virkeområde som følger av begrepet innenriks fart. En konsekvens av denne endringen i forhold til høringsforslaget er at NOR- registrert passasjerfartøy i utenriksfart omfattes av bestemmelsene.

I tråd med direktivet vil også bestemmelsene komme til anvendelse på skip i fart på innsjøer og elver, selv om det for tiden ikke eksisterer rederier med skip i slik fart og som samtidig sysselsetter mer enn 50 sjømenn. Loven åpner videre at bestemmelsene om drøfting og informasjon kan fravikes gjennom tariffavtale. For så vidt gjelder eksisterende tariffavtaler må det legges til grunn at de nye bestemmelsene i sjømannsloven, ved eventuell motstrid, skal stå tilbake for de avtalte løsninger.

Til forsiden