Ot.prp. nr. 86 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster mv. (petroleumsskatteloven)

Til innholdsfortegnelse

3 Departementets brev av 6. april 2001 og merknader til brevet

3.1 Departementets brev av 6. april 2001

Finansdepartementet sendte 6. april 2001 ut et brev med forslag til mulige endringer i petroleumsskattesystemet med høringsfrist den 19. april 2001.

Departementets utkast var basert på arbeidet i petroleumsbeskatningsutvalget (jf. NOU 2000 : 18), høringsuttalelser til utvalgets rapport og møter som departementet har hatt med berørte instanser. Forslagene til endringer tok først og fremst sikte på å rette opp strukturelle svakheter i petroleumsskattesystemet, slik at reglene i mindre grad enn i dag skulle gi selskapene motiv til disposisjoner som er samfunnsøkonomisk uheldige.

I brevet forslo departementet å endre regelen som fører til at store deler av finansielle kostnader knyttet til virksomhet utenfor sokkelområdet kan fradragsføres mot sokkelinntekten. Forslaget til endring bestod i å la selskapets samlede netto finanskostnader bli fordelt mellom landdistriktet og sokkeldistriktet etter skattemessig gjenstående verdi av driftsmidlene i de to skattedistriktene. I dag fordeles de samlede netto finanskostnadene forholdsmessig etter nettoinntekten i hvert distrikt.

I brevet ble det også foreslått en endret beregning av friinntekten. Rentefradraget og friinntekten kan således samlet sett ses på som kompensasjon for at investeringer ikke utgiftsføres direkte i særskattegrunnlaget. Friinntekten ble i departementets brev foreslått beregnet på grunnlag av 20 prosent av skattemessige verdier for driftsmidler i sokkelvirksomheten, svarende til at om lag 80 prosent av skattemessig verdi normalt gir grunnlag for rentefradrag. Friinntekten skulle beregnes som produktet av 20 prosent av skattemessige gjenstående verdier og en tilnærmet risikofri rente.

For å redusere skattemessige inngangsbarrierer for nye aktører på sokkelen, og samtidig gjøre skattesystemet enda mer robust i perioder med lave oljepriser, ble det videre foreslått en skattemessig symmetri i behandling av overskudd og underskudd. Det oppnås ved at underskudd både i grunnlaget for alminnelig skatt og særskatt kan fremføres med rente.

Videre foreslo departementet en regel om at underskudd ved overdragelse av virksomhet på sokkelen eller ved selskapsfusjon, kan overføres til andre selskaper.

Endringene ble foreslått gjennomført fra inntektsåret 2002, og ville ført til en viss skjerpelse i petroleumsbeskatningen. I den forbindelse ble det foreslått lettelser ved å fremskynde fradraget for gjenstående friinntekt på investeringer som er foretatt etter 1. januar 1998, men før virkningstidspunktet for ny friinntekt (1. januar 2002). Gjennom overgangsregelen skulle selskapene gis mulighet til å fradragsføre slik gjenstående friinntekt samlet med henholdsvis 50 prosent, 30 prosent og 20 prosent i de tre årene 2002, 2003 og 2004.

Det ble også foreslått en forsert avvikling av produksjonsavgiften.

For å legge til rette for fortsatt høy teknologiutvikling i petroleumsvirksomheten ble det foreslått en vesentlig styrking av forskningsinnsatsen.

3.2 Merknader til departementets brev

Departementet har mottatt merknader fra følgende instanser: Oljeindustriens Landsforening, Oljeskattekontoret, Teknologibedriftenes Landsforening, Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund, Dansk Olie og Naturgas A/S, Aker Maritim, Petroleum Geo-Services og Den norske Revisorforening.

Oljeindustriens Landsforening

Oljeindustriens Landsforening (OLF) viser til at forslaget svekker norsk sokkels konkurransekraft og vil svekke lønnsomheten for nylig besluttede prosjekter. OLF mener også at forslagene vil føre til vesentlig svekket lønnsomhet for nye prosjekter, og særlig for marginale prosjekter. Videre mener OLF at forslaget vil føre til at en altfor stor del av finanskostnadene vil fordeles til land, og at også investeringer i eksisterende felt vil bli rammet av forslaget. Dette vil ifølge OLF kunne redusere viljen til å gjennomføre tiltak for økt utvinning, forlenget levetid og økt utnyttelse av eksisterende infrastruktur. De lempende elementene som er bygd inn i forslaget, er etter OLFs syn helt utilstrekkelige til å kompensere for de betydelige skjerpelsene, både for eksisterende og nye aktører.

OLF avviser departementets forslag i sin helhet, men foreslår subsidiært en alternativ fordelingsregel som reflekterer de reelle finansielle verdiene på sokkelen under forutsetning av at merskatten dette medfører kompenseres. OLF mener at en eventuell ny fordelingsregel må ta utgangspunkt i regnskapsmessige balanseverdier ved årsslutt.

Oljeskattekontoret

Oljeskattekontoret sier i sine merknader at en fordeling av finansielle kostnader basert på skattemessige formuesverdier langt på vei vil fjerne muligheten til å få fradrag i sokkelinntekten for finansielle kostnader knyttet til annen virksomhet. Oljeskattekontoret har også enkelte tekniske merknader til utformingen av fordelingsregelen. Oljeskattekontoret viser til sin høringsuttalelse av 23.10.2000 der det ble understreket av skattetapet ved den nåværende regelen er betydelig. Kontoret foreslår derfor at den nye fordelingsregelen bør gis ikrafttredelse allerede fra inntektsåret 2001.

Etter Oljeskattekontorets oppfatning ville det vært ønskelig om utformingen av reglene for fremføring av underskudd med rente og overføring av endelige underskudd kunne vært utredet under mindre grad av tidspress.

Når det gjelder de andre forslagene har Oljeskattekontoret en del tekniske merknader.

Teknologibedriftenes Landsforening

Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) stiller seg positive til flere av forslagene, men er negative til at departementet fremmer forslag som i sum virker skatteskjerpende på industrien.

TBL viser til at de har vært opptatt av å peke på at sokkelselskapenes investeringer på land gir en skattemessig vridning i sokkelselskapenes favør som følge av dagens adgang til rentefordeling. Etter TBLs mening vil departementets forslag redusere effekten av denne negative skattevridningen. TBL peker imidlertid på at departementets forslag kan gi sokkelselskapene økt interesse for investeringer i virksomhet med liten skattemessig avskrivning, for eksempel aksjer og eiendom i både inn og utland.

TBL er bekymret for at en omlegging av frinntekten innebærer en skatteskjerpelse for sokkelselskapene og kan medføre redusert investeringsaktivitet på sokkelen. Etter TBLs mening må forslaget kompenseres med for eksempel reduksjon i særskatten desom det opprettholdes.

TBL ser positivt på forslagene om å tillate fremføring av underskudd med rente og overføring av underskudd ved overdragelse.

Norges Rederiforbund

Norges Rederiforbund er langt på vei enig med departementet i de momentene i petroleumsskatteloven som bør endres. Dette gjelder blant annet en begrensning i dagens adgang til å kunne fradragsføre finansielle kostnader knyttet til virksomheter utenfor sokkelområdet mot sokkelinntekten. Rederiforbundet foreslår imidlertid en alternativ modell for fordeling av finansielle kostnader. Rederiforbundet støtter også departementets forslag om å fremføre underskudd med rente og å kunne overføre underskudd ved overdragelse og fusjon. Rederiforbundet går imidlertid mot en endring av friinntekten og er negative til at departementet fremmer forslag som i sum virker skatteskjerpende for industrien.

Landsorganisasjonen i Norge

Landsorganisasjonen i Norge (LO) viser til at LO har hatt som forutsetning at omleggingen skulle være provenynøytral, og mener det er beklagelig at forslagene alt i alt inneholder en skjerpelse som i hovedsak faller på de norske selskapene. LO ser imidlertid at det har vært vanskelig å unngå dette, gitt at norske selskaper er de største skattyterne, og at det har vært et viktig hensyn å unngå at samfunnets rett til overskuddet på sokkelen undergraves. LO mener videre at det er svært viktig å understøtte at petroleumsvirksomheten kan danne grunnlaget for verdiskaping på land. LO mener derfor at regjeringen må legge til rette for dette med andre virkemidler.

Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund

Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) viser til at forslaget om endret fordelingsregel dramatisk vil svekke selskapenes evne til å foreta nyinvesteringer på land, samt ramme selskaper med stor landbasert virksomhet hardere enn andre oljeselskap.

NOPEF peker også på at forslaget om endringer i friinntekten vil medføre en ganske kraftig skatteskjerpelse og vil sette flere av de store utbygginsgprosjektene som har vært diskutert, i fare.

Dansk Olie og Naturgas A/S

Dansk Olie og Naturgas A/S (DONG) mener at forslagene om fremføring av underskudd med rente og mulighet for overføring av underskudd ved avslutning av virksomheten vil lette situasjonen for nye selskaper på norsk sokkel. DONG mener videre at den nye friinntekten vil innebære en skjerpelse av beskatningen som vil vanskeliggjøre utviklingen av mindre felter.

Petroleum Geo-Services

Petroleum Geo-Services uttrykker skuffelse over at departementet ikke har tatt opp PGSs forslag om å endre petroleumsskatteloven slik at det åpnes for at kontrakter mellom oljeselskap og leverandørindustri kan inneholde prismekanismer styrt av oljeprisen - uten at leverandøren derved må svare for særskatt. PGS opprettholder derfor sitt forslag om at petroleumsskattelovens § 5 første avsnitt, andre setning, strykes.

Aker Maritime

Aker Maritime viser til at forslagene vil svekke rammebetingelsene og forverre norsk sokkels konkurranseevne. Aker Maritime er sterkt bekymret over dette, både som leverandør og som rettighetshaver. Aker Maritime mener at petroleumsskattesystemet trenger en systemmessig revisjon for å gi riktigere incentiver, men på en annen måte en det Finandepartementet foreslår. Etter Aker Maritimes mening var det visse positive trekk ved NOU 2000: 18, spesielt at endringer i avskrivningsreglene medførte et skritt i retning av like grunnlag for alminnelig inntekt land/sokkel, men bare som enkeltstående element siden det etter Aker Maritimes syn ikke må medføre skjerpet totalbeskatning. Det samlede forslaget må etter Aker Maritimes syn avvises, men Aker Maritime vil kunne akseptere en endring i rentefordelingsreglene forutsatt at fordelingsgrunnlaget reflekterer virkelige kapitalverdier.

Den norske Revisorforening

Den norske Revisorforening mener at departementets brev er svært kortfattet og ufullstendig gitt de betydelige endringene som foreslås, og at det er lagt opp til en for kort høringsfrist.

Revisorforeningen mener at det kan være grunnlag for å vurdere bruk av regnskapsmssige verdier i stedet for skattemessige verdier som grunnlag for fordeling av finansposter. Videre mener Revisorforeningen at dersom friinntekten skal endres så må den baseres på regnskapsmessige verdier og ikke skattemessig nedskrevne verdier.

Til forsiden