Ot.prp. nr. 92 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. og lov 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk (kontrolltiltak)

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

De langt fleste av forslagene i denne proposisjonen vil i seg selv ikke nødvendigvis medføre økonomiske og administrative konsekvenser. Forutsetningen er imidlertid at de ulike bestemmelsene tas i bruk, hver på sin måte, for å støtte opp under målsettingen om en ressurforvaltning utført i tråd med regler som sikrer at ressursgrunnlaget fornyes fra år til år.

De økonomiske og administrative konsekvensene av disse forslagene kan derfor ikke sees isolert fra de økonomiske og administrative konsekvensene av de tiltakene som ble varslet i fiskeriministerens redegjørelse om Ulovligheter, kontroll og tiltak i fiskerinæringen, jf. vedlegget. Det dreier seg om en offensiv for å styrke ressurskontrollen, hvor de lovendringene som foreslås her vil bli nyttet som en integrert del av de virkemidler som fiskeriforvaltningen totalt sett har til disposisjon for å utføre sitt arbeid.

Tiltakene er beskrevet i redegjørelsens punkt 8 Ytterligere tiltak, og omfatter særlig en styrking av Fiskeridirektoratet for at direktoratet skal bli i stand til å utøve en kontroll på landsiden som har en reell preventiv effekt. Dette dreier seg blant annet om kontroll ved landinger, og dokumentkontroll. Det dreier seg også om å styrke direktoratets bemanning knyttet til satelittsporing av fiskefartøy, øvrig innhenting av informasjon og analysearbeid, og det dreier seg om å øke direktoratets stab av inspektører ombord på fiskefartøy.

Regjeringen tar sikte på å fremme forslag i statsbudsjettet for 2002 om de bevilgninger som er nødvendige for å realisere de varslede tiltakene. Når det gjelder tiltak som kan realiseres straks, tar regjeringen sikte på å fremme forslag i revidert budsjett for inneværende år.

I redegjørelsen er det for øvrig også omtalt andre typer tiltak, som ikke nødvendigvis vil medføre økonomiske og administrative konsekvenser for forvaltningen, men som vil styrke ressurskontrollen. Herunder nevnes for eksempel innføring av en utvidet innmeldingsplikt før landing av fangster, og at salgslagenes innsats i større grad vil bli rettet mot bearbeiding av landingsinformasjon. Det vil også bli gitt pålegg til salgslagene om å nytte inndratte midler utelukkende til å styrke ressurskontrollen.

De ulemper som måtte bli påført næringen som en følge av disse forslagene, og som på kort sikt kan påføre den enkelte næringsutøver kostnader, må også sees i lys av at hele fiskerinæringen, både sjøsiden og landsiden, på sikt er avhengig av en langsiktig bærekraftig utvikling.

Til forsiden