Ot.prp. nr. 96 (2002-2003)

Om lov om endringer i straffeprosessloven (ny organisering av et eget etterforskingsorgan for politiet og påtalemyndigheten)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen foreslår departementet endringer i straffeprosessloven §§ 59 a og 67 om organiseringen av den strafferettslige kontrollen av politiets og påtalemyndighetens tjenesteutøvelse.

Departementet foreslår at det opprettes et nytt sentralt organ som skal ha ansvaret for etterforskingen av anmeldelser mot ansatte i politiet og påtalemyndigheten. Departementet foreslår videre at organet gis påtalekompetanse for alle sakene der statsadvokaten etter straffeprosessloven § 67 sjette ledd har påtalekompetanse i dag. Departementet mener at det nye organet bør organiseres i regionale avdelinger som vil forestå etterforskingen i sine regioner.

Endringene som foreslås, vil sikre en mer rettssikker og mer ensartet behandling av dem som vil anmelde ansatte i politiet eller påtalemyndigheten enn dagens SEFO-modell. Ordningen vil dessuten sikre en rettssikker behandling av ansatte i politiet eller påtalemyndigheten som blir beskyldt for ulovlige handlinger. Den vil sikre høy faglig kompetanse hos dem som skal utføre etterforskingen. Videre vil ordningen sikre større uavhengighet for organet som skal lede etterforskingen og avgjøre påtalespørsmålet, og sikre at det er nødvendigorganisatorisk avstand mellom etterforsker og anmeldt embets- eller tjenestemann. Dagens SEFO-ordning har vært kritisert fra ulikt hold. Departementet mener at det er nødvendig med mer gjennomgripende endringer for å sikre allmennhetens tillit til at etterforsking og påtalevedtak mot embets- og tjenestemenn i politiet og påtalemyndigheten skjer på en mest mulig uhildet og uavhengig måte. Økt publikumstilgjengelighet og bedre informasjonsformidling forventes å gi publikum en bedret innsikt i og kontroll med behandlingen og resultatet av etterforskingen.

Departementet ser videre behov for å gå nærmere inn på hvordan klager på politiets tjenesteutøvelse mv. blir behandlet i politietaten. Man tenker her i første rekke på saker hvor det ikke er mistanke om noe straffbart, men hvor det for eksempel rettes kritikk mot tjenestemenns opptreden eller politiets håndtering av en sak («systemkritikk»). Klagesaksbehandlingen er sentral for å sikre borgernes og publikums kontroll med og innsyn i etaten. Departementet redegjør i proposisjonen for det arbeid som er iverksatt for å vurdere disse spørsmålene nærmere.

Til forsiden