Ot.prp. nr. 96 (2002-2003)

Om lov om endringer i straffeprosessloven (ny organisering av et eget etterforskingsorgan for politiet og påtalemyndigheten)

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til de enkelte bestemmelser

Til endringene i straffeprosessloven

Til endringen i § 59 a

Påtalespørsmålet i saker som gjelder mistanke om straffbare handlinger begått i tjenesten av ansatte i politiet eller påtalemyndigheten, avgjøres i dag av statsadvokaten. Klager over statsadvokatens vedtak i disse sakene følger de alminnelige reglene for klage over påtalemyndighetens vedtak. Forslaget om å opprette et sentralt etterforskingsorgan for disse sakene, og gi det påtalekompetanse (se forslaget til endring av § 67 sjette ledd), nødvendiggjør en egen bestemmelse om adgangen til å påklage påtaleavgjørelser truffet av dette organet. Departementet foreslår i første ledd siste punktum at slike vedtak skal kunne påklages til riksadvokaten.

Til endringen i § 67

Sjette ledd foreslås endret slik at det gis hjemmel til å opprette ett enkelt etterforskingsorgan for etterforsking av anmeldelser eller saker som gjelder mistanke om straffbare handlinger begått i tjenesten av ansatte i politiet eller påtalemyndigheten. Videre foreslås bestemmelsen endret slik at det ikke lenger er statsadvokaten, men etterforskingsorganets leder som skal avgjøre påtalespørsmålet i disse sakene. Lederen kan i henhold til forslaget delegere denne myndigheten til en annen i organet med juridisk embetseksamen. Delegasjonen skal skje i samsvar med eventuelle generelle retningslinjer gitt av riksadvokaten. Riksadvokaten har for øvrig også adgang til å instruere om delegasjon i enkeltsaker, jf. forslaget til § 67 sjette ledd femte punktum.

Påtalekompetansen til etterforskingsorganets leder foreslås begrenset på lik linje med statsadvokatens kompetanse i dag, slik at i saker som omfattes av straffeprosessloven §§ 64 og 65, skal kompetansen fortsatt ligge hos Kongen i statsråd eller riksadvokaten.

De alminnelige regler om tiltale, slik som for eksempel straffeprosessloven kap. 19, vil gjelde for etterforskingsorganet. For øvrig vil organet, som en naturlig konsekvens av kompetansen til å avgjøre spørsmålet om tiltale, også kunne anke saker og treffe alle andre beslutninger som normalt faller inn under påtalekompetansen.

Bestemmelser i straffeprosessloven som gjelder påtalemyndigheten, skal gjelde for etterforskingsorganet så langt de passer. Etterforskingsorganet skal imidlertid ikke være en del av påtalemyndigheten. Straffeprosessloven § 55 er derfor ikke foreslått endret.

I dag aktoreres disse sakene av statsadvokaten (så fremt ikke tiltalespørsmålet avgjøres av Kongen i statsråd eller riksadvokaten). Departementet foreslår at aktoratet skal utføres av lederen av organet eller den han eller hun gir fullmakt i de sakene der organet avgjør tiltalespørsmålet, jf. forslag til nytt sjette ledd fjerde punktum.

Departementet foreslår at riksadvokaten skal ha alminnelig instruksjonsmyndighet over etterforskingsorganet, jf. forslag til nytt sjette ledd femte punktum. Instruksjonsmyndigheten omfatter etterforsking, påtale og annet som ligger innenfor organets ansvarsområde.

Til forsiden