Prop. 13 L (2012–2013)

Endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover (samleproposisjon høsten 2012)

Til innholdsfortegnelse

2 Endringer i inngangsvilkårene for rett til stønad til enslig mor eller far – folketrygdloven § 15-6 første ledd

2.1 Innledning og bakgrunn

Departementet foreslår at det fra 1. januar 2013 skal stilles krav om uforskyldt ledighet for rett til overgangsstønad når enslig mor eller far har hatt arbeid umiddelbart før han eller hun ble aleneforsørger. Departementet foreslår at regelen tas inn i § 15-6 første ledd som et av inngangsvilkårene for å få rett til overgangsstønad.

2.2 Departementets vurderinger og forslag

Stønader til enslig mor eller far har som formål å gi inntektssikring i en overgangsperiode og bidra til at enslige forsørgere blir i stand til å forsørge seg selv ved arbeid. Etter gjeldende regler kan det gis overgangsstønad også i tilfeller hvor den enslige forsørgeren selv har sagt opp arbeidet. For å underbygge målet om selvforsørgelse, er det viktig at regelverket ikke bidrar til at personer kan velge å motta stønad fremfor å være i arbeid.

Departementet ønsker å innføre et prinsipp om at ledigheten må være uforskyldt for å få rett til overgangsstønad. Dette prinsippet bør gjelde som et vilkår for rett til overgangsstønad. Vilkåret innebærer at det ikke lenger skal være adgang til å avslutte et allerede etablert arbeidsforhold for å kunne motta overgangsstønad i stedet, med mindre søker hadde rimelig grunn. Det skal heller ikke være adgang til å avslutte et arbeidsforhold for å kunne finansiere utdanning med overgangsstønad i stedet for med vanlig studiefinansiering.

Derimot skal det anses som rimelig grunn å avslutte et arbeidsforhold som er lønnet under tariff eller sedvane. Å avslutte et arbeid som er til hinder for omsorgen for barnet, som for eksempel et arbeid som forutsetter lange fraværsperioder, lang reisevei eller overveiende nattarbeid, vil også kunne anses som rimelig grunn. Stønadsmottakeren bør fortsatt ha rett til å avslutte et arbeidsforhold for å gå over i et nytt arbeidsforhold. Stønadsmottakeren skal dessuten ha mulighet for å redusere arbeidstiden, jf. krav til omfanget av aktivitetsplikten i § 15-8.

Dersom omfanget av arbeidet har vært så lite at det bare i svært liten grad har bidratt til selvforsørgelse, skal det ikke ha betydning for retten til overgangsstønad at arbeidsforholdet avsluttes, uansett årsaken til at det ble avsluttet.

Vilkåret om uforskyldt ledighet innføres først og fremst med det formålet å hindre tilpasninger i form av oppsigelser umiddelbart før man ellers ville kunne fått overgangsstønad. Av rimelighetshensyn bør det derfor settes en grense for hvor langt bakover i tid en avslutning av et arbeidsforhold skal kunne få betydning for retten til overgangsstønad. I forbindelse med innvilgelse av dagpenger under arbeidsløshet, gis forlenget ventetid etter folketrygdloven § 4-10, bl.a. når den arbeidsløse selv har sagt opp et arbeidsforhold i løpet av de siste seks månedene før søknadstidspunktet. Departementet foreslår at bare arbeidsforhold som er sagt opp de siste seks måneder før det søkes om overgangsstønad, skal føre til avslag på søknad om overgangsstønad.

Det vises til § 15-6 første ledd i lovforslaget.

2.3 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2013 for nye tilfeller, det vil si for personer som får innvilget overgangsstønad tidligst fra samme tidspunkt. Endringen anslås å gi reduserte utgifter på post 70 Overgangsstønad med om lag 8 millioner kroner. Endringen har ingen særskilte administrative konsekvenser.

Til forsiden