Prop. 153 L (2012–2013)

Endringer i passloven (politiets adgang til å benytte passregisteret)

Til innholdsfortegnelse

3 Kort om hvilke opplysninger som registreres i passregisteret

De rettslige rammene for innholdet i passregisteret fremgår av passloven § 8 og passforskriften § 13. Passloven § 8 lyder:

Ǥ 8 Passregister
Det kan opprettes et sentralt passregister. Også utlendingspass og reisebevis for flyktninger kan registreres i registeret.
Registeret kan inneholde passinnehavers navn, fødselsnummer, høyde, øyenfarge, hårfarge, fødested, utsendelsesadresse, samt passnummer, utstedende myndighet, utstedelsesdato og utløpsdato. Ved endring av navn eller lignende, og ved utstedelse av nytt pass, kan også tidligere data beholdes i registeret.
I registeret kan også inntas passinnehavers signatur og ansiktsfoto.
Bare passmyndigheten, Kripos og norsk grensekontrollmyndighet skal ha tilgang til passregisteret.
I registeret inntas for øvrig slike opplysninger som er nødvendig for forvaltning av registeret og utstedelse av pass.
Behandlingsansvarlig for passregisteret er Politidirektoratet.
Ved passmyndighet som ikke er tilknyttet det sentrale passregister, kan det føres midlertidig passregister etter regler gitt av Politidirektoratet.
For diplomatpass, spesialpass og tjenestepass utstedt etter regler gitt i medhold av lov om utenrikstjenesten § 1 kan det også inntas andre opplysninger etter forskrift fastsatt av Utenriksdepartementet.»

Passforskriften § 13 første ledd sier følgende om hva passregisteret kan inneholde:

«I sentralt passregister opprettet i medhold av passloven § 8 kan i tillegg til de opplysninger som fremgår av bestemmelsen, også registrere opplysninger om pass som er meldt tapt eller stjålet, beslutning om passhindring, jf. passloven § 5, beslutning om innlevering og beslag av pass, jf. passloven § 7, årsaken til at det ikke utstedes pass med fingeravtrykk, jf. § 5, samt kopi av dom eller lignende, jf. § 10.»

Ved utstedelse av pass skal det som hovedregel tas bilde av søkeren ved hjelp av teknisk utstyr for opptak av biometri, og avgis fingeravtrykk på en fingertrykksavleser som er integrert i opptaksutstyr for biometri, jf. passloven § 3 og passforskriften §§ 4 og 5. Denne informasjonen lagres i selve passet til bruk for verifisering eller kontroll av passinnehaverens identitet, jf. passloven § 6 annet ledd.

I henhold til passloven § 6 a annet ledd skal biometrisk personinformasjon som er innhentet til bruk ved personalisering av passet slettes så snart passet er oversendt eller utlevert til passinnehaver. Biometrisk personinformasjon som innhentes fra den som passerer grensekontroll eller annet kontrollsted for kontroll av reisedokumenter, skal dessuten slettes så snart som mulig etter at vedkommendes identitet er fastslått, jf. samme bestemmelse fjerde ledd. Disse bestemmelsene medfører plikt til å slette informasjon som blir liggende igjen hos den som har utstedt eller deltatt i produksjonen av passet.

Passinnehavers ansiktsfoto og signatur inngår som nevnt i passregisteret, i tillegg til opplysninger om fødselsnummer, høyde, øyenfarge, hårfarge, fødested, utsendelsesadresse mv., jf. passloven § 8 annet og tredje ledd. Fotografiet er et JPEG-bilde som tilfredsstiller internasjonale krav til oppløsning og kvalitet. På bakgrunn av de tekniske egenskapene er fotografiene i passregisteret egnet til såkalt biometrisk gjenkjenning.

Det er tidligere vurdert om fingeravtrykk skal lagres i passregisteret. Under henvisning blant annet til et visst misbrukspotensiale, konkluderte departementet i Ot.prp. nr. 64 (2008-2009) med at det ikke ville fremme forslag om dette, jf. proposisjonen punkt 5.3.2.

Etter passloven § 8 femte ledd kan det inntas i registeret «for øvrig slike opplysninger som er nødvendig for forvaltning av registeret og utstedelse av pass». Etter passforskriften § 13 første ledd kan det registreres beslutning om passhindring etter passloven § 5, beslutning om innlevering og beslag av pass etter § 7, årsaken til at det ikke utstedes pass med fingeravtrykk i samsvar med hovedregelen etter passforskriften § 5, og det skal avmerkes i et merknadsfelt i passregisteret når det er fremlagt kopi av dom eller lignende, jf. også passforskriften § 10. Beslutning om passhindring etter § 5 kan ha bakgrunn i sinnslidelse, domfellelse og andre forhold av personlig karakter. At beslutning om passhindring må kunne registreres i passregisteret, kommer til uttrykk allerede i Ot.prp. nr. 61 (1996-97). I Ot.prp. nr. 64 (2008-2009) punkt 5.3.3 er det uttalt at registrering av opplysninger etter passloven § 8 femte ledd ikke vil være informasjon som direkte gjelder passinnehaver. I praksis er det imidlertid behov for å registrere passhindring mv., og det er ikke noe som tyder på at det man har ment å stenge denne muligheten.

I tillegg til det som er nevnt nå og i høringsnotatet, legges det inn i saksbehandlingssystemet for pass enkelte andre opplysninger eller merknader som passmyndigheten har behov for, slik som kontaktinformasjon, hvem som har møtt ved søknad om pass til barn og informasjon om fremlagte fullmakter. Videre legges det i noen tilfeller inn en såkalt obs-merknad om forhold som kan være av betydning for om det skal utstedes pass. Eksempel på slike forhold er en bekymringsmelding om at en forelder vil prøve å få utstedt pass uten den andre forelders samtykke for å bringe barnet ut av landet. Andre eksempler er at søker venter på soning av en dom, eller at det kan være fare for misbruk av pass eller at søker ikke er i stand til å ta vare på seg selv i utlandet. Videre vil det være nødvendig å registrere opplysninger om forhåndsvarsel om passnektelse eller tilbakekall av pass og innkomne meldinger fra Schengen informasjonssystem mv. Praksis må ses på bakgrunn av at det etter passloven § 8 femte ledd kan inntas i passregisteret opplysninger som er nødvendige for forvaltning av registeret og utstedelse av pass.

Det er ikke gitt særskilte forskrifter etter passloven § 8 siste ledd for diplomatpass, spesialpass og tjenestepass utstedt i medhold av utenrikstjenesteloven § 1.

Til forsiden