Prop. 18 L (2010–2011)

Endringer i lov om pensjonstrygd for sjømenn, lov om pensjonstrygd for fiskere og i enkelte andre lover (tilpasninger til endret alderspensjon i folketrygden)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for endringsforslagene

Bakgrunnen for lovforslagene i proposisjonen her er pensjonsreformen som skal omfatte alle deler av pensjonssystemet, både i og utenfor folketrygden. Det er blant annet nødvendig at lovfestede pensjonsordninger gjennomgås og justeres før det innføres blant annet fleksibelt pensjonsuttak og ny regulering av alderspensjon fra folketrygden fra 1. januar 2011.

Nye regler for alderspensjon fra folketrygden ble vedtatt ved lov 5. juni 2009 nr. 32 om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon). Det ble blant annet innført nye opptjeningsregler, levealdersjustering og fleksibelt uttak fra 62 år i folketrygdens alderspensjon. Det ble også innført nye regler for regulering av alderspensjon.

I ny alderspensjon fra folketrygden skal inntektspensjonen opptjenes gjennom den enkeltes inntekt over livet, og alle opptjeningsår skal telle med. Pensjonsopptjeningen tilsvarer 18,1 prosent av inntekten fra første krone opp til 7,1 ganger folketrygdens grunnbeløp. Det opptjenes en pensjonsbeholdning ved at pensjonsopptjeningen tillegges pensjonsbeholdningen hvert år. Personer med liten eller ingen opptjening skal sikres en garantipensjon. Garantipensjonen avkortes med 80 prosent av opptjent inntektspensjon. Dermed får alle som har vært yrkesaktive en pensjon utover minstenivået. De nye opptjeningsreglene fases gradvis inn fra og med årskullene 1954–1962, og vil gjelde fullt ut for personer født i 1963 eller senere.

De nye reglene om fleksibelt uttak og levealdersjustering er gitt virkning fra 1. januar 2011 og skal gjelde både pensjon beregnet etter dagens opptjeningsregler og pensjon beregnet etter nye opptjeningsregler. Uttaksreglene innebærer at det kan tas ut hel eller delvis alderspensjon fra 62 år under forutsetning av at årlig pensjon fra 67 år minst tilsvarer minstepensjonen. Pensjonen kan graderes i 20, 40, 50, 60, 80 og 100 prosent. I tillegg kan en arbeide så mye en vil uten at pensjonen avkortes.

Levealdersjusteringen innføres fra 2011 for personer født i 1943 eller senere, og betyr generelt sett at en må jobbe noe lenger enn tidligere for samme pensjon dersom befolkningens levealder øker. Ved en gitt uttaksalder innebærer levealdersjusteringen dermed at alderspensjonen reduseres ved økt levealder i befolkningen. I ny alderspensjon gjennomføres levealdersjusteringen ved at opptjent pensjon, dvs. pensjonsbeholdningen, deles på et delingstall som varierer mellom årskullene slik at delingstallene blir høyere hvis gjenstående levetid øker. Delingstallene sikrer at forventet nåverdi av samlede pensjonsutbetalinger er uavhengig av uttakstidspunktet, slik at pensjonen blir høyere jo senere den tas ut. Levealdersjustering og fleksibelt uttak av alderspensjon som er opptjent etter dagens regler, gjennomføres ved at opptjente rettigheter i form av grunnpensjon og tilleggspensjon (basispensjon) divideres med et forholdstall. Årlig pensjon blir dermed justert for uttakstidspunkt og for endringer i levealder.

Fra 2011 er det innført nye reguleringsregler for alle alderspensjonister i folketrygden. Alderspensjon under utbetaling skal reguleres med lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent. Reguleringen skjer med virkning fra 1. mai hvert år. Pensjon under opptjening skal fortsatt reguleres med lønnsveksten.

Også andre deler av pensjonssystemet er i ferd med å bli lagt om. Tariffpartene avtalte våren 2009 at dagens regler for offentlig tjenestepensjon (bruttoordningen) og AFP i offentlig sektor skal videreføres, men med nødvendige tilpasninger til de vedtatte endringene i folketrygden. For medlemmer av Statens pensjonskasse er gjeldende regler for AFP i statlig sektor videreført ved lov 25. juni 2010 nr. 28. AFP-ordningen i statlig sektor er også regulert i hovedtariffavtalen i statlig sektor. For Statens pensjonskasse og andre lovfestede offentlige tjenestepensjonsordninger er nødvendige tilpasninger til endringene i folketrygden gitt ved lov 25. juni 2010 nr. 29, som også omfatter nødvendige tilpasninger i samordningsloven.

Endringene trer i kraft 1. januar 2011, og innebærer at både alderspensjon fra offentlige tjenestepensjonsordninger (bruttopensjonen) og samordningsfradraget for alderspensjon fra folketrygden skal levealdersjusteres ved bruk av forholdstallene i folketrygden. Levealdersjustering og samordning skal skje tidligst fra 67 år. Dermed vil personer som kan ta ut tjenestepensjon før 67 år fordi stillingen har særaldersgrense, for eksempel 60 år, få beregnet sin pensjon uten levealdersjustering og samordning fram til de fyller 67 år. I tilfeller der alderspensjon fra folketrygden er tatt ut tidligere enn 67 år, skal samordningen skje som om folketrygden var tatt ut ved 67 år. En individuell garanti for årskullene til og med 1958-kullet sikrer blant annet at personer med full opptjening (normalt 30 år) får en samlet pensjon fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen etter levealdersjustering på minst 66 prosent av pensjonsgrunnlaget ved 67 år.

De vedtatte lovendringene innbærer videre at reguleringen av offentlige tjenestepensjoner og AFP endres fra 2011. Alderspensjon og AFP under utbetaling skal reguleres med lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent, på samme måte som alderspensjonene i folketrygden. Oppsatte rettigheter, det vil si rettigheter for personer som fratrer sin stilling uten rett til straks å få pensjon, skal reguleres med lønnsveksten fram til uttakstidspunktet.

I privat sektor innføres det en ny AFP ordning fra 2011 som er utformet etter de samme opptjenings- og uttaksprinsippene som er vedtatt for alderspensjon fra folketrygden. Tariffpartene ble våren 2008 enige om denne omleggingen av AFP-ordningen. De nærmere reglene er lovfestet ved lov 19. februar 2010 nr. 5 om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor (AFP-tilskottsloven). Dermed vil AFP-ordningene i offentlig og privat sektor bygge på forskjellige prinsipper fra 2011.

Finansdepartementet har 22. oktober 2010 lagt fram forslag om rett til fleksibelt uttak av alderspensjon fra kollektiv tjenestepensjonsordning i privat sektor og individuelle pensjonsordninger, jf. Prop. 6 L (2010-2011) om endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven, lov om individuell pensjonsordning mv.

Departementet arbeider med et lovforslag om ny uføreytelse og ny alderspensjon til uføre, som planlegges fremmet i 2010. Ny uføreytelse kan ikke innføres fra 2011. Ved lov 4. juni 2010 nr. 17, jf. Prop. 82 L (2009–2010), er det vedtatt midlertidige regler for alderspensjon som skal gjelde fra fleksibelt uttak av alderspensjon innføres 1. januar 2011, samt opptjeningsregler for uførepensjonister i ny alderspensjon fra 2010. Departementet kommer tilbake til varige regler i forbindelse med lovforslaget om ny uføreytelse og ny alderspensjon til uføre.

Til forsiden