Prop. 196 L (2012–2013)

Endringer i spesialisthelsetjenesteloven

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til kapittel 4 overskriften

Forslaget om endring av kapitteloverskriften er en konsekvens av forslaget til ny § 4-3 om plikt for den som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten, til å melde fra om virksomheten, og hjemmel for departementet til å gi forskrift om registrering av meldingene. Ved at ordet ”registrering” føyes til, gir overskriften bedre informasjon om hva bestemmelsene i kapitlet omhandler.

Til § 4-1

Forslaget medfører at nå gjeldende første ledd om at sykehus må godkjennes av departementet, oppheves.

Det foreslås et nytt første ledd om at bruk av benevnelsen universitetssykehus ikke kan skje uten godkjenning av departementet. De materielle forutsetningene for å kunne bruke betegnelsen endres ikke. Kravet om at sykehus må søke godkjenning for å kunne benytte betegnelsen universitetssykehus, fremgår ikke uttrykkelig av ordlyden i någjeldende § 4-1. I lov 1. april 2005 nr.15 om universitet og høykoler er det imidlertid fastsatt i § 7-2 nr.5 at bruk av betegnelsen universitetssykehus bare kan benyttes av virksomheter som er godkjent som universitetssykehus etter nærmere regler fastsatt med hjemmel i spesialisthelsetjenesteloven § 4-1. Med hjemmel i denne bestemmelsen er det fastsatt forskrift 17. desember 2010 nr. 1706 om godkjenning av sykehus, bruk av betegnelsen universitetssykehus og nasjonale tjenester i spesialisthelsetjenesten. Departementet har kommet til at kravet om godkjenning av bruk av benevnelsen universitetssykehus bør fremgå direkte av spesialisthelsetjenesteloven § 4-1 og foreslår at dette tas inn som et nytt første ledd.

Endringen i annet ledd er en videreføring av bestemmelsen om at departementet kan gi forskrift om at det kreves godkjenning av departementet for etablering av andre typer helseinstitusjoner og helsetjenester enn sykehus og for vesentlige endringer i andre typer helseinstitusjoner og helsetjenester som allerede er godkjent. I tillegg åpner endringen i annet ledd for at departementet i forskrift også kan stille krav om slik godkjenning når det gjelder sykehus.

Kriteriene for og vilkår knyttet til godkjenning av bl.a. sykehus i nå gjeldende § 4-1 tredje og fjerde ledd foreslås opphevet som en følge av forslaget om opphevelse av det lovfestede kravet om at sykehus må ha godkjenning. Det foreslås imidlertid i nytt tredje ledd at departementet skal kunne gi forskrift om vilkår for godkjenning og om vilkår knyttet til godkjenning av bruk av benevnelsen universitetssykehus og til godkjenning av helseinstitusjoner og helsetjenester, herunder sykehus.

Til ny § 4-3

Som en konsekvens av forslaget om å avvikle godkjenningsordningen for sykehus, herunder privat eide sykehus, og fordi det ikke finnes noen tilfredsstillende oversikt over privat eide sykehus, foreslås i første ledd en meldeplikt for alle som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten. Begrepet utenfor den offentlige helsetjenesten er definert i forskrift 31. oktober 2008 nr. 1166 om pasientskadelovens virkeområde og om tilskuddsplikt for den som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten.

I annet ledd foreslås en hjemmel for departementet til å gi nærmere bestemmelser om meldeplikten og om registreringsordningen.

Til ikrafttredelsesbestemmelsen

Dersom det blir nødvendig å bygge ut det registeret som Norsk Pasientskadeerstatning har over private virksomheter som drives utenfor den offentlige helsetjenesten, vil dette kunne ta noe tid. I så fall kan det bli aktuelt å vente med å sette i kraft den nye bestemmelsen i spesialisthelsetjenesteloven § 4-3.

Dermed kan det bli aktuelt å sette i kraft endringene i § 4-1, for å kunne avvikle godkjenningsordningen for sykehus, på et tidligere tidspunkt.