Prop. 2 L (2012–2013)

Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom LO/Fagforbundet og NHO/NHO Service (private sykehjem) ved tariffoppgjøret 2012

Til innholdsfortegnelse

3 Omfang og virkninger av streiken

Den 19. september 2012 var 173 arbeidstakere ved 13 private sykehjem i Oslo, Akershus og Hordaland i streik. Følgende sykehjem var omfattet:

  • Aleris Omsorg As; Lambertseter alders- og omsorgssenter (18), Oslo

  • Attendo Care As; Hovseterhjemmet (10) og Paulus alders- og sykehjem (10), Oslo.

  • Norlandia omsorg AS; Madserud sykehjem (13) og Oppsalhjemmet (23), Oslo

  • Unicare omsorg AS; St.Hanshaugen omsorgssenter (14), Oslo

  • Risenga omsorgsdrift AS; Risenga bo- og omsorgsdrift (19), Asker

  • Aleris Omsorg As; Luranetunet omsorgsdrift (11), Os

  • Aleris Omsorg As; Ravnanger sykehjem (14), Askøy

  • Aleris Omsorg As; Søreide sykehjem (17) og Odinsvei Bosenter (5), Fana

  • Incita; Bøn sykehjem AS (7), Eidsvoll

  • Attendo Care AS; Gullhaug bo- og behandlingssenter (12), Bærum.

Arbeidsdepartementet er via Helse- og omsorgsdepartementet blitt holdt løpende orientert av Statens helsetilsyn om virkningene av konflikten og Helsetilsynets vurdering av konsekvensene.

Innledningsvis forløp streiken uten alvorlige problemer. Arbeidsgiversiden søkte nødvendige dispensasjoner, og arbeidstakersiden innvilget disse. Situasjonen endret seg imidlertid fra 4. september 2012. Inntil da hadde Fagforbundet innvilget dispensasjonssøknader for tre dager av gangen, men i brev 4. september opplyste de at de fra nå av bare ville behandle dispensasjonssøknader for en dag/en vakt av gangen. NHO Service aksepterte ikke denne endringen, og anså innvilgelser av enkeltvakter som avslag. Fagforbundet presiserte 6. september at de ville gi dispensasjoner på både en dag, to dager og eventuelt tre dager ut fra en individuell vurdering av hver søknad.

Helsetilsynet merket seg uenigheten mellom partene om hvordan dispensasjonene skal håndteres, og understreket i brev 17. september 2012 til de berørte kommunene Oslo, Asker, Bergen og Askøy det ansvar kommunene har for å sikre forsvarlige helse- og omsorgstjenester under arbeidskonflikter.

I en e-post til Helsetilsynet 19. september 2012 ga Fagforbundet en oppdatert oversikt over dispensasjoner og søknader. Forbundet uttalte i den forbindelse:

”Når plassfratredelsen ble iverksatt var det med et såpass forsiktig uttak at det ikke skulle være fare for liv og helse. Vi har kvalitetssikret dispensasjonssøknadene og omgjort noen få avslag hvor beboerne hadde blitt uten tilsyn. I dette ligger også innvilgelse av delvise vakter og delvis innvilgelse av NHO Service sine dispensasjonssøknader for 3 dager. Dessverre aksepterer ikke NHO Service vår innvilgelse av delvise vakter.
Derfor kan vi ikke lenger garantere at liv og helse for beboerne er ivaretatt.”

Med grunnlag i den uoversiktlige situasjonen som var oppstått, uttalte Helsetilsynet i brev 19. september 2012:

”Statens helsetilsyn viser til at arbeidskonflikten nå har pågått i 4 uker. Vi viser også til den uenigheten det er mellom partene når det gjelder dispensasjonssøknader, og den usikkerhet dette skaper. Vi viser til våre tidligere rapporter, e-post fra Fagforbundet 4. september 2012, brev fra NHO Service 5. september 2012 og e-post fra Fagforbundet 19. september 2012. I e-post 19. september 2012 som departementet har mottatt kopi av, kommer det også fram at Fagforbundet ikke lenger kan garantere at liv og helse for beboerne er ivaretatt. Vi er også kjent med at NHO Service har gitt beskjed til tjenestestedene om at avslag på dispensasjonssøknader ikke skal ankes. Det er partene som har ansvar for å gjennomføre en arbeidskonflikt på en slik måte at det ikke oppstår fare for liv og helse. Etter Statens helsetilsyn sin vurdering tar ikke partene i denne arbeidskonflikten dette ansvaret.
Etter en gjennomgang av bemanningslistene fra flere sykehjem ser vi at flere av virksomhetene allerede i utgangspunktet driver med en marginal bemanning. Dette innebærer at små endringer medfører relativt store konsekvenser for den tjenesten de skal utføre. De som mottar tjenestene er en svært sårbar gruppe, og mange av pasientene på sykehjemmene er demente og/eller svært pleietrengende. Både Statens helsetilsyn og Fylkesmannen i Oslo og Akershus og i Hordaland har mottatt mange bekymringsmeldinger de siste dagene. Situasjonen er både uoversiktlig og svært vanskelig ved flere virksomheter, selv om det hittil ikke er rapportert om konkrete hendelser som har fått konsekvenser for pasientenes liv og helse.
Etter Statens helsetilsyn sin oppfatning innebærer partenes håndtering av arbeidskonflikten nå en stor risiko for denne utsatte pasientgruppen, og vi kan derfor ikke utelukke at arbeidskonflikten nå kan få konsekvenser for pasientenes liv og helse.”

Senere samme dag presiserte Statens helsetilsyn i en e-post til Helse- og omsorgsdepartementet at Statens helsetilsyn var av den oppfatning at arbeidskonflikten nå kan få konsekvenser for pasientenes liv og helse.

Som det fremgår av rapporten fra Statens helsetilsyn var det på grunn av partenes uenighet om dispensasjoner oppstått en uoversiktlig situasjon som kunne medføre fare for pasientenes liv og helse. Pasientene er en svært sårbar gruppe der mange er demente og/eller svært pleietrengende. På denne bakgrunn innkalte arbeidsministeren Fagforbundet og NHO Service til møte onsdag 19. september kl. 1800. Streiken hadde da vart i nær en måned. Hun viste til Helsetilsynets uttalelse om at arbeidskonflikten nå kan få konsekvenser for pasientenes liv og helse, i hovedsak på grunnlag av at partene ikke kunne enes om en forsvarlig dispensasjonspraksis. På spørsmål fra arbeidsministeren svarte begge parter at de ikke så at de kunne komme til enighet på dette punktet. De så heller ingen mulighet for å komme til enighet når det gjaldt selve tvisten om revisjon av tariffavtalen. Arbeidsministeren informerte etter dette partene om at Regjeringen fant det nødvendig å fremme forslag til Stortinget om tvungen lønnsnemndbehandling av tvisten. Etter henstilling fra arbeidsministeren sa Fagforbundet seg villig til å avslutte streiken umiddelbart, og de streikende ville gjenoppta arbeidet så raskt som praktisk mulig.