Prop. 57 L (2012–2013)

Endringer i forsvarspersonelloven

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

Adgangen til å ta oppdrag utenfor forsvarssektoren

Forslaget til å innføre en meldeplikt for visse oppdrag utenfor forsvarssektoren vil kunne medføre at virksomhetene ser behov for å gi nærmere regler om dette. Departementet forutsetter at slike retningslinjer eller lignende utformes i nær dialog med arbeidstakerorganisasjonene, jf. intensjonene i Statens personalhåndbok.

Arbeidsgiver har en alminnelig veiledningsplikt overfor ansatte, og virksomhetene bør på vanlig måte tilgjengeliggjøre informasjon om den nye ordningen slik at de ansatte lojalt kan innrette seg i henhold til reglene. Det bør vurderes om det skal henvises til fpl. § 4a i tilsettingskontrakter og disponeringsskriv.

Det anses ikke nødvendig med egne kurs og opptrykk av informasjonsmateriale knyttet til endringen. Virksomheten vil være ansvarlig for å følge opp at ansatte forholder seg til reglene på en lojal måte.

Forslaget om å gi departementet myndighet til å innføre samtykkekrav for visse avdelinger/stillinger bygger på at det skal foreligge et særlig behov for å stille et slikt krav. Det legges til grunn at virksomheten i slike tilfeller fremsender en begrunnet anbefaling til departementet. Konsekvensene for, og hensynet til, berørt personell skal vurderes særskilt. Personellorganisasjonene skal involveres i tråd med gjeldende regler før beslutning fattes.

Implementeringen av forslaget til fpl. § 4a vil ikke ha noen økonomiske konsekvenser ut over medgått arbeidstid til å informere ansatte om reglene, og eventuelt å etablere nærmere retningslinjer for meldeplikten.

Disponeringsadgang

De foreslåtte lovendringer vil skape klarhet om disponeringspliktens innhold, forholdet til tjenestemannsloven og disiplinærloven, samt klarhet omkring departementets myndighet til å gi nærmere regler om disponeringsordningen. Reglene innebærer i hovedsak en lovforankring av allerede gjeldende regler, og lovendringsforslagene vil slik sett bidra til større legitimitet om de regler som forslagene gjelder, og større forutsigbarhet for personellet.

En lovfesting av adgangen til disponering fra stilling synes å nødvendiggjøre at det utferdiges nærmere retningslinjer for fremgangsmåten ved disponering fra stilling. Det bør sikres klare regler om hvem som har myndighet til å beslutte slik disponering, hvilke prosessuelle regler som gjelder, den enkeltes adgang til kontradiksjon og retten til å la seg bistå av særlig rådgiver eller advokat, forholdet til tjenestemannslovens og disiplinærlovens regler om tjenesterettslige reaksjoner, klagereglene i forvaltningsloven mv. Det bør i den forbindelse også vurderes hvorvidt et kollegialt råd skal ha innstillende eller besluttende myndighet i slike saker. Det forutsettes at tjenestemannsorganisasjonene involveres i dette arbeidet i henhold til gjeldende regler og praksis. Dette for å sikre legitimitet og balanserte saksbehandlingsregler på området.

Det kan videre ikke ses bort i fra at endrede regler vil innebære flere henvendelser til arbeidsgiver om disponeringsordningen, og vil således kunne ha administrative konsekvenser. Når det gjelder informasjon om ordningen med disponering fra stilling, bør det vurderes om gjeldende disponeringsskriv skal revideres og hvorvidt det er behov for å tydeliggjøre adgangen til å disponerere fra stilling etter gjeldende befalsordning i Forsvarets personellhåndbok mv.

Implementeringen av lovforslagene vil ikke ha noen økonomiske konsekvenser ut over medgått arbeidstid til å etablere nødvendige retningslinjer mv. og informere ansatte om reglene.

Utåndingsprøve

Implementeringen av lovforslaget vil ikke ha noen administrative eller økonomiske konsekvenser.

Til forsiden