Prop. 65 L (2009-2010)

Endringer i finansavtaleloven mv. (gjennomføring av direktiv 2008/48/EF om kredittavtaler for forbrukere mv.)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen foreslås det lovendringer for å gjennomføre Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/48/EF om kredittavtaler for forbrukere og om oppheving av rådsdirektiv 87/102/EØF (heretter omtalt som forbrukerkredittdirektivet) i norsk rett. Videre foreslås det at lov 21. juni 1985 nr. 82 om kredittkjøp m.m. og lov 25. juni 1999 nr. 46 om finansavtaler og finansoppdrag (finansavtaleloven) kapittel 3 samordnes, ved at kredittkjøpsloven oppheves og virkeområdet for finansavtaleloven utvides slik at denne loven gis virkning også for kredittavtaler som i dag reguleres av kredittkjøpsloven. Det foreslås også enkelte endringer i finansavtaleloven og andre lover som ikke har sammenheng med gjennomføringen av forbrukerkredittdirektivet.

Etter gjeldende rett suppleres finansavtaleloven og kredittkjøpsloven av forskrifter. Departementet tar sikte på å fastsette supplerende forskrifter til finansavtaleloven når lovendringene er vedtatt.

I kapittel 4 til kapittel 16 i proposisjonen er det tatt opp spørsmål knyttet til gjennomføringen av bestemmelsene i forbrukerkredittdirektivet. Her er det også tatt opp spørsmål som har en naturlig tematisk sammenheng med direktivet, men hvor forslaget til lovendringer ikke innebærer en gjennomføring av direktivet, eksempelvis spørsmålet om frarådingsplikt i kredittforhold og videreføring av realiteten i kredittkjøpsloven § 8 når det gjelder ekstern kredittytelse.

I kapittel 4 i proposisjonen drøftes gjennomføringen av direktivets virkeområde og definisjoner, herunder spørsmålet om hvilke kredittavtaler som omfattes av reguleringen, og hvilke rettighetssubjekter og pliktsubjekter som reglene skal gjelde for. Det foreslås i samsvar med direktivet å innta en liste over definisjoner av begreper som benyttes i lovforslaget.

I kapittel 5 behandles spørsmålet om gjennomføring av direktivets regler om opplysningsplikt ved markedsføring og før avtaleinngåelse. Her foreslås det blant annet at gjeldende retts krav til at det skal opplyses om effektiv rente ved enhver markedsføring av kredittavtaler, videreføres, samt at det alltid skal gis standardopplysninger i samsvar med direktivet.

I kapittel 6 i proposisjonen drøftes gjennomføringen av direktivets regler om vurdering av kundens kredittverdighet og regler om forklaringsplikt. Videre behandles enkelte spørsmål knyttet til frarådingsplikt i kredittforhold. Det foreslås at frarådingsplikten styrkes ytterligere ved at det i tillegg til en skriftlig fraråding skal gis en muntlig fraråding, og at forbrukeren skriftlig skal bekrefte frarådingen i tilfeller hvor han eller hun inngår kredittavtalen til tross for frarådingen.

I kapittel 7 i proposisjonen behandles gjennomføringen av direktivets regler om kredittavtalens form og innhold, og i kapittel 8 i proposisjonen drøftes gjennomføringen av direktivets regler om opplysningsplikt mv. under kredittforholdet. I dette kapitlet foreslås det blant annet en videreføring av dagens seks ukers frist for varsel om ensidig endring av avtalevilkår til forbrukerens skade.

I kapittel 9 i proposisjonen drøftes gjennomføringen av direktivets regler om oppsigelse av tidsubegrensede kredittavtaler.

I proposisjonen kapittel 10 behandles gjennomføringen av direktivets bestemmelser om angrerett.

I proposisjonen kapittel 11 drøftes gjennomføringen av direktivets regler om førtidig tilbakebetaling av kreditt, herunder fastrentekreditt.

I proposisjonen kapittel 12 drøftes gjennomføringen av direktivets regler om kjøperens innsigelser mot annen kredittgiver enn selgeren. Her foreslås det at realiteten i den gjeldende bestemmelsen i kredittkjøpsloven § 8 om slike innsigelser videreføres i finansavtaleloven, slik at forbrukeren også kan gjøre gjeldende innsigelser i tilfeller av kreditt som ytes gjennom eksterne kortsystemer. Direktivet anses ikke å være til hinder for dette.

I proposisjonen kapittel 13 drøftes gjennomføringen av direktivets regler knyttet til overdragelse av rettigheter.

I proposisjonen kapittel 14 behandles spørsmålet om gjennomføring av direktivets regler om overtrekk.

I proposisjonen kapittel 15 drøftes gjennomføringen av direktivets regler om tilsyn og sanksjoner, og i kapittel 16 behandles direktivets regler om rettsvalg og gjennomføringen av disse.

I proposisjonen kapittel 17 drøftes enkelte spørsmål som ikke har noen side til forbrukerkredittdirektivet. Her behandles blant annet enkelte spørsmål knyttet til samordningen mellom kredittkjøpsloven og finansavtaleloven. Videre tas det opp enkelte spørsmål om kausjon som kredittkjøpslovutvalget i mandatet ble bedt om å vurdere.

Til forsiden