Prop. 72 L (2011–2012)

Endringer i folketrygdloven

Til innholdsfortegnelse

3 Bakgrunnen for lovforslaget

Tall for forventet lønnsutvikling i reguleringsåret baseres på anslag i revidert nasjonalbudsjett (RNB). Tall for faktisk lønnsutvikling siste år baseres på anslag i Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).

Boks 8.1 Faktaboks om TBU

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) skal legge til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse for situasjonen i norsk økonomi.

TBU ble oppnevnt for første gang i 1967. Utvalget er siden 1969 gjenoppnevnt for en periode på 4 år om gangen, sist gang i oktober 2011. Utvalget ble da gjenoppnevnt for en periode fram til 30. september 2015 med følgende mandat:

  • – Utvalget skal i tilknytning til inntektsoppgjørene legge fram det best mulige tallmessige bakgrunnsmateriale og presentere det i en slik form at uenighet partene i mellom om økonomiske forhold så vidt mulig kan unngås.

  • – Utvalget skal legge fram oppsummeringsrapporter etter inntektsoppgjør.

  • – Utvalget skal, når departementet ber om det, kunne klargjøre det tallmessige grunnlagsmateriale for spesielle inntektspolitiske spørsmål.

  • – Utvalgets utredninger avgis til Arbeidsdepartementet.

TBU har siden 1967 vært et sentralt ledd i det inntektspolitiske samarbeidet. Utvalgets rapporter er en stor del av det tallmessige grunnlaget for lønnsoppgjørene. I rapportene presenteres bl.a. lønns- og inntektsutviklingen samlet og for ulike tariffområder. Utvalget gir også en prognose for prisutviklingen i inneværende år. I tillegg inneholder rapportene et kapittel om utviklingen i konkurranseevnen og et om utviklingen i internasjonal økonomi og norsk økonomi.

En foreløpig rapport fra TBU legges fram i februar, mens endelig rapport foreligger i mars/april. Revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai. Kort tid etter at revidert nasjonalbudsjett er lagt fram, avholdes møter med pensjonistenes, de funksjonshemmedes og arbeidstakernes organisasjoner om tallgrunnlaget for reguleringen som er tilgjengelig på dette tidspunktet.

TBU avgir også en rapport i juni (”Etter inntektsoppgjørene”).

En viktig kilde for TBUs anslag for faktisk lønnsutvikling er Statistisk sentralbyrås anslag for årslønnsvekst avledet fra nasjonalregnskapet. Nasjonalregnskapet for et bestemt år vil normalt være gjenstand for revisjoner, og dermed vil i prinsippet også årslønnsveksten kunne revideres. Det betyr at reguleringen av pensjoner og grunnbeløp kan være basert på tall for lønnsvekst i foregående år som senere er blitt revidert opp eller ned. Etter gjeldende reguleringsbestemmelser vil eventuelle revideringer ikke fanges opp ved neste års regulering. En endring i folketrygdloven slik at man i reguleringen av grunnbeløpet justerer for lønnsvekst to år bakover i tid, vil bidra til en mer presis fastsetting av lønnsveksten i reguleringen.