Prop. 85 S (2011–2012)

Utbygging og drift av Martin Linge-feltet

Til innholdsfortegnelse

2 Hovedtrekk i plan for utbygging og drift av Martin Linge-feltet

2.1 Innledning

Departementet mottok 19. januar 2012 en søknad om godkjenning av plan for utbygging og drift av Martin Linge-feltet. Total E&P Norge AS er operatør for utbyggingen og overleverte søknaden på vegne av rettighetshaverne i Martin Linge Unit, som består av utvinningstillatelsene 040, 043 og 043 BS.

Rettighetshaverne som deltar i utbyggingen er Total E&P Norge AS (51 pst.), Petoro AS (30 pst.) og Statoil Petroleum AS (19 pst.).

Martin Linge-feltet ble påvist i 1975 og ligger om lag 150 km vest for Kollsnes. Innretningen på Martin Linge-feltet blir plassert i et område hvor havdypet er om lag 115 meter. Planlagt produksjonsstart er 4. kvartal 2016, og forventet produksjonsperiode er 11 år.

2.2 Utbyggingsløsning og produksjon

Figur 2.1 Skisse av planlagt utbyggingsløsning for Martin Linge-feltet

Figur 2.1 Skisse av planlagt utbyggingsløsning for Martin Linge-feltet

Kilde: Total

Feltet planlegges bygget ut med en bunnfast produksjonsinnretning med prosessering av olje og gass koblet opp mot et lagerskip for olje. Den bunnfaste produksjonsinnretningen vil ha 21 brønnslisser, prosesseringsutstyr, hjelpesystemer og boligkvarter. Lagerskipet vil være fast forankret om lag 3,4 kilometer sørøst for produksjonsplattformen. Lagerskipet vil også ha funksjoner for separasjon av olje og vann. Det rensede vannet vil bli pumpet tilbake til produksjonsplattformen og reinjisert. Oljen vil bli lastet til tankskip fra lagerskipet på feltet. Gassen vil transporteres til Storbritannia via en ny rørledning, som knyttes til eksisterende rør på britisk sokkel.

Grunnlaget for utbyggingen er forekomsten Martin Linge Olje i øvre del av Friggformasjonen og de tre gass- og kondensatforekomstene Martin Linge Øst, Martin Linge Sentral og Martin Linge Vest i Brentgruppen. Utstrekningen av disse forekomstene vil danne grunnlaget for området som er omfattet av plan for utbygging og drift av Martin Linge-feltet.

Figur 2.2 Kart over Martin Linge-feltet

Figur 2.2 Kart over Martin Linge-feltet

Kilde: Oljedirektoratet

Martin Linge Olje og Martin Linge Øst vil bli utvunnet med fire produsenter hver, med mulighet for en ekstra produsent i Martin Linge Olje. Det planlegges en produksjonsbrønn i både Martin Linge Vest og Martin Linge Sentral, med mulighet for en ekstra produsent i hvert av segmentene dersom det er behov for det. Til sammen ti produksjonsbrønner, med mulighet for ytterligere tre. I tillegg vil det bli boret en injeksjonsbrønn for reinjeksjon av produsert vann. Utvinningsstrategien er basert på naturlig trykkavlastning, og etter en viss tid vil det bli benyttet gassløft for oljeproduksjonen. Brønnene er planlagt boret fra en oppjekkbar borerigg som plasseres inntil produksjonsinnretningen.

Kraftbehovet til Martin Linge-feltet planlegges dekket med kraft fra land via en 170 kilometer lang kabel for vekselstrøm fra Kollsnes. Maksimalt forbruk er regnet til rundt 40 MW. Vanninjeksjon, gassløft, gasseksport og prosessering utgjør det største kraftbehovet. Kabelen er planlagt med en kapasitet på 65 MW. Det vil være et tap i overføringskabelen på om lag 10 MW.

Utvinnbare reserver for Martin Linge-feltet er anslått til om lag 6,0 millioner standard kubikkmeter olje, 20,4 milliarder standard kubikkmeter gass og 2,9 millioner standard kubikkmeter kondensat. Totalt utgjør dette om lag 189 millioner fat oljeekvivalenter. Planlagt produksjonsstart er 4. kvartal 2016, og forventet produksjonsperiode er elleve år. Innfasing av andre ressurser i området vil kunne forlenge denne. Den prosjekterte levetiden for innretningen er 30 år.

2.3 Investeringer og lønnsomhet

Totale investeringer for Martin Linge-utbyggingen er av operatøren anslått til 25,6 milliarder 2011-kroner, inkludert gasseksportrørledning. De forventede årlige driftskostnadene varierer, men vil i gjennomsnitt være om lag 1,4 milliarder 2011-kroner i driftsfasen.

Operatørens økonomiske analyse viser at Martin Linge-feltet har en forventet nåverdi før skatt på 7,6 milliarder 2011-kroner1. Balanseprisen for prosjektet før skatt er 59 US dollar per fat oljeekvivalenter. Operatøren har gjennomført sensitivitetsanalyse for endringer i driftskostnader, investeringer, oljepris, gasspris og utvinnbare reserver. Nåverdien er mest sensitiv overfor endringer i gasspris og utvinnbare reserver.

2.4 Områdevurdering

Den planlagte utbyggingsløsningen ivaretar mulighetene for innfasing av nye ressurser. Utvinningen av forekomstene som danner grunnlaget for utbyggingen av Martin Linge-feltet er forventet å kreve elleve brønner (ti produksjonsbrønner og en injeksjonsbrønn for produsert vann). Med 21 brønnslisser totalt gir dette ti brønnslisser for fremtidige lete- og utbyggingsbrønner.

Det er identifisert prospekter i Martin Linge Unit som det ved funn kan bli aktuelt å fase inn til Martin Linge-innretningen på et senere tidspunkt. Dette gjelder fire gassprospekter i Brentgruppen (Martin Linge Sør, Gunn, Herja og Hervor) og tre oljeprospekter i Friggformasjonen. I tillegg kommer eventuelle tredjepartsressurser fra andre utvinningstillatelser i området. Basert på forventede produksjonsprofiler for Martin Linge-feltet vil det være ledig kapasitet for tilkobling av eventuelle nye oljefunn i 2021 og eventuelle nye gassfunn i 2023.

2.5 Disponering av innretningene

Nedstenging og disponering av innretningene og brønnene vil bli utført i henhold til gjeldende regelverk på det aktuelle tidspunktet. Ved nedstenging er det forutsatt at rørledningene ikke fjernes, men sikres og etterlates på feltet. Nedgravde rørledninger forutsettes etterlatt på stedet, mens de avkuttede endene fjernes eller dekkes av grus.

Fotnoter

1.

Beregningene er foretatt med en oljepris på 75 US dollar per fat olje, en valutakurs på 6 kroner/US dollar og en diskonteringsrente på 7 pst.