Prop. 87 L (2011–2012)

Endringer i utlendingsloven m.m. (delegering av avslagskompetanse i visumsaker til andre Schengenland mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til endring av utlendingsloven § 13 første ledd annet punktum (delegering av avslagskompetanse i visumsaker til annet Schengenland) anses ikke å medføre nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser. Avhengig av i hvor stor grad norske myndigheter inngår avtale om å delegere avslagskompetanse til et annet Schengenland, vil dette kunne bety en grad av ressursbesparelse for norske myndigheter.

Forslaget vil ikke innebære risiko for økt innvilgelsesprosent i visumsaker; adgangen til å delegere kompetanse til å innvilge visumsøknader er allerede innført, jf. redegjørelsen i kapittel 3.1. Å innføre en adgang til delegering av avslagskompetanse til andre Schengenland, vil innebære at det representerende landet kan fatte avslagsvedtak selv, istedetfor å oversende søknaden til norsk utlendingsmyndighet, slik de gjør i dag.

Dagens representasjonssamarbeid bygger på forutsetningen om et lokalt konsulært samarbeid som sikrer en harmonisert anvendelse av visumregelverket blant Schengenmedlemslandene. Basert på erfaringene fra dagens representasjonssamarbeid, er det ikke grunn til å forvente nevneverdige endringer i innvilgelses- og avslagsandelen som følge av at Schengenlandene i noen situasjoner nå også vil kunne klagebehandle en visumsøknad på vegne av et annet land. Det legges derfor til grunn at forslaget ikke vil få noen konsekvenser for omfanget av visumbesøk til Norge.

Når det gjelder den andre siden av representasjonssamarbeidet (andre Schengenlands adgang til å delegere avslagskompetanse i visumsaker til Norge), vises det til redegjørelsen i kapittel 3.6, hvor det fremgår at Schengenregelverket allerede i dag medfører at Norge kan påta seg avslagskompetanse på vegne av annet Schengenland. Herværende lovforslag innebærer således ingen økonomiske eller administrative konsekvenser i forhold til dette. Per i dag er det ingen Schengenland som har ytret ønske om at Norge skal påta seg avslagskompetanse på vegne av dem. Dersom Norge skulle motta en anmodning om dette, vil dette bli vurdere konkret i hvert tilfelle, blant annet på bakgrunn av de økonomiske og administrative kostnadene ut fra den aktuelle situasjonen.

Når det gjelder de øvrige endringsforslagene i proposisjonen, vil heller ikke disse innebære noen økonomiske eller administrative konsekvenser.