Prop. 108 S (2021–2022)

Samtykke til godtakelse av forordning (EU) 2019/1896 om den europeiske grense- og kystvakten (videreutvikling av Schengen-regelverket)

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om Frontex og forordningen

Grensebyrået Frontex ble opprettet i 2004 for å bistå Schengen-statene i å ivareta sitt ansvar for de felles yttergrensene. Det er avgjørende for Schengen-områdets funksjon som et område uten indre grensekontroll, at yttergrensekontrollen fungerer som forutsatt. Effektiv yttergrensekontroll, herunder kampen mot organisert grensekryssende kriminalitet, er videre viktig for å ivareta Schengen-områdets indre sikkerhet. Det er i medlemsstatenes interesse at alle gjennomfører yttergrensekontrollen i tråd med felles regler og standarder.

Siden migrasjonskrisen i 2015 har Kommisjonen tatt viktige initiativer og foreslått en rekke tiltak for å styrke kontrollen av de ytre grensene og gjenopprette Schengen-områdets normale funksjon. Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/164 om Den europeiske grense- og kystvakt trådte i kraft 6. oktober 2016, jf. Prop. 71 S (2018–2019).

Det er imidlertid fortsatt behov for å forbedre de rettslige rammene for kontroll på de ytre grensene, migrasjon, retur og bekjempelse av grensekryssende kriminalitet. Det var derfor et ønske om å reformere Den europeiske grense- og kystvakt ved å gi den og Byrået sterkere mandat.

På denne bakgrunn ble Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2019/1896 om Den europeiske grense- og kystvakt vedtatt den 13. november 2019. Forordningen etablerer en europeisk grense- og kystvakt. Denne består av Det europeiske grense- og kystvaktbyrået («Byrået»), også kalt Frontex. En egen operativ mannskapsstyrke, bestående av ansatte i Byrået og utstasjonerte fra medlemsstatene, inngår som del av Byrået. Denne styrken skal bygges opp til 10 000 personell innen 2027. Byrået skal også anskaffe eget utstyr. Det får også et styrket mandat til å støtte medlemsstatene i deres arbeid med å beskytte yttergrensene, på returområdet og når det gjelder samarbeid med tredjeland. EUROSUR gjøres til del av forordningen og styrker dermed Byråets funksjon.

Den europeiske grense- og kystvakt består videre av medlemsstatenes nasjonale myndigheter med ansvar for grensekontroll, inkludert kystvakt så langt denne utfører grensekontrolloppgaver og nasjonale myndigheter med ansvar for retur. Det presiseres i rettsakten at hovedansvaret for grensekontroll på yttergrensene fortsatt tilligger den enkelte medlemsstat.