Prop. 110 L (2019–2020)

Midlertidige endringer i utlendingsloven (tilpasninger som følge av utbruddet av covid-19)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til kapittel 10 a

Midlertidige saksbehandlingsregler foreslås nedfelt i et nytt kapittel 10 a, og således plassert umiddelbart etter reglene som modifiseres i kapittel 10 om organisering av utlendingsmyndigheten. Referansen til covid-19 synliggjør reglenes formål.

Til § 79 a Formål og virkeområde

Første ledd angir at formålet er å legge til rette for avvikling av UNEs møtevirksomhet uten samtidig å bryte regler for å hindre eller begrense spredning av covid-19, i all hovedsak covid-19-forskriften. Forskriften åpner ikke for å fravike saksbehandlingsreglene av andre grunner, for eksempel streik i transportsektoren som hindrer deltakere i å reise til Oslo.

Annet ledd tydeliggjør dessuten at de midlertidige reglene bare skal brukes i den grad smittevernregler tilsier det. Hovedregelen er at utlendingslovens vanlige saksbehandlingsregler skal følges, noe som tydeliggjøres gjennom vilkåret «nødvendig».

Lempes det på smittevernreglene, vil det påvirke i hvilken utstrekning vanlige møteregler kan fravikes. Uansett i hvilken retning smittevernreglene endres fremover, må behovet for å bruke de midlertidige reglene vurderes konkret på tidspunktet for nemndleders beslutning, og eventuelt omgjøres dersom mellomliggende endringer i smittevernreglene tilsier det.

Vilkåret om at bruk av de midlertidige reglene må være «ubetenkelig», innebærer at nemndmøtet må gjennomføres på en måte som ivaretar utlendingens rettssikkerhet. Relevante kriterier ved denne vurderingen vil blant annet være sakens karakter, utlendingens situasjon, herunder om vedkommende er særlig sårbar, om det vil bli ført ytterligere bevis, ulempene ved oppmøte, fjernmøteutstyret, om utlendingen kan sitte sammen med advokaten og/eller tolken, og utlendingens syn på å avvikle møtet på en slik måte. Bestemmelser som ivaretar barns grunnleggende rettigheter, må følges.

Til § 79 b Fjernmøte i Utlendingsnemnda

Første ledd første punktum angir at nemndleder kan beslutte at nemndmøter holdes som fjernmøter. Det gjelder uansett om utlendingen gis adgang til personlig fremmøte. Bestemmelsen overlater avgjørelsen om hvordan møtet kan gjennomføres, til nemndleders skjønn. Vurderingen må imidlertid skje innenfor de rammer som trekkes opp i lovforslaget § 79 a. Bestemmelsen er ikke til hinder for en blanding ved at noen deltakere møtes, mens andre deltar på videolink.

Første ledd annet punktum åpner for å fravike lovens hovedregel om at nemnda settes med medlemmer fra hele landet. Primært antas dette å være nødvendig der utlendingen skal delta via videolink slik at det blir færre oppkoblinger og møtet ligner mest mulig på vanlig fremmøte for nemnda. Men bestemmelsen er generelt utformet, og åpner for at nemnda settes med medlemmer fra Oslo-området også om utlendingen ikke gis adgang til personlig fremmøte. Krav til informasjonssikkerhet kan gjøre en slik løsning «nødvendig». Med Oslo-området menes Oslo samt omkringliggende kommuner i vanlig pendleravstand. Bestemmelsen åpner imidlertid ikke for fravikelse av reglene om nemndas sammensetning, jf. utlendingsloven § 78 første ledd om forslag fra ulike instanser. Nemnda skal dessuten fortsatt som hovedregel settes med ett medlem av hvert kjønn, jf. utlendingsforskriften § 16-8 første ledd.

Tolking kan gjennomføres ved fjerntolking, jf. første ledd tredje punktum. Dette avgjøres av nemndleder. Hvis tolken kan sitte sammen med nemnda, kan det redusere tekniske problemer og unødvendig tidsbruk. Samtidig må det tas hensyn til hvilken betydning dette vil ha for utlendingens tillit til tolken. For øvrig vises det til de rammer for beslutningen som er nedfelt i lovutkastet § 79 a.

Annet ledd inneholder en saksbehandlingsregel. I nemndmøter der utlendingen har rett til personlig fremmøte, skal nemnda innhente vedkommendes syn på hel eller delvis avholdelse av møtet ved fjernmøte før slik beslutning treffes. Utlendingens syn skal tillegges vekt i vurderingen av om en beslutning om fjernmøte er ubetenkelig, jf. lovforslaget § 79 a annet ledd.

Tredje ledd slår fast at forvaltningslovens krav til enkeltvedtak ikke kommer til anvendelse på avgjørelser etter denne bestemmelsen. Det betyr blant annet at forvaltningslovens krav til sakens opplysning, begrunnelse og klagerett ikke gjelder. En tilsvarende regel gjelder for nemndleders beslutninger om avgjørelsesform og personlig fremmøte etter utlendingsloven § 78, jf. syvende ledd. Ved rettslig overprøving av vedtaket i saken vil beslutninger om behandlingsformen inngå i den helhetsvurderingen retten skal foreta av om saksbehandlingen var forsvarlig.

Til § 79 c Kombinasjon av muntlig og skriftlig behandling i Utlendingsnemnda

Første ledd første punktum åpner for at det muntlige møtets omfang kan begrenses. Det kan være aktuelt fordi fjernmøter gjerne er mer tidkrevende, eller for å begrense smitterisiko forbundet ved å være flere samlet i et møterom. Det kan også være aktuelt for sider ved klagen som uansett ikke ville vært behandlet i nemndmøte med personlig fremmøte. Videre saksbehandling skjer da skriftlig, jf. første ledd annet punktum. Vedtaket kan i så fall treffes på grunnlag av en kombinasjon av muntlig og skriftlig saksbehandling. Det vises til den tilsvarende adgangen for domstolene i sivile saker i dag, jf. tvisteloven § 9-9 annet ledd.

Annet og tredje ledd tilsvarer lovforslaget § 79 b tredje og fjerde ledd, og det vises til merknadene til disse bestemmelsene.

Til § 79 d Særlig om stornemndmøter

Stornemndmøter skal kunne avvikles etter de samme regler som gjelder for alminnelige nemndmøter. At syv nemndmedlemmer møtes i ett møterom, forutsetter at det skjer i et stort nok lokale til at covid-19-forskriften overholdes.

Til § 79 e Ikraftsetting og opphevelse av kapittel 10 a

Det følger av bestemmelsen at de midlertidige saksbehandlingsreglene i kapittel 10 a trer i kraft straks og gjelder til og med 31. oktober 2020. Det er usikkert hvor lenge det vil være behov for disse. Ved lovendring kan denne midlertidige endringsloven oppheves før. På den annen side beror anvendelsen på at smittevernregler til enhver tid tilsier at fravikelse av lovens normalordning er påkrevd. Dersom restriksjonene ikke er til hinder for det, skal de vanlige saksbehandlingsreglene følges uavhengig av kapittel 10 a.

Til § 79 f Overgangsregler

Bestemmelsen gir overgangsregler for saker som fortsatt behandles av UNE når den midlertidige endringsloven opphører å gjelde, jf. første ledd. Den midlertidige endringsloven skal da regulere behandlingen helt inntil saken er avsluttet i UNE.

Annet ledd åpner for at Kongen setter ytterligere overgangsregler.