Prop. 127 L (2020–2021)

Endringer i folketrygdloven (fri utsettelse av foreldrepenger)

Til innholdsfortegnelse

11 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til § 14-7 første ledd

Nytt femte punktum fastsetter at foreldrepenger beregnes på tidspunktet forelderens uttak tar til. Dette er en lovfesting av gjeldende rett. For foreldre som utsetter uttaket, innebærer det flytting av beregningstidspunktet til første uttak av foreldrepenger. Nytt sjette punktum presiserer at foreldrepengegrunnlaget ikke endres i løpet av stønadsperioden. Dette er en lovfesting av dagens praksis og innebærer ikke materielle endringer.

Til § 14-10 sjuende ledd

Sjuende ledd videreføres ikke. Dermed fjernes bestemmelsen om at foreldrepenger må tas ut sammenhengende fra uttaket starter.

Til § 14-11

Første punktum fastsetter at uttak av foreldrepenger kan utsettes.

Andre punktum fastsetter at den delen av stønadsperioden som er forbeholdt moren (tre uker før og de første seks ukene etter fødsel) bare kan utsettes. Dersom moren på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet eller er innlagt i helseinstitusjon, eller dersom barnet er innlagt i helseinstitusjon. Forholdet må dokumenteres med legeerklæring. Dette er en videreføring av gjeldende § 14-11 bokstav c) og d). Se omtale i punkt 6.

Til § 14-13 første ledd bokstav f)

Bestemmelsen fastsetter at far kan ta ut foreldrepenger hvis mor deltar på heltid i introduksjonsprogram etter integreringsloven. Endringen er retting av tidligere henvisning til introduksjonsloven, som fra 1. januar 2021 er erstattet av integreringsloven. Endringen innebærer ikke realitetsendringer.

Til ikrafttredelsesbestemmelsen

Bestemmelsen sier at loven skal gjelde fra den til Kongen bestemmer og at Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid. Ikrafttredelsesdato vil avhenge av når saken blir behandlet i Stortinget. Arbeids- og velferdsetaten trenger fem måneders implementeringstid. Departementet legger opp til at endringen skal omfatte nye tilfeller. Det er derfor ikke foreslått overgangsbestemmelser.

Til forsiden