Prop. 13 L (2016–2017)

Endringer i sosialtjenesteloven, folketrygdloven og enkelte andre lover (aktivitetsplikt for unge mottakere av stønad til livsopphold mv.)

Til innholdsfortegnelse

4 Endringer i lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten

4.1 Innledning

Pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten ble etablert i 1999. Etableringen var et familiepolitisk tiltak og hadde sin bakgrunn i den ulempen det kan være for ledsagere å følge ektefelles tjenestegjøring ute gjennom tapt arbeidsinntekt og tapte pensjonsrettigheter. Pensjonen var også ment som en anerkjennelse for det ubetalte arbeidet som ledsagere utfører under opphold i utlandet.

Ordningen finansieres innenfor Utenriksdepartementets budsjettramme og utgjorde i 2015 samlet 16 337 883 kroner. Statens pensjonskasse administrerer ordningen.

Pensjonsordningen gjelder kun ektefeller. Utenriksdepartementet ønsker å utvide ledsagerpensjonsordningen slik at også samboere omfattes av ordningen. Lovforslaget her er en oppfølging av dette. Endringen er også tatt opp i Utenriksdepartementets budsjettproposisjon for 2017, jf. Prop. 1 S (2016–2017).

4.2 Gjeldende rett

Lov 15. januar 1999 nr. 1 om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten gjelder ektefeller som ledsager utenrikstjenestemenn under tjeneste i utlandet.

Pensjonsordningen ble opprettet med virkning fra 1. januar 1999 og er begrenset til alderspensjon. Retten til pensjon inntrer fra fylte 67 år, og pensjonen er livsvarig. Ytelsen er ikke sammenliknbar med ordinære pensjonsytelser, idet den ikke er basert på opptjening gjennom inntektsgivende arbeid, men kun på antall år som ledsager. Det kreves minimum ti års ledsagertid for å få rett til pensjon. Ved full opptjeningstid på 20 år utgjør pensjonen 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp, det vil si 138 864 kroner etter grunnbeløpet per 1. mai 2016 (92 576 kroner). Dersom opptjeningstiden er kortere enn 20 år, avkortes pensjonen forholdsmessig. Pensjonen avkortes ikke for andre pensjonsytelser eller arbeidsinntekt. Ledsagerne betaler ikke medlemsinnskudd. Pensjon som er under utbetaling reguleres årlig fra 1. mai på samme måte som alderspensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon, det vil si i samsvar med lønnsveksten og fratrekkes deretter 0,75 prosent.

Det gis ikke opptjeningstid i ordningen når ledsager har hatt egen stilling ved utenriksstasjonen som hovedsysselsetting med en inntekt som for det enkelte inntektsår overstiger folketrygdens gjennomsnittlige grunnbeløp for dette året. Det gis heller ikke opptjening dersom ektefellen har tatt midlertidig opphold i Norge eller et annet land over et tidsrom som sammenhengende strekker seg ut over tre måneder og oppholdet ikke har sammenheng med tjenesten, familiens sykebehandling eller andre vektige velferdsgrunner.

4.3 Departementets vurdering og forslag

Utenriksdepartementet legger vekt på at en utvidelse av ordningen til å omfatte samboere, handler om likestilling og ikke-diskriminering av ulike samlivsformer som er likestilt på flere andre områder, for eksempel i folketrygdloven. I forarbeidene til ledsagerpensjonsloven, Ot.prp. nr. 68 (1997–1998), står følgende merknad til omfangsbestemmelsen i § 1: «Hvorvidt samboere skal likestilles med ektefeller, vil bli fortløpende vurdert i lys av samboers rettsstilling i norsk trygdelovgivning for øvrig.»

Utenriksdepartementet vurderer det slik at samboerdefinisjonen i folketrygdloven § 1-5 tredje ledd er egnet også for pensjonsordningen for ledsagere i utenrikstjenesten. Her likestilles samboerpar med ektefeller dersom samboerparet har eller har hatt felles barn, eller samboerparet tidligere har vært gift med hverandre.

I loven benyttes i dag både ledsager og ektefelle som begrep på hvem ordningen gjelder for. Det foreslås å bruke ledsager gjennomgående i lovbestemmelsene, og at det i § 1 framgår at ledsager er både ektefeller og samboere som tidligere har vært gift med hverandre eller som har felles barn.

Det vises til lovforslaget, lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten § 1, § 3 tredje ledd og § 5 tredje ledd.

4.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. januar 2017.

Det er ikke mulig å forutsi hvor mange samboere som vil kunne oppfylle opptjeningskravet fram i tid. Per august 2016 er det 25 samboerpar som tjenestegjør ute. Utvidelse av ledsagerpensjonsordningen foreslås ikke gitt tilbakevirkende kraft, det vil si at utvidelsen av ordningen til også å omfatte samboere, bare skal gjelde framtidig opptjeningstid. Det vil da først være nærmere år 2030 at samboere kan ha opptjent rett til delvis ledsagerpensjon. Med et hypotetisk antall på ti samboende ledsagere som oppfyller rett til halv pensjon om ca. 13 år, det vil si med en opptjeningstid på ti år, vil kostnaden ut fra dagens grunnbeløp utgjøre om lag 700 000 kroner per år. Dersom ti samboende ledsagere oppfyller kravet om 20 års opptjening rundt år 2040, vil kostnaden med dagens grunnbeløp utgjøre om lag 1,4 mill. kroner per år.

Til forsiden