Prop. 134 L (2022–2023)

Lov om militær politimyndighet (militærpolitiloven)

Til innholdsfortegnelse

3 Rettstilstanden i andre nordiske land og Nederland

3.1 Danmark

Det danske militærpolitiet (MP) er felles for hele det danske forsvaret, og støtter både Hæren, Sjøforsvaret og Flyvåpenet. MP deltar ofte både i nasjonale og internasjonale oppdrag. MP har ulike oppgaver, herunder politifunksjoner, sikkerhetsfunksjoner, tilbakeholdelsesfunksjoner og trafikkontrollfunksjoner.

MPs politifunksjoner innebærer blant annet å sikre at både dansk og underordnet utenlandsk militært personell overholder internasjonalt og nasjonalt regelverk. Det kan for eksempel være forebygging av tyveri og hærverk. Oppgavene løses oftest gjennom patruljering og etterforskning, herunder samle inn og sikre bevis, og støtte Generalauditøren.

MPs sikkerhetsfunksjon har gjerne livvaktoppgaver. De er ofte ansvarlig for beskyttelse av enkeltpersoner, og sikkerhet i forbindelse med forskjellige operasjoner/hendelser. MP kan også utføre trafikkontroll når et større antall militære kjøretøy skal forflyttes. Dette gjøres gjennom fysisk regulering av trafikken i veikryss og på veiene, skilting og løpende kontroll.

Det er kun overfor militært personell og personell på militære områder MP har myndighet. Denne myndigheten gjelder følgelig ikke overfor sivile utenfor militært område. Noen militære områder er offentlig tilgjengelige for alle.

Videre har det danske heimevernet (Hjemmeværnet) en egen politigren (Politihjemmeværnet), som støtter både det sivile politiet og militærpolitiet. Politihjemmeværnet er gitt myndighet til å opptre på vegne av det sivile politiet med en begrenset myndighet. Oppgavene deres er blant annet ferdselsregulering, avsperring og adgangskontroll, samt bistand til søk og observasjonsoppgaver. Det er politiet som setter inn Politihjemmeværnet, og de er blant de mest aktive delene av det danske heimevernet.

3.2 Finland

Det finske militærpolitiet, Sotilaspoliisi (MP), er en del av det finske forsvaret, og skal opprettholde orden i de væpnede styrkene. Under ekstraordinære omstendigheter skal MP også drive med overvåking, søk, beslag og beskyttelse av nøkkelmål og enkeltpersoner.

Vernepliktige som tjenestegjør som militærpoliti, og yrkessoldater som opptrer som vaktoffiserer eller vakthavende, kan utøve militær myndighet.

Militærpolitiet har militær politimyndighet på områder og kjøretøy som benyttes av forsvaret. På andre områder kan myndigheten brukes dersom det er situasjoner hvor bruk av makt ikke kan utsettes og assistanse fra sivilt politi ikke er tilgjengelig. Personell med militær politimyndighet kan også iverksette nødvendig maktbruk der de er på vakt og blir møtt med motstand. Maktbruken må være proporsjonal. Ved vurderingen skal det legges vekt på om det er nødvendig for å sikre stedet eller området som er bevoktet, soldatens stilling, soldatens oppdrag og faren som motstanden utgjør. Maktbruk kan eksempelvis benyttes dersom en person som nærmer seg et militært område eller et bevoktet område underlagt adgangsforbud, ikke stopper til tross for advarsel fra vaktsoldater. Et annet eksempel kan være bortvisning fra et militært område hvor personell med militær politimyndighet kan anvende makt ved bortvisningen, forutsatt at dette kan anses forsvarlig og proporsjonalt sett i lys av den aktuelle personens handlinger og oppførsel.

Militærpolitiet kan yte bistand på anmodning fra sivilt politi. I slike tilfeller kan militærpolitiet treffe de tiltak som det sivile politiet anser nødvendig.

Straffbare forhold begått av militært personell blir som regel etterforsket av det finske forsvaret. I mindre saker kan det reageres disiplinært internt i forsvaret, mens mer alvorlige saker blir overført til den sivile påtalemyndigheten. Militærpolitiet har en svært liten rolle ved etterforskning av straffbare forhold og disiplinærsaker.

3.3 Sverige

Militærpolitiet i Sverige, Militärpolisen (MP), er en del av det svenske forsvaret. MP er underlagt forsvaret, men er uavhengige i sin utøvelse av politimyndighet. MP yter bistand til forsvaret, samt forebygger og avdekker forbrytelser. Dette gjøres gjennom ordenstjeneste/vakttjeneste, etterforskning og sikkerhetstjeneste.

Når det utføres politioppgaver innad i forsvaret, har militærpolitiet den samme myndigheten som det sivile politiet. MPs geografiske avgrensning av militær politimyndighet er i, ved siden av, og i nærheten av et skjermingsverdig objekt. Deres myndighet gjelder også i, og ved siden av områder, bygninger, fasiliteter og likende som brukes av forsvaret, og som normalt ikke er tilgjengelig for allmennheten.

MP har militær politimyndighet overfor forsvarets personell som er i tjeneste, og overfor forsvarets personell som i svensk uniform befinner seg på et offentlig sted. I tillegg har de myndighet overfor personer som påvirker forsvarets generelle orden og/eller sikkerhet, samt overfor de som påvirker forsvarets materiell.

Det er kun militærpolitiet som har militær politimyndighet i Sverige. Militære sikkerhetsvakter som beskytter militære gjenstander, har imidlertid myndighet til å pågripe personer som er mistenkt for spionasje, sabotasje, terrorkriminalitet, grovt ran eller forberedelser til en slik forbrytelse. I likhet med andre vaktposter i forsvaret, har de i tillegg rett til å bruke visse typer makt for å utføre sine oppgaver. Denne politimyndigheten er imidlertid svært begrenset slik at det kun er MP som har militær politimyndighet.

MP i Sverige har en plikt til å anmelde straffbare forhold som faller inn under den sivile påtalemyndighet. MP kan ikke lede egne innledende undersøkelser. Det innebærer at MP må anmelde avdekkede lovbrudd i forsvaret til sivilt politi/påtalemyndighet. I prinsippet har svensk påtalemyndighet muligheten til å bruke MP til å etterforske straffbare handlinger. Forsvaret har bestemt at etterforskningen til MP skal fokusere på «førstehåndstiltak», og at saken deretter overlates til sivilt politi.

MP kan bistå militære sjefer (förbandschef) ved etterforskning av brudd på den svenske disiplinærloven. Denne loven står over annen lovgivning når det gjelder mindre brudd på tjenesteplikter, og betyr at det er förbandschef som leder etterforskningen.

3.4 Nederland

Militærpolitiet i Nederland, Koninklijke Marechaussee (KM), er en del av de væpnede styrkene. KM er derfor underlagt det nederlandske Forsvarsdepartementet. KM er en egen gren innenfor det nederlandske forsvaret, på lik linje med Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret. De ledes av en generalløytnant, som svarer direkte til forsvarsministeren. I sin kapasitet som etterforskere er KM underlagt påtalemyndigheten ved den regionale domstolen i Arnhem.

KM har stedlig myndighet i Nederland og i den karibiske delen av kongeriket Nederland. De utøver militære politioppgaver, og deres virksomhet er regulert i den nederlandske politiloven, Politiewet, spesielt i kapittel 2. KM har tre hovedoppgaver: grensepoliti, vakt og sikring, og internasjonale og militære politioppgaver, deriblant etterforskning.

KM er politi for alle forsvarsenheter. Derfor er KM etablert ved militære leirer i Nederland og ved flere av de basene der nederlandske, væpnede styrker er utstasjonert i utlandet. Som grensepoliti overvåker KM blant annet persontrafikken og etterforsker lovbrudd som avdekkes mens de utfører grensekontroll. For eksempel etterforsker de kriminelle organisasjoner som opererer innen menneskesmugling og menneskehandel. Ved hjelp av deres migrasjonskontrollhunder, kan de spore skjulte mennesker i for eksempel lastebiler og busser som krysser grensene.

Som militærpoliti gjennomfører KM blant annet patruljer, eskortering av kolonner, trafikktjenester og ordretiltak under øvelser, samt rådgivning og informasjon til sjefer og deres personell. Deres oppgaver er også rettet mot overholdelse av vegtrafikkloven, miljølovgivning og etterforskning av straffbare handlinger på militære steder eller begått av soldater (også på fritiden).

KM er også en del av det nasjonale politiets spesialintervensjonstjeneste, som kan bli kalt inn i tilfelle en gisselsituasjon eller en større (terror)trussel.

Til forsiden