Prop. 135 S (2016–2017)

Finansiering og utbygging av E39 på strekningen Kristiansand vest – Lyngdal vest i kommunene Kristiansand, Songdalen, Søgne, Mandal, Lindesnes og Lyngdal i Vest-Agder

Til innholdsfortegnelse

3 Dagens situasjon og omtale/mål for utbyggingen

3.1 Dagens situasjon

E39 Kristiansand vest – Lyngdal vest starter ved Breimyr i Kristiansand kommune og ender ved Vatlandstunnelen i Lyngdal kommune. Strekningen går gjennom kommunene Kristiansand, Songdalen, Søgne, Mandal, Lindesnes og Lyngdal i Vest-Agder fylke.

Strekningen fra Kristiansand vest til Lyngdal vest er i dag 80 km lang og har svært varierende standard. Deler av strekningen er avkjørselsfri tofelts veg, med enkelte trefeltsstrekninger, mens store deler av strekningen er tofelts veg med direkte avkjørsler, dårlig kurvatur og flere bratte partier. Vinterframkommeligheten er til tider svært dårlig.

I perioden 2007–2014 har det vært en trafikkvekst på 16,6 pst. i tellepunktet ved Mandal, dvs. en gjennomsnittlig trafikkvekst på 2,2 pst. per år.

Strekningen har svært mange alvorlige ulykker. Siden 2005 er 17 personer drept og 22 alvorlig skadet i trafikkulykker på E39 mellom Kristiansand vest og Lyngdal vest.

Utfordringer med kø og forsinkelser har til nå vært størst nær Kristiansand. Det er ventet at problemene vil bli forsterket med fortsatt økt trafikkvekst da store deler av strekningen allerede har trafikkmengder som ligger over kapasitetsgrensen for tofelts veg. Videre er det store utfordringer med vinterdrift på strekningen. E39 blir stengt flere ganger hver vinter på grunn av tungtrafikk som ikke kommer seg frem og som dermed stenger E39 fullstendig. Mange steder er omkjøringsrutene lange og går på et vegnett som ikke er beregnet for å håndtere europavegtrafikk.

3.2 Omtale av utbyggingsprosjektet/Overordnede mål for prosjektet

Strekningen fra Kristansand vest til Lyngdal vest er behandlet i to ulike KVU/KS1, KVU for Kristiansandsregionen og KVU E39 Søgne – Ålgård. Direkte sammenlignbare kostnadstall fra KVU/KS1 finnes ikke da strekningen delvis er omfattet av både KVU for Kristiansandsregionen og for KVU E39 Søgne – Ålgård.

Samferdselsdepartementet fastla ved brev av 13. mars 2013 til Vegdirektoratet overordnede linjer for videre planlegging av E39 Søgne – Ålgård på bakgrunn av beslutning i regjeringen. Beslutningen legger til grunn at videre planlegging av E39 Søgne – Ålgård skal ta utgangspunkt i Midtrekkverkskonseptet, som innebærer firefelts veg på strekningen Søgne – Vigeland og to-/trefelts veg med midtrekkverk på strekningen Vigeland – Ålgård samt at alle tunneler som ikke bygges med midtrekkverk forutsettes planlagt for to løp.

Samferdselsdepartementet foretok justeringer i disse rammene ved brev til Vegdirektoratet av 16. juni 2014, der det ble bedt om at det i planarbeidet for E39 Søgne – Ålgård planlegges med sikte på firefelts veg som langsiktig løsning. Dette vil innebære at det legges til grunn bl.a. kurvatur og linjeføring som innebærer at midtrekkverk og forbikjøringsstrekninger kan inngå i en fremtidig firefelts veg. Kommunedelplanen på stekningen Vigeland til Lyngdal er basert på firefeltskonseptet.

Beregnet trafikkmengde i dimensjoneringsåret avhenger av hvilke delstrekninger av E39 som legges inn som utbygd i beregningen. Når hele E39 på stekningen Søgne-Ålgård er bygget ut, vil strekningen Vigeland – Lyngdal ha dimensjonerende ÅDT høyere enn grensen for fire felt, det vil si ÅDT over 12000, selv med konservativ framskriving av trafikk.

E39 Kristiansand vest – Lyngdal vest er planlagt utbygd til firefelts veg med standard bredde, og går stort sett i ny trase. Det er lagt til grunn fartsgrense 110 km/t på hele strekningen. Antall kryss og kryssplassering vil bli vurdert i det videre arbeidet. Endelig vurdering og plassering av kryss som ikke er regulert, vil bli gjort i forbindelse med reguleringsplanene. Gammel E39 vil i stor grad fungere som lokalveg og omkjøringsveg, og vegen planlegges omklassifisert til fylkesveg.

Reguleringsplan for strekningen E39 Kristiansand vest-Mandal øst er i januar 2017 lagt ut på offentlig ettersyn. Det forventes at denne planen blir vedtatt august 2017. For resterende del av strekningen planlegger Nye Veier å legge opp til «tidlig-involvering av entreprenør». Entreprenøren velges da ut før reguleringsplanene ferdigstilles slik at utførelesekompetansen tas med i detaljutformingen av planen. Nye Veier forventer at dette vil gi betydelig verdiøkning av prosjektet.

Reiselengden fra Breimyr til Lyngdal vest vil bli redusert fra dagens ca. 80 km til ca. 68 km, en reduksjon på over en mil i reiselengde. Reisetiden er beregnet å bli redusert fra dagens vel 70 minutter til vel 37 minutter, som er nærmest en halvering av reisetiden.

Vegutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS regulerer omfanget av utbyggingsprosjektet.

Prosjektet sin samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag 1,8 mrd. 2017-kr. Netto nytte pr. investert krone (anleggskostnad) er beregnet til 0,09. I tillegg indikerer en rapport utarbeidet av Vista Analyse at det for denne strekningen vil være høye netto ringvirkninger av en utbygging, effekter som i liten grad fanges opp av tradisjonelle samfunnsøkonomiske beregninger. Dette omfatter i hovedsak effekter knyttet til produktivitetsgevinster som forventes å oppstå når vegutbyggingen knytter næringslivet tettere sammen og arbeidsmarkedsvirkninger.

Det er gjennomført kvalitetssikring av kostnadsoverslag. Den eksterne kvalitetssikringen er gjennomført våren 2017 på vegne av Nye Veier AS. Nye Veier har kalkulert prosjektet til å ha en forventet kostnad (P50) på 21 810 mill. kr i 2017 prisnivå. Kvalitetssikrer angir en forventet kostnad (P50) 21 310 mill. kr i 2017 prisnivå. Hovedårsaken til avvikene synes å være noe ulike vurderinger av byggherrekostnader og potensiale for kostnadsreduksjoner.

I tillegg til den ovennevnte kvalitetssikring av kostandsoverslag har selskapet fått gjennomført eksterne kvalitetssikringer av finansiering, bompengeordning og samfunnsøkonomi. Konklusjonene fra disse kvalitetssikringene er at finansieringen av prosjektet er svært robust.

De ovennevnte kostnadsvurderingene fra selskapet og kvalitetssikrer avviker fra Statens vegvesens kosntadsvurdering på følgende områder:

  • Reviderte vegnormaler

  • Potensial fra utførte verdianalyser

  • Gjennomføringsmodell med store totalentrepriser

  • Gevinster fra tidlig involvering av entreprenør

I vegutbyggingsavtalen for prosjektet som er inngått mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS, har partene avtalt at utbyggingen skal gjennomføres innenfor en økonomisk ramme på 24 600 mill. 2017-kr. Det er i denne prisen tatt utgangspunkt i en forventet kostnad (P50) på 21 423 mill. 2017-kr og lagt til et risikopåslag på 15 pst.

Da Nye Veier AS overtok porteføljen var gjeldende kostnadsvurdering, foretatt av Statens vegvesen en forventet utbyggingskostnad for strekningen på 23,7 mrd. 2017-kr. I arbeidet med de lokale bompengevedtakene ble det, etter at Nye Veier AS hadde gjennomgått prosjektet og hadde identifisert mulige kostnadsbesparelser, lagt til grunn et noe redusert kostnadsanslag.

Nye Veier har nå detaljert gjennomgått prosjektet og har identifisert ytterligere besparelser slik at forventningskostnaden har blitt ytterligere redusert. På bakgrunn av vegutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS er den forventede kostnaden for prosjektet E39 Kristiansand vest – Lyngdal vest redusert med om lag 2 300 mill. kr i forhold til det opprinnelige kostnadsanslaget.