Prop. 136 L (2019–2020)

Endringer i sivilbeskyttelsesloven (innhenting og behandling av opplysninger, gjennomføring av tjeneste, sanksjoner mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Øvrige lovendringer

8.1 Forholdet til forvaltningsloven – lovforslaget § 38

8.1.1 Gjeldende rett

Sivilbeskyttelsesloven § 38 inneholder bestemmelser om forvaltningslovens anvendelse for behandling av saker etter sivilbeskyttelsesloven.

Som hovedregel gjelder forvaltningsloven ved behandling av saker etter loven i fredstid. Bestemmelsen inneholder imidlertid flere unntak fra denne hovedregelen. Forhåndsvarsel til sakens parter kan unnlates dersom antallet parter i saken er stort, eller et stort antall saker behandles under ett. Det samme gjelder dersom forhåndsvarsel kan medføre at saken forsinkes på en uheldig måte. Tilsvarende gjelder dersom forhåndsvarsel av hensyn til sakens parter synes upåkrevet.

Forvaltningsloven kapittel IV – VI (bestemmelser om saksforberedelse, vedtak og klage/omgjøring) gjelder i utgangspunktet ikke for saker om tjenesteplikten og tjenestens utførelse etter kapittel III. Pålegg etter sivilbeskyttelsesloven §§ 7 og 9 kan imidlertid påklages til overordnet organ. Av forarbeidene til loven fremgår det at denne klageretten gjelder pålegg om tjenesteplikt etter § 7 første ledd, og pålegg om å tjenestegjøre som befal eller instruktør etter § 9 andre ledd.

Departementet kan bestemme at vedtak etter loven ikke kan kreves grunngitt eller påklages når riket er i krig, krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare. Det samme gjelder ved uønskede hendelser i fredstid, jf. sivilbeskyttelsesloven § 38 fjerde ledd. Bestemmelsen gir departementet anledning til raskt å kunne iverksette nødvendige tiltak der tidsmomentet kan være av avgjørende betydning.

8.1.2 Forslaget i høringsnotatet

Departementet foreslo i høringen at loven skal angi hvilke vedtak som skal kunne påklages på områder som berører tjenesteplikten og tjenestens utførelse. Det ble foreslått at forvaltningslovens klageregler skal gjelde ved pålegg om tjenesteplikt, pålegg om å tjenestegjøre som befal eller instruktør, og ved avslag på søknad om midlertidig fritak fra kurs. For de øvrige områdene ble det ikke ansett som praktisk mulig å følge forvaltningslovens klagebestemmelser.

8.1.3 Høringsinstansenes syn

Ingen av høringsinstansene har kommet med innspill til dette lovforslaget.

8.1.4 Departementets vurderinger

For en rekke saker knyttet til tjenesteplikten og tjenestens utførelse etter kapittel III er det ikke praktisk mulig å følge forvaltningslovens bestemmelser fullt ut. Det vises herunder til at tidsmomentet vil kunne utgjøre et hinder for å kunne følge disse bestemmelsene. Utgangspunktet i loven skal derfor fortsatt være at forvaltningsloven kapittel IV – VI (bestemmelser om saksforberedelse, vedtak og klage/omgjøring) ikke skal gjelde for saker om tjenesteplikten og tjenestens utførelse.

Pålegg om tjenesteplikt i Sivilforsvaret og pålegg om å tjenestegjøre som befal eller instruktør er vedtak av inngripende karakter, og det bør derfor fortsatt foreligge en mulighet til å få overprøvd vedtak på disse områdene. For behandling av disse sakene skal forvaltningsloven kapittel IV – VI gjelde fullt ut.

For øvrige saker om tjenesteplikten og tjenestens utførelse vil utgangspunktet være at forvaltningsloven kapittel IV – VI ikke skal gjelde. Det åpnes imidlertid for at departementet i forskrift kan bestemme at forvaltningsloven kapittel IV – VI likevel skal gjelde på utvalgte områder. Dette gir en mulighet for tilpasning til de enkelte saksområdene, med den fleksibilitet som ligger i at endringer kan gjøres på forskriftsnivå.

8.2 Andre lovendringer

Av sivilbeskyttelsesloven § 7 tredje ledd fremgår det at tjenestepliktige i Sivilforsvaret ikke kan sies opp fra stilling som følge av pålagt tjeneste i Sivilforsvaret. Departementet foreslo i høringsrunden at denne bestemmelsen oppheves.

NTL Samfunnssikkerhet og beredskap mener at bestemmelsen bør videreføres i loven.

Departementet foreslår at lovbestemmelsen oppheves, ettersom den innebærer en dobbeltregulering som ikke er nødvendig ved siden av bestemmelser om oppsigelsesvern ved militærtjeneste eller lignende allmenn vernetjeneste i arbeidsmiljøloven § 15-10, jf. § 12-12. Tjenestepliktige i Sivilforsvaret anses omfattet av begrepet «lignende allmenn vernetjeneste» i § 12-12. Tilsvarende bestemmelser om oppsigelsesvern finnes i skipsarbeiderloven § 5-9, jf. § 7-11, og omfatter områdene sjøfart, fangst og fiske.

Overskriftene i sivilbeskyttelsesloven §§ 18 og 19 foreslås gitt et tillegg, som viser at bestemmelsene gjelder i krig eller når krig truer. Dette innebærer ingen endringer av materiell karakter.

Begrepet «tjeneste» står sentralt i flere av bestemmelsene i loven, og departementet har derfor funnet grunn til å innta en definisjon av begrepet i § 3 bokstav f. Som tjeneste i Sivilforsvaret skal regnes kurs, øvelser og innsatser.

Til forsiden