Prop. 136 L (2021–2022)

Endringer i konkurranseloven m.m. (unntak fra offentleglova og beregning av renter)

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

9.1 Til endringene i konkurranseloven

Til § 26 nytt første ledd

Bestemmelsen gjelder unntak fra offentleglova. I bestemmelsens første ledd slås det fast at unntaket fra offentleglova kun gjelder for saker som ikke er avsluttet. Gjeldende rett videreføres for dette vilkåret. Det innebærer at en sak vil regnes som «avsluttet» etter § 26, dersom Konkurransetilsynet ilegger overtredelsesgebyr, utferdiger pålegg om å bringe ulovlig adferd til opphør, eller beslutter å ikke gå videre med saken. I de tilfellene det er offentlig kjent at Konkurransetilsynet har åpnet en sak, vil en beslutning om å ikke gå videre typisk kunngjøres til partene i saken. Dersom en sak er åpnet på tilsynets eget initiativ, vil beslutning om å ikke gå videre med saken som regel skje ved en intern beslutning. En sak vil heller ikke regnes som avsluttet dersom Konkurransetilsynet begjærer påtale, eller påtalemyndigheten finner at offentlig påtale kreves av sterke allmenne hensyn.

I bokstavene a til d listes det opp for hvilke saker unntaket gjelder. Bokstav a viderefører gjeldende § 26 første ledd første punktum, med unntak for henvisningen «eller vedtak i medhold av denne lov». I bokstav b-d er det inntatt henvisninger til vedtak truffet i medhold av §§ 12, 18 tredje og femte ledd, 24 første eller andre ledd, 25 andre ledd og forskrift gitt i medhold av § 14. Dette presiserer at unntaket gjelder saker om overtredelse av disse bestemmelsene, samtidig som det slås fast at unntaket også gjelder saker om overtredelse av forbud gitt i medhold av § 14.

Formuleringen «eller vedtak i medhold av denne lov», er fjernet for å klargjøre bestemmelsens rekkevidde. Denne endringen er ikke ment å innebære en innskrenking av unntakshjemmelen slik den tolkes i praksis, ettersom forslaget eksplisitt lister opp de tilfellene hvor dokumenter i dag unntas fra innsyn. Presiseringen er et resultat av et behov for å understreke at det konkrete unntaket fra offentleglova ikke er ment å omfatte andre saker eller vedtak enn de som følger direkte av bestemmelsen. I andre saker enn overtredelse av de ovennevnte bestemmelsene, vil det i hovedsak være de alminnelige unntakshjemlene i offentleglova kapittel 3 og forvaltningsloven §§ 18-19 som kommer til anvendelse.

Til § 29 nytt femte ledd

Bestemmelsen gir Konkurransetilsynet hjemmel til å kreve renter, dersom overtredelsesgebyr ilagt med hjemmel i konkurranseloven ikke betales innen forfallstidspunktet. Det skal beregnes renter etter en lavere sats frem til vedtaket er endelig, eller saken er rettskraftig avgjort. Rentesatsen er styringsrenten fastsatt av Norges Bank, tillagt ett prosentpoeng, det aktuelle året renten beregnes for. Deretter påløper renter etter forsinkelsesrenteloven frem til kravet innfris. Rentesatsen fastsettes av Finansdepartementet hvert halvår. Dersom det tar unormalt lang tid før vedtaket er endelig, eller saken er rettskraftig avgjort, og dette ikke skyldes forhold på foretakets side, kan Konkurransetilsynet ettergi kravet på renter helt eller delvis.

Til § 29 nytt sjette ledd

Kongen kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om beregning av renter fra forfallstidspunktet, og frem til vedtaket er endelig eller saken er rettskraftig avgjort. Etter at vedtaket er endelig eller saken er rettskraftig avgjort, beregnes renten i henhold til reglene i forsinkelsesrenteloven.

Til § 36 nytt femte ledd

Nytt femte ledd gir nemndas leder anledning til å delegere avgjørelseskompetanse i enklere saker om innsyn og sakskostnader, dersom det ikke er til hinder for forsvarlig saksbehandling. Bestemmelsen er ment å klargjøre, og forenkle nemnda og sekretariatets beslutningskompetanse.

Det fremgår av nytt femte ledd første punktum at nemndas leder, innenfor rammen av hva som er forsvarlig, kan beslutte at saksforberedende avgjørelser om innsyn etter offentleglova eller forvaltningsloven, kan treffes av sekretariatet. Dette er krav om innsyn som Konkurranseklagenemnda får i første instans, og som ikke berører realiteten i den klagesaken som er til behandling. Dersom sekretariatet treffer avgjørelse om innsyn, er det å anse som om nemnda har truffet avgjørelsen, slik at Nærings- og fiskeridepartementet er rett klageorgan jf. konkurranseloven § 35 andre ledd.

Det følger av andre punktum, at nemndas leder også, innenfor rammen av hva som er forsvarlig, kan beslutte at klage på Konkurransetilsynets avslag på krav om innsyn, eller saker om sakskostnader etter forvaltningsloven, skal behandles av ett nemndsmedlem. I vurderingen av om delegasjon i det enkelte tilfellet er forsvarlig, skal nemndsleder blant annet legge vekt på sakens karakter og kravets betydning for den begjærende parts rettssikkerhet, herunder hensynet til kontradiksjon og forpliktelser etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 6.

Til § 37 nytt første ledd

Paragrafen regulerer Konkurranseklagenemndas oppgaver og plikter i relasjon til de dokumentene den får tilsendt i forbindelse med klager over Konkurransetilsynets vedtak. Endringen medfører at Konkurransetilsynet ikke har plikt til å oversende dokumenter til Konkurranseklagenemnda, dersom de kan unntas offentlighet i medhold av forvaltningsloven § 18 a. Endringen innebærer i praksis et unntak fra hovedregelen i forvaltningsloven § 33 fjerde ledd første punktum.

9.2 Til endringen i patentloven

Til § 50 a første ledd sjette punktum

Endringen i første ledd sjette punktum er en klargjøring om at Konkurranseklagenemnda er klageinstans for vedtak som Konkurransetilsynet treffer i medhold av patentloven §§ 50 og 50 a.

9.3 Til endringen i støtteprosessloven

Til § 2 første ledd nytt annet punktum

Det fremgår av bestemmelsen at departementet kan gi forskrift om gjennomføring av EØS-prosedyreregler i norsk rett.

Til forsiden