Prop. 15 L (2021–2022)

Endringer i folketrygdloven mv. (styrking av fedres rett til foreldrepenger mv.)

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

10.1 Endringer i folketrygdloven

Til § 14-9 sjette ledd

Nytt fjerde punktum fastsetter at faren har rett til å ta ut inntil 10 stønadsdager i forbindelse med fødselen. Dagene kan tas ut før og/eller etter fødselen. Nytt femte punktum presiserer at de 10 dagene faren kan ta ut i forbindelse med fødselen inngår i perioden faren ellers har rett til. Fars rett til foreldrepenger vil avhenge av om også mor har opptjent rett til foreldrepenger og av hvor mange barn paret får. De generelle reglene om stønadsperiodens lengde og deling av perioden mellom foreldrene går fram av § 14-9 og § 14-14. Se omtale i punkt 5.3.

Til § 14-10 første ledd

I femte punktum er det fastsatt et nytt unntak fra bestemmelsen i fjerde punktum om at faren ikke kan ta ut foreldrepenger i de første 6 ukene etter fødselen. Unntaket gjelder der bare faren fyller vilkårene for rett til foreldrepenger. Unntaket gir faren mulighet til å ta ut foreldrepenger i forlengelsen av de 10 stønadsdagene han kan ta ut i forbindelse med fødselen, se § 14-9 sjette ledd nytt fjerde og femte punktum og § 14-10 første ledd nytt sjette punktum.

I nytt sjette punktum er det fastsatt at faren kan ta ut 10 dager med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Regelen omfatter alle fedre som har opptjent rett til foreldrepenger. Regelen innebærer at faren kan ta ut foreldrepenger før fødselen og i de første 6 ukene etter fødselen som ellers er forbeholdt moren.

Se nærmere omtale i punkt 5.3.

Til § 14-10 tredje ledd

I nytt tredje, fjerde og femte punktum er det fastsatt unntak fra bestemmelsen i andre punktum om at stønadsdager som ikke er tatt ut, faller bort når stønadsperiode for nytt barn starter. Unntaket gjelder der foreldrene får barn med 48 ukers mellomrom eller mindre. I slike tilfeller har en kvinne som føder, rett til å ta ut 22 stønadsuker før eller etter fødsel. Adoptivmødre har rett til å ta ut 8 stønadsuker. Fedre har også rett til å ta ut 8 stønadsuker. Det samme gjelder for medmødre, jf. barneloven § 4 a som fastsetter at regler i lov eller forskrift som gjelder om eller for en far, gjelder på samme vis om eller for en medmor. Når foreldrene har fått tatt ut disse ukene, faller resten av stønadsdagene som ikke er tatt ut innenfor 48 uker bort etter hovedregelen i andre punktum. Se nærmere i punkt 6.3.

Til § 14-10 sjette ledd

I andre punktum er det fastsatt et nytt unntak fra bestemmelsen i første punktum om at foreldrenes samtidige uttak av foreldrepenger ikke kan overstige 100 prosent av valgt sats. Unntaket gjelder der faren tar ut 10 dager med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Regelen omfatter alle fedre som har opptjent rett til foreldrepenger. Se nærmere i punkt 5.3.

Til § 14-14 tredje ledd

Nytt første punktum fastsetter at faren uten hinder av vilkårene i § 14-13 kan ta ut foreldrepenger i 8 uker. Det betyr at en far som har opptjent rett til foreldrepenger, kan ta ut 8 uker med foreldrepenger selv om mor ikke fyller kravene til aktivitet i § 14-13. Det er heller ikke krav til aktivitet hos mor hvis far utsetter uttaket. Se omtale i punkt 4.3.

10.2 Endring i kontantstøtteloven

Til § 8 første ledd

Reglene om støtteperiode endres slik at kontantstøtte ytes til og med kalendermåneden før rett til kontantstøtte faller bort. Dermed utbetales kontantstøtte til og med kalendermåneden før barnet begynner i barnehage. Hvis barnet for eksempel begynner i barnehage i august, utbetales kontantstøtten til og med juli måned.

10.3 Ikrafttredelsesbestemmelsen

Bestemmelsen sier at loven skal gjelde fra den tid Kongen bestemmer og at Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid. Departementet legger opp til at endringene i folketrygdloven skal tre i kraft 2. august 2022 og at de skal omfatte barn født eller adoptert denne datoen eller senere. Departementet legger opp til at endringen i kontantstøtteloven skal tre i kraft 1. august 2022. Departementet gis myndighet til å fastsette overgangsregler i forskrift.

Til forsiden