Prop. 15 L (2021–2022)

Endringer i folketrygdloven mv. (styrking av fedres rett til foreldrepenger mv.)

Til innholdsfortegnelse

5 Fedres rett til to uker foreldrepenger i forbindelse med fødselen

5.1 Gjeldende rett

Det følger av folketrygdloven §§ 14-9 og 14-10 at perioden før fødsel og de første seks ukene etter fødsel er forbeholdt mor. Far kan altså ikke ta ut foreldrepenger i de første seks ukene etter fødselen. Unntak gjelder for de ekstra ukene foreldrene får rett til ved flerbarnsfødsler.

Etter § 12-3 i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) har far i forbindelse med fødselen rett til to ukers permisjon for å bistå moren. Arbeidsmiljøloven gir ikke rett til betalt permisjon. Mange arbeidstakere har rett til betalt permisjon etter tariffavtale eller individuell arbeidsavtale. Eventuell lønn under omsorgspermisjonen betales altså av arbeidsgiver, og dekkes ikke av folketrygden.

5.2 EUs direktiv om et balansert arbeids- og familieliv

Artikkel 4 nr. 1 i WLB-direktivet innebærer at fedre skal ha rett til ti dager permisjon fra arbeid i forbindelse med barnets fødsel. Medlemsstatene kan bestemme om deler av permisjonen skal kunne tas før barnet er født, eller kun etter fødselen, samt om det skal være adgang til et fleksibelt uttak av permisjonen, for eksempel om permisjonen skal kunne deles opp eller tas i kombinasjon med arbeid. Permisjonen skal være betalt.

5.3 Departementets vurderinger og forslag

5.3.1 Gi fedre rett til å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen

Departementet foreslår at far får mulighet til å ta ut inntil to uker med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Velger han dette, får han færre uker igjen til senere. Foreldrepengene kan også tas ut før fødselen. Endringen vil gjelde alle fedre med rett til foreldrepenger. I tilfeller der bare far har opptjent rett til foreldrepenger, har han mulighet til å ta ut flere enn de to ukene i forbindelse med fødselen for å slippe opphold i uttaket.

Foreldrepengeordningen åpner (med et mindre unntak) ikke for at far kan ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen, se punkt 5.1.

Gjennom forslaget om å gi alle fedre med opptjening rett til å ta ut åtte uker med foreldrepenger fra 2. august 2022 (se punkt 4) oppfyller Norge kravene til antall uker fedre har rett til etter direktivet om et balansert arbeids- og familieliv.

For å tilpasse norske regler til direktivet er det i tillegg nødvendig å gi far mulighet til å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Nedenfor foreslår departementet hvordan dette kan gjøres i tilfeller der både mor og far har opptjent rett til foreldrepenger og i tilfeller der bare far har opptjent slik rett. Departementet understreker for ordens skyld at hvis far ikke har opptjening til foreldrepenger, kan han heller ikke ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Dette vil være i tråd med direktivet da medlemsstatene kan gjøre retten til permisjon betinget av forutgående arbeidsforhold av en viss varighet, se punkt 2.2. og 3.3.

Departementet foreslår at fedre får rett til å ta ut inntil to uker med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Foreldrepenger ytes for fem dager i uken. To uker med foreldrepenger tilsvarer altså ti dager. Dermed oppfyller Norge kravet i WLB-direktivet om at fedre skal ha rett til ti dagers betalt permisjon fra arbeidet i forbindelse med fødselen.

Disse to ukene er inkludert i det totale uketallet far har rett til, og gis med samme dekningsgrad som foreldrene ellers har valgt. Hvis han velger å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen, innebærer dette at han har færre uker igjen å ta ut senere. Hvis foreldrene for eksempel har blitt enige om at far skal ta fedrekvoten (15 eller 19 uker) og mor skal ta resten av perioden, vil fars uttak senere bli begrenset til 13/17 uker hvis han tar ut to uker ved fødselen. Far får rett til å ta ut inntil ti dager i forbindelse med fødselen. Han kan altså ta ut færre enn ti dager hvis han ønsker det.

Arbeidstakere har rett til permisjon fra arbeidet i forbindelse med fødselen. En del fedre har rett til lønn fra sin arbeidsgiver under permisjonen. Fedre med rett til lønn under permisjonen, vil neppe velge å motta foreldrepenger i stedet. For dem vil det være mer fordelaktig å spare foreldrepengene til et senere tidspunkt. For arbeidstakere som ikke har rett til lønnet permisjon fra arbeidsgiver eller for selvstendig næringsdrivende, kan det være aktuelt å motta foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Eventuell betaling fra arbeidsgiver under permisjonen i forbindelse med fødsel er et forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeids- og velferdsetaten trenger ikke å kontrollere dette, men kan forholde seg til fars søknad om foreldrepenger og vurdere hans søknad etter folketrygdlovens vilkår for foreldrepenger.

5.3.2 Nærmere om «i forbindelse med fødselen»

I dag kan ikke far ta ut foreldrepenger før fødselen. Han har kun unntaksvis mulighet til å ta ut foreldrepenger i de første seks ukene etter fødsel.

Etter arbeidsmiljøloven § 12-3 har far rett til to ukers permisjon i forbindelse med fødselen for å bistå moren. Bestemmelsen fastsetter ikke at permisjonen må tas ut etter fødsel. Forarbeidene (Ot.prp. nr. 49 (2004–2005) Om lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)) bruker formuleringene «i dagene rundt fødselen» (se punkt 14.1) og «i tilknytning til fødselen» (se særmerknadene til § 12-3). Arbeidsmiljøloven § 12-3 første ledd er en videreføring av tilsvarende bestemmelse i arbeidsmiljøloven fra 1977. Om bestemmelsen sier NOU 2004: 5 Arbeidslivslovutvalget. Et arbeidsliv for trygghet, inkludering og vekst i punkt 21.4.3.2: «Behovet for permisjon er størst mens moren er innlagt på fødselsklinikken og i den første tiden etter at hun og barnet er kommet hjem. Utgangspunktet er derfor at permisjonen skal tas innenfor rammen av to uker før og to uker etter fødselen.»

Direktivet om et balansert arbeids- og familieliv lar det være opp til medlemsstatene om deler av permisjonen skal kunne tas før barnet er født.

Foreldrepengeordningen skal ifølge folketrygdloven § 14-1 sikre inntekt for foreldre i forbindelse med svangerskap, fødsel og adopsjon. Departementet kan ikke se at formålsbestemmelsen er til hinder for å åpne for at far kan ta ut foreldrepenger før fødselen.

Foreldrepenger til far har blant annet som formål at far og barn kan tilbringe tid sammen. Fars rett til permisjon ved fødselen etter arbeidsmiljøloven og etter direktivet om et balansert arbeids- og familieliv har som formål at han skal kunne bistå moren. Departementet ser ikke at det er grunner til at ikke foreldrene selv skal kunne avgjøre når uttaket bør tas rundt fødselen. Forhold som kan spille inn kan være knyttet til eksempelvis søskens behov, reisevei til arbeid eller behov for planlegging av fødsel. Departementet mener slike tilpasninger bør være mulig.

Etter arbeidsmiljøloven har far rett til å ta ut omsorgspermisjonen før fødsel. Hvis han tar ut permisjon før fødselen og senere søker NAV om foreldrepenger, vil han få avslag for dagene han har vært i permisjon før fødselen hvis ikke folketrygdloven åpner for foreldrepengeutbetaling for tiden før fødsel. Dette vil være et uheldig utslag for far.

Departementets vurdering er på denne bakgrunn at fars nye rett til å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødselen ikke bør være avgrenset til tiden etter fødsel.

5.3.3 Tilfeller der både mor og far har opptjent rett til foreldrepenger

Når mor har opptjent rett til foreldrepenger, skal mor ha foreldrepenger før og etter fødsel av hensyn til egen og barnets helse. Departementets forslag endrer ikke på disse reglene, og begrenser ikke mors rett til permisjon eller rett til foreldrepenger. Fars nye mulighet til å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødsel vil komme i tillegg til rettighetene mor har.

Den klare hovedregel er at det kun gis rett til fulle foreldrepenger til én av foreldrene av gangen og at kun mor kan ta ut foreldrepenger de første seks ukene etter fødsel. Departementet foreslår ikke endringer her. Det betyr at bortsett fra retten far får til å ta ut inntil to uker med foreldrepenger i forbindelse med fødsel, kan han ikke ta ut foreldrepenger samtidig med mor. Departementet understreker for ordens skyld at de øvrige reglene om uttak av foreldrepenger blir videreført, for eksempel at de ekstra ukene ved flerbarnsfødsler kan tas ut samtidig.

5.3.4 Tilfeller der bare far har opptjent rett til foreldrepenger

Fars rett til foreldrepenger er avhengig av hva mor gjør før og etter fødsel. Hvis hun ikke har opptjent rett til foreldrepenger, må hun ut i aktivitet for at far skal kunne ta ut foreldrepenger. I dag er det slik at far ikke kan ta ut foreldrepenger de første seks ukene etter fødsel. Deretter kan han ta ut hvis mor fyller aktivitetskravet under uttaket. Fars uttak er altså betinget av aktivitet hos mor. Direktivet om et balansert arbeids- og familieliv endrer dette vesentlig ved at far får en selvstendig rett til å ta ut foreldrepenger. Aktivitetskravet oppheves altså for åtte uker.

I tillegg skjer det en endring ved at far får mulighet til å ta ut foreldrepenger i to uker i forbindelse med fødselen. Spørsmålet er om far skal få anledning til å ta ut mer enn to uker med foreldrepenger i løpet av de første seks ukene etter fødsel.

Mange fedre har rett til lønn fra arbeidsgiver under omsorgspermisjon i forbindelse med fødselen. Departementet legger til grunn at fedre (på lik linje som i dag) benytter seg av denne muligheten. Fedre uten slik rett, kan ønske å ta ut foreldrepenger ved fødselen. Noen fedre vil også ønske å ta ut flere foreldrepengeuker i forlengelsen av permisjonen i forbindelse med fødselen.

Når mor har opptjent rett til foreldrepenger, skal hun ha foreldrepenger i de første seks ukene etter fødsel av helsemessige grunner. I situasjonen som omtales her, har ikke mor rett til foreldrepenger. Det er altså ikke slik at mor må sikres rett til foreldrepenger i tiden etter fødselen i disse tilfellene. Når mor ikke har opptjent rett til foreldrepenger, er det ikke en periode som skal deles mellom foreldrene. For noen familier vil det være hensiktsmessig at far kan ta ut foreldrepenger også i de første seks ukene etter fødselen.

Far får rett til å ta ut åtte uker. Han kan velge å utsette disse så lenge uttaket er avsluttet innen barnet fyller tre år. Far kan for eksempel velge å ta ut foreldrepenger fra uke sju etter fødselen. Hvis han først tar ut to uker ved fødselen, og deretter fortsetter uttaket når barnet er sju uker, blir det et relativt kort opphold mellom de to permisjonene. Departementet kan ikke se at krav om opphold mellom uttakene er tilstrekkelig begrunnet i slike tilfeller. Departementet foreslår derfor at far skal få rett til å ta ut foreldrepenger de første seks ukene etter fødsel, også utover de to ukene alle fedre får rett til å ta i forbindelse med fødselen.

Til forsiden