Prop. 161 L (2015–2016)

Endringer i barnelova mv. (likestilt foreldreskap)

Til innholdsfortegnelse

5 Rett til opplysninger om barnet

5.1 Gjeldende rett

Foreldre med felles foreldreansvar har den samme retten til opplysninger fra offentlige instanser. Hvilken rett den enkelte forelder har til å få opplysninger, vil være avhengig av hvem som har foreldreansvar for barnet, og hvem som eventuelt er part i en sak. Barneloven § 47 gir foreldre som ikke har foreldreansvar rett til å få opplysninger om barnet fra barnehage, skole, helse- og sosialvesen og politi, hvis ikke taushetsplikt gjelder overfor foreldrene. Det forutsettes at foreldre med foreldreansvar som ikke bor fast sammen med barnet som et minimum har rett til tilsvarende opplysninger. Barneloven pålegger ikke offentlige etater at de av eget tiltak skal gi opplysninger om barnet til foreldre uten foreldreansvar, men at de skal gi opplysninger hvis de blir bedt om det.

Offentlige instanser skal avslå å gi opplysninger om barnet til foreldrene dersom de har taushetsplikt, enten fordi barnet har krav på taushet eller andre regler fastsetter taushetsplikt. Instansene kan også nekte å gi opplysninger dersom det kan være til skade for barnet.

Den offentlige instansen som avslår å gi opplysninger om barnet, må fatte et formelt vedtak som kan påklages til fylkesmannen, jf. barneloven § 47 andre ledd. Fylkesmannen kan i særlige tilfeller vedta at en forelder skal miste retten til opplysninger, jf. barneloven § 47 tredje ledd.

Etter ordlyden i barneloven § 47 er det foreldre som ikke har foreldreansvar som kan klage over avslag på opplysninger til fylkesmannen. Det framgår ikke av loven hvorvidt foreldre med foreldreansvar har en tilsvarende klageadgang.

5.2 Forslaget i høringsnotatet

Departementet foreslo i høringsnotatet å tydeliggjøre i barneloven § 47 at foreldre med felles foreldreansvar har den samme retten til opplysninger om barnet. Departementet foreslo videre at foreldre med foreldreansvar skal ha tilsvarende adgang som foreldre uten foreldreansvar til å klage til fylkesmannen på avslag om å få opplysninger om barnet.

5.3 Høringsinstansenes uttalelser

Justis- og beredskapsdepartementet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Fylkesmannen i Nordland, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Barneombudet, Aleneforeldreforeningen (AFFO), Norsk Psykologforening, MannsForum, Redd Barna og Stiftelsen Kirkens Familievern (SKF) støtter forslagene om rett til opplysninger og om klageadgang på avslag om opplysninger.

Barneombudet mener at en slik presisering kan medvirke til å dempe diskusjonene om hvem som har rett til å få vite hva, og hvilke avgjørelser foreldrene må bli enige om.

Helsedirektoratet kommenterer at helsepersonells opplysningsplikt etter pasient- og brukerrettighetsloven også omfatter foreldre med foreldreansvar.

5.4 Departementets vurderinger og forslag

Både bosteds- og samværsforeldre vil jevnlig være i kontakt med offentlige instanser og ha behov for å få opplysninger om barnet. God ivaretakelse av et barn forutsetter kunnskap om barnets situasjon og eventuelle problemer. Informasjon kan særlig være aktuelt på områdene barnehage og skole (for eksempel løpende informasjon i hverdagen, foreldresamtaler og foreldremøter), helse (for eksempel helsestasjonen, skolehelsetjenesten, legevakt, sykehus, barne- og ungdomspsykiatri) og barnevern.

Disse tjenestene har plikt til å gi opplysninger om barnet når foreldrene ber om det, men de informerer ikke for eksempel samværsforeldre av eget tiltak.

Selv om foreldre med foreldreansvar mener de har rett til opplysninger om barnet, kan det oppstå situasjoner hvor de ikke får opplysningene som de etterspør, for eksempel fra barnehage, skole eller helsevesen. Dette kan skyldes at den som får forespørselen mener at barnet har krav på taushet, eller at vedkommende ikke er tilstrekkelig kjent med barnelovens regler om foreldres rett til opplysninger om barnet. I begge tilfeller vil forelderen ha behov for å kunne klage over avslaget.

Det er få høringsinstanser som har uttalt seg om dette spørsmålet. De som har kommentert det, har gitt sin tilslutning til forslaget. Departementet foreslår på denne bakgrunn å tydeliggjøre i ordlyden i barneloven § 47 at foreldre med felles foreldreansvar har lik rett til opplysninger om barnet.

Departementet foreslår videre at foreldre med foreldreansvar skal ha tilsvarende adgang som foreldre uten foreldreansvar til å klage til fylkesmannen på avslag om å få opplysninger om barnet.

Det vises til lovutkastet barneloven § 47.

Til forsiden