Prop. 21 S (2018–2019)

Endringer i statsbudsjettet 2018 under Kunnskapsdepartementet

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer i statsbudsjettet for 2018

Kap. 200 Kunnskapsdepartementet

Post 01 Driftsutgifter

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,25 mill. kroner. Midlene foreslås overført til Justis- og beredskapsdepartementets (JD) kap. 400 post 01. Midlene flyttes som følge av korrigering av budsjettet i forbindelse med overføringen av integreringsfeltet fra JD til KD i 2018.

Kap. 225 Tiltak i grunnopplæringen

Post 63 Tilskudd til samisk i grunnopplæringen, kan overføres

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,8 mill. kroner på grunn av lavere aktivitet enn forutsatt i Saldert budsjett 2018. Mindrebehovet knytter seg blant annet til studiepermisjoner for videreutdanning i samisk.

Post 64 Tilskudd til opplæring av barn og unge som søker opphold i Norge

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 2,5 mill. kroner. Hovedårsaken er kostnader som gjelder skoleåret 2016–17, som utbetales i 2018.

Post 65 Rentekompensasjon for skole- og svømmeanlegg, kan overføres

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 92,8 mill. kroner som følge av at de faktiske rentene i ordningen har vært lavere enn renteforutsetningen som ble lagt til grunn i Prop. 85 S (2017–2018) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2018.

Post 67 Tilskudd til opplæring i finsk

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 1,1 mill. kroner som følge av lavere aktivitet enn tidligere forutsatt.

Post 72 Tilskudd til internasjonale utdanningsprogram og organisasjoner

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,5 mill. kroner som følge av at Norges bidrag til EUs utviklings- og informasjonssenter for yrkesopplæringen (Cedefop) og kontingenten til Det europeiske språksenteret i Graz er lavere enn lagt til grunn i Saldert budsjett 2018.

Post 74 Prosjekttilskudd

Som en følge av forliket om statsbudsjettet for 2018 ble det bevilget 1 mill. kroner til samisk arbeid mot mobbing, jf. Innst. 12 S (2017–2018). Utdanningsdirektoratet lyste ut midlene, men det kom bare én søknad. Etter søknadsbehandlingen gjenstår det 935 000 kroner av bevilgningen. Kunnskapsdepartementet vil i dialog med Sametinget vurdere om de ubenyttede midlene kan gis som et tilskudd til Sametingets arbeid mot mobbing. Det er satt av 1 mill. kroner til samisk arbeid mot mobbing også i 2019, jf. Prop. 1 S (2018–2019), og departementet tar sikte på at også disse midlene overføres til Sametinget.

Kap. 3225 Tiltak i grunnopplæringen

Post 04 Refusjon av ODA-godkjente utgifter

Refusjonen knytter seg til tilskuddet til opplæring av barn og unge som søker opphold i Norge, jf. kap. 225 post 64, Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 7,9 mill. kroner. Hovedårsaken er en endring av forutsetningen om andelen beboere i mottak/omsorgssenter under 12 måneder fra 40 pst. til 32 pst.

Kap. 226 Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

I 2018 er det satt av 5 mill. kroner til WorldSkills, blant annet til gjennomføringen av Yrkesfagenes år, jf. Innst. 12 S (2017–2018) og Prop. 1 S (2017–2018) for Kunnskapsdepartementet. Departementet foreslår at det innenfor bevilgningen på posten kan bli gitt ytterligere tilskudd til WorldSkills i 2018 knyttet til arbeidet organisasjonen gjør med gjennomføringen av Yrkesfagenes år.

Post 22 Videreutdanning for lærere og skoleledere

Det er bevilget 1,65 mrd. kroner på posten i Saldert budsjett 2018. Departementet foreslår å redusere bevilgningen med til sammen 77 mill. kroner som følge av et anslått mindrebehov. Om lag 51 mill. kroner skyldes lavere søkning til videreutdanningsplassene innenfor Kompetanse for kvalitet – strategi for videreutdanning for lærere og skoleledere frem mot 2025 enn det bevilgningen gir rom for. Alle som fikk sin søknad godkjent av skoleeier i fagene matematikk, norsk og engelsk, fikk tilbud om videreutdanning. Mindreforbruket må sees i sammenheng med budsjettforliket for 2018-budsjettet, der bevilgningen ble økt med 200 mill. kroner.

Det resterende anslåtte mindreforbruket på 26 mill. kroner skyldes i hovedsak frafall blant de som har fått videreutdanningsplass gjennom Kompetanse for kvalitet og utdanningsstipend for ansatte i skolen uten godkjent lærerutdanning.

Siden 2015 har opp mot 16 700 lærere fått tilbud om videreutdanning i matematikk, engelsk og norsk, og de siste tre årene har mer enn 4 000 lærere i disse fagene fått tilbud hvert år. For skoleåret 2018/2019 har om lag 7 200 lærere fått innvilget søknad om videreutdanningsplass. Ser vi på trenden i Grunnskolens informasjonssystem, synker antallet lærere som underviser i kompetansekravsfagene uten å oppfylle kravene fra år til år. Det ligger derfor an til at alle som underviser i matematikk, norsk og engelsk vil ha fordypning i disse fagene innen 2025.

Post 60 Tilskudd til forskning på tiltak for å øke gjennomføringen i videregående opplæring

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 1,4 mill. kroner som følge av et anslått mindrebehov til forskningsprosjektene som bevilgningen finansierer.

Kap. 228 Tilskudd til frittstående skoler mv.

Post 70 Frittstående grunnskoler, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 204 mill. kroner som følge av høyere elevtall enn det som er lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 71 Frittstående videregående skoler, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 27,8 mill. kroner som følge av redusert elevtall og endret fordeling av elevene mellom utdanningsprogrammene i forhold til det som er lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 72 Frittstående skoler godkjent etter kap. 4 i voksenopplæringsloven, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 1,5 mill. kroner som følge av endringer i elevtall og hvordan disse fordeler seg mellom kurs i forhold til det som er lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 73 Frittstående grunnskoler i utlandet, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 3 mill. kroner som følge av et lavere elevtall enn det som er lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 74 Frittstående videregående skoler i utlandet, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 2,2 mill. kroner på grunn av økt behov for spesialundervisning i forhold til Saldert budsjett 2018.

Post 75 Frittstående skoler for funksjonshemmede elever, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 17,5 mill. kroner som følge av økt elevtall i forhold til det som er lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 76 Andre frittstående skoler, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,3 mill. kroner som følge av redusert elevtall i forhold til det som ble lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 77 Den tyske skolen i Oslo, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 0,5 mill. kroner som følge av endringer i elevtallssammensetningen i forhold til det som ble lagt til grunn for Saldert budsjett 2018.

Post 78 Kompletterende undervisning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,3 mill. kroner som følge av endringer i prognosene for antall elever.

Post 82 Kapitaltilskudd til friskoler, kapital- og husleietilskudd

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 0,2 mill. kroner fordi fire av skolene som skulle hatt tilskudd høsten 2018, ikke lenger er i drift.

Kap. 252 EUs utdannings- og ungdomsprogram

Post 70 Tilskudd

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 66,3 mill. kroner. Reduksjonen skyldes i hovedsak at kontingentkravet er lavere enn antatt, og at kostnadene til de nasjonale ekspertene blir noe lavere enn antatt.

Kap. 256 Kompetanse Norge

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 3,7 mill. kroner mot en tilsvarende reduksjon under kap. 3256 post 01, jf. omtale under denne posten. Reduksjonen gjelder utgifter Kompetanse Norge har hatt som vertsorganisasjon for Nordiskt Nätverk för Vuxnas Lärande.

Kap. 3256 Kompetanse Norge

Post 01 Inntekter ved oppdrag

Kompetanse Norge har frem til utgangen av 2017 vært vertsorganisasjon for Nordiskt Nätverk för Vuxnas Lärande. Inntekter knyttet til oppgaven er ført på denne posten. I forbindelse med bortfall av oppgaven foreslår departementet å redusere bevilgningen med 3,7 mill. kroner.

Kap. 260 Universiteter og høyskoler

Post 01 Statlige universiteter og høyskoler

Fullmakt til å bruke aksjer som tingsinnskudd

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) eier 65,7 pst. av aksjene i Norut Northern Research Institute AS (Norut). UiT og de andre eierne ønsker å slå Norut sammen med Norce Norwegian Research Centre AS (Norce), fordi selskapene sammen vil være mer slagkraftig og bedre posisjonert for å møte fremtidens utfordringer og muligheter. Departementet foreslår å gi UiT fullmakt til å bruke aksjene i Norut som tingsinnskudd ved konsolidering av Norut og Norce, jf. forslag til romertallsvedtak.

Fullmakt til direktesalg av statlig eiendom – Universitetet i Bergen

Departementet foreslår å gi Universitetet i Bergen fullmakt til å avhende Christies gate 13 i Bergen gjennom direktesalg til Bergen Fintech Hub. Formålet med direktesalget er å legge til rette for forskning, utdanning og innovasjon innenfor et fagområde som er gitt spesiell oppmerksomhet i Meld. St. 14 (2017–2018) Finansmarkedsmeldingen 2018. UiB samarbeider med Norges handelshøyskole, Høgskulen på Vestlandet, BI og 60 aktører fra næringslivet om en såkalt Finance Innovation-klynge. Klyngen, representert ved Bergen Fintech Hub, ønsker å kjøpe Christies gate 13, for å lokalisere sin aktivitet der. Eiendommen som i dag forvaltes av Universitetet i Bergen, har en sentral beliggenhet nær universitetets campus og nær finansmiljøene i Bergen og andre relevante utdannings- og forskningsinstitusjoner. Dette vil etter departementets vurdering legge til rette for faglige synergigevinster og bidra til økt eksternt engasjement og samarbeid med samfunns- og næringsliv for de involverte institusjonene.

I henhold til instruks for avhending av statlig eiendom m.v. (Avhendingsinstruksen) skal avhending som hovedregel gjennomføres i åpne budrunder. For å legge til rette for forskning, utdanning og innovasjon i klyngen Finance Innovation foreslår regjeringen at eiendommen avhendes direkte til Bergen Fintech Hub.

Det er en forutsetning at salget skjer til markedspris. Universitetet i Bergen pålegges å innhente en vurdering av markedsverdien av eiendommen fra flere uavhengige aktører før salget gjennomføres, for å utelukke ulovlig statsstøtte, jf. EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Inntektene fra salget vil bli brukt til reinvestering i øvrig eiendomsmasse ved Universitetet i Bergen, jf. merinntektsfullmakt for universitetet i Prop. 1 S (2017–2018) og Prop. 1 S (2018–2019) for Kunnskapsdepartementet.

Kap. 270 Internasjonal mobilitet og sosiale formål for studenter

Post 75 Tilskudd til bygging av studentboliger

Stortinget vedtok i revidert budsjett for 2018 å øke kostnadsrammene og tilskuddssatsene for bygging av studentboliger for de 2 200 vedtatte tilsagnene i 2018, jf. Innst. 400 S (2017–2018) og Prop. 85 S (2017–2018). Bakgrunnen for å øke kostnadsrammene var at planlagte prosjekter i økende grad ble forsinket, omprosjektert eller utsatt fordi de ikke kunne realiseres innenfor kostnadsrammene.

Som følge av vedtaket sendte departementet ut en ny invitasjon til å søke om tilskudd til bygging av studentboliger for 2018. Det kom inn søknader om 4 164 hybelenheter, og departementet ga tilsagn om tilskudd til 2 188 nye hybelenheter i 2018. Siden tilsagn ble lyst ut på nytt, forventes det at flere tilsagn har oppstart først i 2019. Dette medfører en forskyvning av kostnader fra 2018 til 2019. Studentsamskipnadene besluttet samtidig å trekke tilbake 2 191 tilsagn som de fikk tildelt i perioden 2015–2017 fordi de ikke klarer å realisere prosjektene eller bygge med gamle kostnadsrammer. Av disse ble det søkt om og tildelt nye tilsagn med økte kostnadsrammer for 1 275 hybelenheter i 2018. Samlet sett er det et behov for en tilsagnsfullmakt på 883,4 mill. kroner i 2018.

I følge tall fra Husbanken er det til sammen 3 890 tilsagn som enten er under bygging eller skal realiseres, inkludert de 2 188 nye tilsagnene i 2018. Nye beregninger viser at overføring av midler på posten fra 2017 til 2018 er tilstrekkelig til å dekke utbetalingene til studentboligbygging i 2018. Departementet foreslår derfor å nedjustere bevilgningen til 0 kroner i 2018.

For 2019 har regjeringen foreslått å bevilge 662,8 mill. kroner på posten. Nylig oppdaterte oversikter fra Husbanken per 16. oktober 2018 viser at denne bevilgningen er tilstrekkelig til å dekke mer enn forventede utbetalinger til 2 200 nye tilsagn i 2019 og tilsagn som allerede er gitt i perioden 2015–2018. Regjeringen tar derfor sikte på å øke antallet nye tilsagn i 2019 utover 2 200.

Kap. 280 Felles enheter

Post 73 Tilskudd til NORDUnet

Norge betaler årlig kontingent til NORDUnet AS. NORDUnet AS organiserer samarbeidet mellom de nordiske forskningsnettene. Det er bevilget 38,1 mill. kroner på posten i 2018. Samlet kontingent i 2018 utgjør 34,9 mill. kroner. Departementet foreslår på denne bakgrunn å redusere posten med 3,2 mill. kroner sammenlignet med Saldert budsjett 2018.

Kap. 287 Forskningsinstitutter og andre tiltak

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 71

Kunnskapsdepartementet foreslår å overføre 1 mill. kroner fra kap. 287 post 21 til kap. 325 post 79 på Kulturdepartementets budsjett.

Overføringen er ettårig og skal gå til arbeidet med å vedlikeholde og oppdatere den digitale ordboktjenesten Det Norske Akademis ordbok.

Kap. 288 Internasjonale samarbeidstiltak

Post 72 Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 2,7 mill. kroner. Reduksjonen skyldes valutakursendring.

Post 73 EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, kan overføres

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 97,5 mill. kroner. Økningen skyldes i hovedsak økt kontingentkrav og dels valutakursendring.

Kap. 291 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere

Post 21 Spesielle driftsutgifter – kunnskapsutvikling, kan overføres

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 1,8 mill. kroner. Midlene skal gå til utviklingsprosjekt knyttet til dialog- og meglingsarbeid i saker om negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold. Verktøy som kan bidra til at man klarer å leve sitt liv etter å ha flyttet ut av bo- og støttetilbudet er i tråd med regjeringens innsatsområde 2 styrke hjelpen til personer som bryter med familie og nettverk i handlingsplanen Retten til å bestemme over eget liv.

Post 60 Integreringstilskudd

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 329,3 mill. kroner. Hovedårsaken til endringen er en økning i tilskudd for flyktninger med nedsatt funksjonsevne og/eller atferdsvansker. Økningen skyldes i hovedsak en forventing om høyere utbetaling av tilskudd for de som ble bosatt i årene 2015–2017 enn tidligere lagt til grunn.

Post 61 Særskilt tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 149,4 mill. kroner. Hovedårsaken til endringen er en økning i antall enslige mindreårige bosatt før 2018 som utløser tilskudd sammenlignet med revidert budsjett for 2018.

Post 62 Kommunale innvandrertiltak

Departementet foreslår å redusere bevilgningen på posten med 1,8 mill. kroner som følge av anslått mindreforbruk i ordningen nasjonalt bo- og støttetilbud for personer over 18 år som er utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold.

Post 71 Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 1,4 mill. kroner som følge av et anslått mindreforbruk i ordningene Tilskuddsordning for integreringsprosjekter i asylmottak i regi av frivillige organisasjoner og Tilskuddsordning for frivillige organisasjoner sitt holdningsskapende/forebyggende arbeid mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige begrensninger av unges frihet. Mindreforbruket i den førstnevnte ordningen skyldes reduksjon i antall asylankomster og dermed nedleggelse av mottak. For den sistnevnte ordningen er det ikke nok kvalifiserte søknader i 2018.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 er det foreslått å bevilge 1,3 mill. kroner til Human Rights Service (HRS) som nasjonalt ressursmiljø på integreringsfeltet. Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 0,5 mill. kroner til organisasjonen, for å sikre at HRS opprettholder samme bevilgningsnivå i 2019 som i 2018. Midlene vil bli utbetalt i 2018. I revidert budsjett for 2019, vil regjeringen foreslå at tilskuddet til HRS overføres til Justis- og beredskapsdepartementets budsjett.

Kap. 3291 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere

Post 01 Integreringstilskudd for overføringsflyktninger, ODA-godkjente utgifter

Departementet foreslår å redusere bevilgningen på posten med 6,1 mill. kroner. Hovedårsakene til endringen er en reduksjon i prognosen for antall bosatte overføringsflyktninger i 2018 som er forskjøvet til 2019.

Post 02 Særskilt tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger, ODA-godkjente utgifter

Departementet foreslår å redusere bevilgningen på posten med 11,2 mill. kroner. Hovedårsaken til endringen er en reduksjon i prognosen for antall bosatte enslige mindreårige flyktninger som antas å utløse høy sats sammenlignet med revidert budsjett for 2018.

Kap. 292 Opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere

Post 60 Tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 82,4 mill. kroner. Hovedårsaken til endringen er en reduksjon i antall personer som antas å utløse persontilskudd år 1 i 2018 sammenlignet med revidert budsjett for 2018.

Kap. 3292 Opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere

Post 01 Norskopplæring i mottak, ODA-godkjente utgifter

Departementet foreslår å redusere bevilgningen på posten med 4,9 mill. kroner. Hovedårsaken til endringen er en reduksjon i prognosen for asylankomster i 2018 som fører til en reduksjon i utbetaling av tilskudd for 1. – 3. kvartal for 2018 sammenlignet med revidert budsjett for 2018.

Kap. 2410 Statens lånekasse for utdanning

Post 50 Avsetning til utdanningsstipend, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 1,5 mill. kroner. Dette skyldes en mindre endring i anslaget for effekten av Lånekassens årlige kontroll av bostatus til studenter som har søkt støtte på borteboergrunnlag.

Post 70 Utdanningsstipend, overslagsbevilgning

Økt anslag for antall mottakere av flyktningstipend og ekstrastipend for personer med nedsatt funksjonsevne øker bevilgningsbehovet med henholdsvis 70 mill. kroner og 47 mill. kroner. Videre gir oppdaterte prognoser for utbetaling av forsørgerstipend behov for å øke bevilgningen med 15 mill. kroner.

Samlet foreslår departementet å øke bevilgningen med 132 mill. kroner.

Post 71 Andre stipend, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 20 mill. kroner. Årsaken er redusert anslag for antall mottakere av skolepengestipend.

Post 72 Rentestøtte, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 136,1 mill. kroner. Endringen skyldes at den gjennomsnittlige renten på utdanningslån i 2018 ble 0,37 prosentpoeng lavere enn det tidligere prognoser tilsa.

Post 73 Avskrivninger, overslagsbevilgning

Økt anslag for sletting av kvotestudentenes utdanningsgjeld øker bevilgningsbehovet med 17,3 mill. kroner. Videre øker bevilgningsbehovet med 10,9 mill. kroner som følge av endrede anslag for sletting av gjeld for låntakere som har blitt uføre.

Samlet foreslår departementet å øke bevilgningen med 28,3 mill. kroner.

Post 74 Tap på utlån

Departementet foreslår å redusere bevilgningen med 30 mill. kroner. Hovedårsaken er redusert anslag for antall gjeldsordningssaker.

Post 90 Økt lån og rentegjeld, overslagsbevilgning

Departementet foreslår å øke bevilgningen med 22,4 mill. kroner. I hovedsak skyldes dette utviklingen i rentenivået i 2018.

Kap. 5310 Statens lånekasse for utdanning

Post 04 Refusjon av ODA-godkjente utgifter

Departementet foreslår å øke inntektene med 7,2 mill. kroner. Dette skyldes høyere avskrivning av utdanningsgjeld for kvotestudenter fra utviklingsland enn tidligere anslått.

Post 29 Termingebyr

Departementet foreslår å redusere inntektene med 2,4 mill. kroner. Mindrebehovet skyldes en økning i andelen låntakere med e-faktura eller avtalegiro.

Post 89 Purregebyr

Departementet foreslår å øke inntektene med 5,2 mill. kroner. Årsaken er at innbetalingene av purregebyr hittil i år har vært noe høyere enn tidligere anslått.

Post 90 Redusert lån og rentegjeld

Departementet foreslår å øke inntektene med 66,9 mill. kroner. Dette skyldes i hovedsak økning i innbetalte avdrag og innbetalt rentegjeld fra tidligere år.

Kap. 5617 Renter fra Statens lånekasse for utdanning

Post 80 Renter

Departementet foreslår å redusere inntektene med 530,5 mill. kroner. Hovedårsaken til dette er at den vektede gjennomsnittlige renten på utdanningslån i 2018 ble 0,33 prosentpoeng lavere enn det tidligere prognoser tilsa.

Til forsiden