Prop. 24 S (2021–2022)

Endringer i statsbudsjettet 2021 under Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Til innholdsfortegnelse

2 Forslag til endringer

Programkategori 13.00 Administrasjon

Kap. 500 Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 70

Bevilgningen dekker departementets behov for kjøp av statistikk, data, utredninger, evalueringer og formidling av kunnskap samt gjennomføring av midlertidige tiltak og prosjekter. Det foreslås å redusere bevilgningen med 250 000 kroner mot en tilsvarende økning på kap. 553, post 62, jf. omtale under kap. 553, post 62.

Post 70 Diverse formål, kan overføres, kan nyttes under post 21

Navngitt tilskuddsmottaker – Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret)

I forbindelse med det pågående arbeidet med nytt tilbygg for samtidsutstillinger på Villa Grande, der HL-senteret holder til, vil HL-senteret gjøre tilpasninger i den faste utstillingen om holocaust i den fredete delen av bygget. Tilpasningene går ut på å innlemme historien om norske romer fram til og med 2. verdenskrig.

Historien til norske romer og deres erfaringer med holocaust har vært lite dokumentert og lite kjent. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil derfor støtte HL-senteret i arbeidet med å innlemme norske romers historie i HL-senterets faste utstilling om holocaust. En innlemming i den faste utstillingen vil også støtte HL-senterets mål om å formidle ny forskning og kunnskap til et bredt museumspublikum.

Det foreslås på denne bakgrunn at HL-senteret får et tilskudd på 200 000 kroner innenfor gjeldende bevilgning.

Programkategori 13.30 Statlige byggeprosjekter og eiendomsforvaltning

Kap. 530 Byggeprosjekter utenfor husleieordningen

Post 30 Prosjektering av bygg, kan overføres

Bevilgningen dekker utgifter til prosjektering av byggeprosjekter frem til fullført forprosjekt.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble det bevilget 30 mill. kroner til å forenkle og omprosjektere rehabiliteringen av Nationaltheatret, jf. Prop. 195 S (2020–2021) og Innst. 600 S (2020–2021). Det er behov for å omdisponere 1 mill. kroner fra prosjektering av byggeprosjektet til prosjektering av brukerutstyrsprosjektet, jf. omtale under post 45.

Videre foreslås det å øke bevilgningen med 10 mill. kroner til å utarbeide konkurransegrunlag for Ocean Space Centre.

Samlet foreslås det å øke bevilgningen med 9 mill. kroner.

Post 33 Videreføring av byggeprosjekter, kan overføres

Posten dekker midler til videreføring av byggeprosjekter som Stortinget tidligere har vedtatt å starte opp.

Prosjektet nytt livsvitenskapsbygg ved Universitetet i Oslo ble høsten 2020 stanset for å gjennomføre kostnadsreduserende tiltak, jf. Prop. 195 S (2020–2021). Som følge av dette er likviditetsbehovet lavere enn budsjettert. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 120 mill. kroner.

Post 36 Kunstnerisk utsmykking, kan overføres

Bevilgningen blir benyttet til kunstnerisk utsmykking i statlige bygg, og blir stilt til disposisjon for Kunst i offentlige rom (KORO) som gjennomfører prosjektene.

Forventet forbruk på posten i 2021 er om lag 20 mill. kroner lavere enn disponibel bevilgning. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 20 mill. kroner.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Bevilgningen dekker midler til brukerutstyr i de tilfeller der Statsbygg gis i oppdrag å prosjektere og anskaffe brukerutstyr til byggeprosjektene.

For rehabiliteringen av Nationaltheatret er det behov for å omdisponere 1 mill. kroner fra prosjektering av byggeprosjektet til prosjektering av brukerutstyrsprosjektet, jf. omtale under post 30.

Som følge av stans i prosjektet nytt livsvitenskapsbygg ved Universitetet i Oslo, jf. omtale under post 33, er likviditetsbehovet 90 mill. kroner lavere enn budsjettert. Det foreslås derfor å sette ned bevilgningen med 90 mill. kroner.

Samlet foreslås det å redusere bevilgningen med 89 mill. kroner.

Kap. 532 Utvikling av Fornebuområdet

Post 30 Investeringer

Bevilgningen dekker statens del av investeringer i infrastruktur og grøntområder på Fornebu og kostnader ved fradeling av tomter etter regulering.

Oslo Lufthavn, Fornebu, ble avviklet i 1998. I forbindelse med avviklingen og gjennom reguleringen av arealene, påtok staten og Oslo kommune å stille 500 mill. kroner i grunneierbidrag til disposisjon for en baneløsning for kollektivtrafikk til Fornebu. Grunneierbidrag er også lagt til grunn som en forutsetning for kollektivbetjening på Fornebu i St.meld. nr. 46 (1999–2000) Nasjonal transportplan 2002–2011. Statens grunneierbidrag utgjør 42,1 pst. av totalbeløpet, og er på 210,5 mill. kroner.

Det foreslås å bevilge 210,5 mill. kroner.

Kap. 2445 Statsbygg

Post 30 Prosjektering av bygg, kan overføres

Bevilgningen dekker utgifter til prosjektering av ordinære byggeprosjekter frem til fullført forprosjekt.

Det har tatt lenger tid enn planlagt å bestemme hvor nytt Oslo fengsel skal lokaliseres. På bakgrunn av revidert fremdriftsplan foreslås det å redusere bevilgningen med 40 mill. kroner i 2021.

Post 32 Prosjektering og igangsetting av brukerfinansierte byggeprosjekter, kan overføres

Bevilgningen dekker midler til prosjektering og igangsetting av brukerfinansierte byggeprosjekter på oppdrag fra departementene.

Aktivitetsnivået i prosjektporteføljen har i perioder vært vesentlig redusert som følge av pandemien. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 80 mill. kroner.

Post 34 Videreføring av brukerfinansierte byggeprosjekter, kan overføres

Bevilgningen dekker utgifter til videreføring av brukerfinansierte byggeprosjekter.

Aktivitetsnivået i prosjektporteføljen har i perioder vært vesentlig redusert som følge av pandemien. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 140 mill. kroner.

Kap. 5447 Salg av eiendom utenfor statens forretningsdrift

Post 40 Salgsinntekter

Staten eier to eiendommer på Adamstuen i Oslo som blir frigjort etter at byggeprosjektet på Campus Ås blir ferdigstilt. Eiendommene var planlagt solgt i 2021, og i saldert budsjett for 2021 ble det budsjettert med 1,4 mrd. kroner i salgsinntekter.

Veterinærinstituttets utflytting av lokalene på Adamstuen er forsinket. Deler av eiendommene blir derfor solgt først i 2022.

Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 414,5 mill. kroner.

Programkategori 13.40 Forvaltningsutvikling, IT- og ekompolitikk

Kap. 540 Digitaliseringsdirektoratet

Post 22 Bruk av nasjonale fellesløsninger

Bevilgingen dekker utgifter for bruk av elektronisk ID på høyt sikkerhetsnivå utstedt av private leverandører, samt elektronisk ID med lavere sikkerhetsnivå ved sending av SMS. Posten dekker også utgifter for bruk av Digital postkasse til innbyggere hvor det er inngått avtale med flere kommersielle aktører samt kostnader for innlogging til postkassene via ID-porten og signaturkostnader knyttet til Signeringstjenesten. Disse kostnadene vil den enkelte virksomhet bli fakturert for, jf. kap. 3540, post 05.

Bevilgningen er basert på forventet volum for den enkelte virksomhet. Sterkere vekst i antall innlogginger i ID-porten og økt bruk av Digital postkasse utover det som var estimert, medfører at utgiftene på posten samlet sett øker. Bevilgningen foreslås derfor økt med 25,7 mill. kroner til 135 mill. kroner.

Post 25 Medfinansieringsordning for digitaliseringsprosjekter, kan overføres

Formålet med bevilgningen er å bidra til økt gjennomføring av samfunnsøkonomisk lønnsomme digitaliseringsprosjekter og realisering av gevinster. Bevilgningen skal delfinansiere små og mellomstore digitaliseringsprosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme, og finansiere fellestjenester og tverrgående digitaliseringstiltak.

For prosjekter som har mottatt medfinansiering foretas en avregning etter at prosjektet er avsluttet. Med bakgrunn i avregning av prosjekter som fikk tilsagn om medfinansiering i 2018 og 2019, og hvor totalt tilsagn ikke er benyttet i sin helhet, foreslås bevilgningen redusert med 9,3 mill. kroner.

Midler i ordningen som ikke er fordelt, er overført fra tidligere år. Dette kan for eksempel skyldes at omsøkt beløp i de ulike prosjektene ikke fullt ut har samsvart med tilsagnsrammen. Det foreslås å tilbakeføre ufordelte midler fra tilsagnsrammen 2017 og 2018. Som følge av dette foreslås bevilgningen redusert med 1,2 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen redusert med 10,5 mill. kroner.

Post 29 Tjenesteeierfinanisert drift av Altinn, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker utgifter til drift og driftsrelatert applikasjonsforvaltning knyttet til Altinn. Utgiftene viderefaktureres til tjenesteeierne i samsvar med gjeldende fordelingsnøkkel i samarbeidsavtalen mellom tjenesteeierne og Digitaliseringsdirektoratet. I tillegg dekker posten utgifter til private leverandører for SMS-varsling som viderefaktureres virksomhetene det gjelder. Posten dekker også driftsmessige endringer bestilt av den enkelte tjenesteeier. Inntektene fra tjenesteeierne budsjetteres på kap. 3540, post 07.

Bevilgningen er basert på estimater for tjenesteeiernes dekning av driftskostnader. De nyeste estimatene viser et merbehov på om lag 10,3 mill. kroner i 2021. Bevilgningen foreslås derfor økt med 10,3 mill. kroner til 123,2 mill. kroner.

Kap. 541 IT- og ekompolitikk

Post 70 Forvaltningsutvikling, IT- og ekompolitikk, kan nyttes under post 22

På posten bevilges diverse tilskudd og kontingenter innenfor forvaltningsutvikling, IT- og ekompolitikk.

Bevilgningen dekker blant annet utgifter til Norges kontingent til Open Government Partnership og kontingenter knyttet til Norges deltagelse i Den internasjonale teleunion (ITU), Den europeiske post- og teleorganisasjon (CEPT) og Det europeiske nettverks- og informasjonssikkerhetsbyrået (ENISA). Endret valutakurs medfører at kontingenten for 2021 er redusert i forhold til saldert budsjett for 2021.

Bevilgningen foreslås derfor redusert med 0,3 mill. kroner.

Kap. 542 Internasjonalt samarbeid

Post 01 Driftsutgifter

Bevilgningen dekker utgifter til lønn og drift for nasjonale eksperter til EU-kommisjonen som del av deltagelse i EU-programmene, herunder DIGITAL. Bevilgningen på posten har i 2021 tatt utgangspunkt i at Norge har tre nasjonale eksperter. Per i dag har Norge kun én nasjonal ekspert. Som følge av de ubesatte stillingene ligger det an til et antatt mindreforbruk på posten med 2 mill. kroner.

Bevilgningen på posten foreslås derfor redusert med 2 mill. kroner.

Post 70 Internasjonale program, kan overføres

Bevilgningen gjelder EU-programmer som Norge tar del i etter EØS-avtalen og som er knyttet til utviklingen av informasjonssamfunnet og elektronisk forvaltning. Bevilgningen dekker programkontingenter og andre utgifter til EU-programmer samt etterslep fra avsluttede EU-programmer. Årlig medlemskontingent for norsk deltakelse i EU-programmer fastsettes i euro av EU-kommisjonen på grunnlag av ventet framdrift under det enkelte program. Kontingent betales samlet av Utenriksdepartementet mot senere refusjon fra de departementene som er ansvarlige for de enkelte programmene.

Det norske bidraget til programmet DIGITAL og etterslep etter de avsluttede programmene CEF Digital og ISA2 ble i Prop. 1 S (2020–2021) anslått til 78,8 mill. kroner. Basert på innbetalingskrav fra Utenriksdepartementet utgjør kontingenten for disse programmene om lag 66,3 mill. kroner i 2021. Bevilgningen foreslås derfor redusert med 12,5 mill. kroner.

Kap. 3540 Digitaliseringsdirektoratet

Post 05 Bruk av nasjonale fellesløsninger

På posten budsjetteres inntekter knyttet til betaling fra offentlige virksomheter for bruk av elektronisk ID på høyt sikkerhetsnivå utstedt av private leverandører, samt elektronisk ID med lavere sikkerhetsnivå og SMS-kostnader. I tillegg til dette budsjetteres inntekter fra virksomheter for bruk av Digital postkasse til innbyggere, innlogging til postkassene via ID-porten og signeringskostnader knyttet til Signeringstjenesten. Posten dekker også inntekter fra virksomheter som tar i bruk Signeringstjenesten.

Bevilgningen foreslås økt med 25,8 mill. kroner til 135 mill. kroner, jf. økning på kap. 540, post 22.

Post 07 Tjenesteeierfinansiert drift av Altinn

På posten budsjetteres inntekter knyttet til drifts- og driftsrelatert applikasjonsforvaltning av Altinn som Digitaliseringsdirektoratet viderefakturerer til tjenesteeierne etter gjeldende fordelingsnøkkel basert på retningslinjene for Altinn-samarbeidet.

Bevilgningen foreslås økt med 10,4 mill. kroner til 123,2 mill. kroner, jf. økning på kap. 540, post 29.

Kap. 5570 Sektoravgifter under Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Post 70 Sektoravgifter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Nasjonal kommunikasjonsmyndighets utgifter på kap. 543, postene 01 og 45 dekkes i hovedsak av inntekter fra sektoravgifter og gebyrer. Sektoravgiftene budsjetteres på denne posten.

For å ta høyde for endringer som følge av lønnsoppgjøret for 2021, foreslås det at bevilgningen økes med 1 mill kroner.

Programkategori 13.45 Personvern

Kap. 546 Personvernnemnda

Post 01 Driftsutgifter

Bevilgningen dekker i hovedsak lønns- og driftsutgifter til Personvernnemndas sekretariat, reiseutgifter og godtgjørelse til nemndas medlemmer, samt eventuelt dekning av sakskostnader der dette tilkjennes.

Som følge av pandemien har møtene i nemnda i hovedsak blitt gjennomført digitalt, og det har påløpt mindre utgifter til reiser og godtgjørelser enn budsjettert. Bevilgningen foreslås derfor redusert med 0,5 mill. kroner.

Programkategori 13.50 Distrikts- og regionalpolitikk

Kap. 553 Regional- og distriktsutvikling

Post 62 Kompetansepiloter, kan overføres

Over posten gis det tilskudd til fylkeskommuner for å gjennomføre kompetansepilotprosjekter. Målet er å identifisere og mobilisere virksomheters behov for kompetansehevende tiltak, og koble og tilrettelegge for et tilpasset etter- og videreutdanningstilbud i Distrikts-Norge. Ordningen støtter opp under fylkeskommunens strategiske rolle og ansvar for regional kompetansepolitikk.

Det foreslås å øke bevilgningen med 250 000 kroner mot en tilsvarende reduksjon på kap. 500, post 21 til utvikling av et omforent kunnskapsgrunnlag (felles indikatorsett) om regionale kompetansebehov som grunnlag for regional kompetansepolitikk. Arbeidet vil gjennomføres i en arbeidsgruppe med deltagelse fra fylkeskommunene, der også Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, samt berørte departementer, deltar etter behov. Arbeidsgruppen vil ledes av en fylkeskommune som vil motta tilskudd knyttet til arbeidet. Arbeidet gjennomføres høsten 2021 og frem til sommeren 2022, og det forutsettes egeninnsats fra fylkeskommunene.

Post 67 (Ny) Utviklingstiltak i Andøy kommune

Regjeringen varsler i Hurdalsplattformen at det skal opprettes et fond for Andøy kommune på 250 mill. kroner. Fondet skal ikke føre til avkorting av andre tilskudd til Andøy kommune, eller hindre at kommunen får andre midler til næringsutvikling.

Regjeringen ønsker å komme raskt i gang med utviklingstiltak i Andøysamfunnet. Det foreslås derfor å bevilge 100 mill. kroner i tilskudd til Andøy kommune. Midlene skal bidra til flere arbeidsplasser, utvikling og mer aktivitet i Andøysamfunnet, gjennom for eksempel tilrettelegging for næringsutvikling, kapitalvirkemidler til næringslivet, kompetanseutvikling, og bygge attraktive bo- og etableringssteder for næringsliv og innbyggere.

Tilskuddet utbetales til Andøy kommune. Andøy kommune, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Forsvarsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, samt Nordland fylkeskommune, vil samarbeide om innretning av tilskuddet og tildelingskriterier.

På bakgrunn av dette foreslås det å bevilge 100 mill. kroner i tilskudd til utviklingstiltak i Andøy.

Post 68 Kommunal kompensasjonsordning til lokale virksomheter

Den kommunale kompensasjonsordningen ble vedtatt av Stortinget vinteren 2021, jf. Prop. 79 S (2020–2021) om økonomiske tiltak i møte med pandemien og Innst. 233 S (2020–2021), for å sette kommunene i bedre stand til å hjelpe lokalt næringsliv gjennom pandemien. Ordningen skulle også være en ventilordning for virksomheter som hadde falt helt eller delvis utenfor den generelle kompensasjonsordningen, samt omfatte autoriserte besøkssentre for natur og verdensarv (naturinformasjonssentre).

Naturinformasjonssentrene har i svært liten grad mottatt kompensasjonstilskudd fra lokale kompensasjonsordninger, og møter nå alvorlige økonomiske utfordringer. Det foreslås derfor å redusere bevilgningen med 8 mill. kroner mot en tilsvarende økning under Klima- og miljøverndepartementets kap. 1420, post 85 Naturinformasjonssentre.

Kap. 554 Kompetansesenter for distriktsutvikling

Post 73 Merkur, kan overføres

Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikker (Merkur-programmet) er et utviklings- og tilskuddsprogram for de minste dagligvarebutikkene i distriktene.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2020 ble det bevilget 30 mill. kroner til en ekstraordinær covid-19-støtteordning for å kompensere dagligvarebutikker som er med i Merkur-programmet for tapt inntekt som en følge av koronapandemien, jf. Prop. 67 S (2019–2020) og Innst. 216 S (2019–2020). Behovet har vært mindre enn ventet, trolig fordi Merkur-butikkene ikke ble så negativt rammet av pandemien som forventet. I tillegg kunne disse butikkene benytte seg av de mer generelle støtteordningene under pandemien.

Etter overføring av ubrukte midler til 2021 og en reduksjon på 20 mill. kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2021 gjenstår nå 4,6 mill. kroner av ekstrabevilgningen. Det forventes ikke flere relevante søknader, og bevilgningen foreslås redusert med 4,6 mill. kroner.

Programkategori 13.67 Nasjonale minoriteter

Kap. 567 Nasjonale minoriteter

Post 74 Kultur- og ressurssenter for norske rom

Bevilgningen på posten dekker tilskudd til etablering, drift og aktiviteter tilknyttet Romano Kher. Senteret er et resultat av statens kollektive oppreisning til norske romer. I 2021 utgjør disponibel bevilgning 15 mill. kroner. Tilskuddet utbetales til Kirkens Bymisjon i Oslo, som driver senteret i tett samarbeid med norske romer.

Det har i flere år vært arbeidet med å etablere Romano Kher i nye lokaler, og senteret flyttet inn i de nye lokalene høsten 2021. Som følge av en feil i Bymisjonens prognose for 2021 ligger Bymisjonen an til et merforbruk på 4,8 mill. kroner i 2021, etter nødvendige investeringer i de nye lokalene.

Bevilgningen på posten er en kollektiv oppreisning til norske romer, og skal i størst mulig grad brukes til formål rettet mot denne gruppen. Senteret er etablert etter ønske fra minoriteten selv. Romene er en gruppe som har vesentlige utfordringer knyttet til levekår, analfabetisme, arbeidsledighet m.m. Det er derfor viktig at senteret sikres det økonomiske handlingsrommet det har vært lagt opp til fra senteret ble etablert.

På dette grunnlag foreslås det at bevilgningen økes med 4,8 mill. kroner.

Programkategori 13.70 Kommunesektoren mv.

Kap. 571 Rammetilskudd til kommuner

Post 60 Innbyggertilskudd

Koronapandemien – tilleggsbevilgning til kommunene for 2. halvår

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble det bevilget 2,5 mrd. kroner for å kompensere for merutgifter og mindreinntekter i kommunene (ekskl. utgifter til vaksinering og massetesting) som følge av pandemien for 2. halvår 2021, jf. Prop. 195 S (2020–2021) og Innst. 600 S (2020–2021).

Smittespredningen tok seg opp med en ny topp i september, og det er observert ny smitteøkning i november. Behovet for tiltak fra kommunene har dermed vart lenger enn lagt til grunn ved behandlingen av Prop. 195 S (2020–2021). Økt beredskap i en normal hverdag har krevd mer av kommunale tiltak gjennom høsten. Regjeringen foreslår derfor en tilleggsbevilgning til kommunene på 750 mill. kroner.

Departementet legger opp til at bevilgningen fordeles delvis etter kostnadsnøkkelen, og delvis til kommuner med særskilt store behov (tabell C i inntektssystemet). Informasjon gitt av statsforvalterne vil inngå i beslutningsgrunnlaget for fordelingen.

Arbeidsgruppen som kartlegger kommunesektorens merutgifter og inntektsbortfall som følge av koronapandemien, vil levere sin sluttrapport for 2021 innen 1. april 2022. Regjeringen legger, i tråd med etablert praksis, opp til at kommunesektoren kompenseres samlet for de direkte virkningene av pandemien. Kompensasjonen for 2021 vil bygge på arbeidsgruppens sluttrapport.

Koronapandemien – kommunale merutgifter i forbindelse med gjennomføring av stortingsvalget

Årets stortingsvalg medførte ekstra arbeid for å sikre en smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring. Merutgiftene omfattet beredskapsavtaler, administrative merutgifter, materiell, utstyr og økt bemanning, blant annet for å sikre tilstrekkelig avstand ved stemmegivingen. Det har vært nødvendig å etablere egne lokaler/mobile stemmemottak for velgere i karantene.

Arbeidsgruppen som kartlegger kommunesektorens merutgifter og inntektsbortfall som følge av koronapandemien, har anslått kommunenes merutgifter til gjennomføringen av stortingsvalget til om lag 50 mill. kroner. På denne bakgrunn foreslås det en bevilgning på 50 mill. kroner til dekning av kommunenes merutgifter i forbindelse med valggjennomføringen.

Kommunale merutgifter til sosialhjelp som følge av høye strømpriser

Som en oppfølging av Stortingets vedtak nr. 4, 21. oktober 2021 foreslås det at rammetilskuddet til kommunene økes med 100 mill. kroner for å dekke merutgifter til sosialhjelp som følge av høye strømpriser. Midlene vil blir fordelt særskilt til kommunene i fylkene Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Innlandet, Oslo og Viken, samt Røros kommune i Trøndelag, dvs. de samme kommunene som er omfattet av forslaget om ekstra utbetaling av bostøtte i Prop. 8 S (2021–2022).

Takst for rh-immunisering

I takstforhandlingene med Legeforeningen 2021 ble det avtalt å opprette en takst for rh-immunisering med virkning fra 1. september 2021. Dette er en oppgave som flyttes fra spesialisthelsetjenesten til fastlegene og jordmødrene i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Det foreslås å øke innbyggertilskuddet med 350 000 kroner.

Avvikling av nasjonalt system for massetesting

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble rammetilskuddet til kommunene økt med 100 mill. kroner som følge av etableringen av et nasjonalt system for massetesting. Det nasjonale systemet for massetesting ble avviklet den 1. oktober 2021. Det var ved ordningens utløp rapportert inn tester svarende til en samlet kostnad på om lag 29,5 mill. kroner for kommunene. På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen på posten reduseres med 70,5 mill. kroner.

Oppsummering

Samlet foreslås det at bevilgningen økes med 829,9 mill. kroner.

Kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner

Post 60 Innbyggertilskudd

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble bevilgningen til fylkeskommunene økt med 137,5 mill. kroner til reduserte ferjetakster, jf. Prop. 195 S (2020–2021) og Innst. 600 S (2020–2021). Beløpet var beregnet med utgangspunkt i innrapporterte inntektstall til Ferjedatabanken for 2019, som var om lag 1 108 mill. kroner. Rapporteringen til Ferjedatabanken i 2019 var fullstendig for riksveiferjedriften, men ikke for fylkesveiferjedriften. For en del samband ble det ikke rapportert inntekter til Ferjedatabanken i 2019, noe som medførte at beregningsgrunnlaget var for lavt. I Prop. 1 S (2021–2022) er beregningen justert for de samband som ikke var med i tidligere beregningsgrunnlag.

Det foreslås å legge til grunn samme beregningsgrunnlag for fylkesveiferjesamband og inntektstall i 2021 som i budsjettforslaget for 2022. På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen i 2021 med 16,1 mill. kroner. Midlene foreslås fordelt på samme måte som tidligere, det vil si etter fylkeskommunenes andel av de estimerte billettinntektene.

Kap. 573 Kommunestruktur

Post 60 Kommunesammenslåing

Formålet med bevilgningen er å gi kommuner engangstilskudd ved kommunesammenslåing. Engangstilskuddet skal gi delvis kompensasjon for kostnader direkte knyttet til en sammenslåing, jf. inndelingsloven § 15.

Det er ikke fattet vedtak om sammenslåing hittil i 2021, og departementet har ingen informasjon om at det vil bli fattet noen vedtak innen utgangen av året. Det er derfor ikke behov for bevilgning til engangstilskudd i 2021. På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen reduseres med 53,2 mill. kroner.

Kap. 575 Ressurskrevende tjenester

Post 60 Toppfinansieringsordning, overslagsbevilgning

Formålet med ordningen er å legge til rette for at kommunene kan gi et godt tjenestetilbud til mottakere som har krav på omfattende helse- og omsorgstjenester. Tilskuddsordningen omfatter delvis dekning av kommunenes kostnader til nærmere 8 000 av de mest ressurskrevende tjenestemottakerne i helse- og omsorgstjenestene.

Saldert budsjett for 2021 er 11 023,9 mill. kroner. Den samlede utbetalingen i 2021 ble 10 068,6 mill. kroner. Mindrebehovet skyldes i hovedsak reduksjon i pensjonspremiene og redusert arbeidsgiveravgift i én termin i 2020, jf. Prop. 107 LS og Innst. 360 S (2019–2020).

På denne bakgrunn foreslås det å redusere bevilgningen med 955,3 mill. kroner.

Kap. 578 Valgdirektoratet

Post 01 Driftutgifter

Bevilgningen dekker Valgdirektoratets utgifter til lønn, husleie og andre driftsutgifter.

Det forventes et mindreforbruk i 2021. Hovedårsakene er vakanser i stillinger i påvente av ansettelser, refusjon av foreldrepenger og lavere aktivitet når det gjelder reise- og møtevirksomhet som følge av koronapandemien. På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen reduseres med 15 mill. kroner.

Kap. 579 Valgutgifter

Post 01 Driftutgifter

Bevilgningen dekker departementets utgifter til lønn, utredning, analyse og evaluering og regelverksutvikling på valgområdet, samt oppfølging av Valgdirektoratet.

Det forventes et mindreforbruk i 2021 som skyldes lavere lønnsutgifter og at enkelte oppdrag/prosjekter vil bli belastet senere enn antatt. På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen reduseres med 3 mill. kroner.

Programkategori 13.80 Bolig, bomiljø og bygg

Kap. 581 Bolig- og bomiljøtiltak

Post 70 Bostøtte, overslagsbevilgning

Bostøtten skal sikre personer med lave inntekter og høye boutgifter en egnet bolig. Bevilgningen i 2021 er 3 511,6 mill. kroner.

I gjeldende budsjett er det lagt til grunn at i gjennomsnitt 85 400 husstander ville få bostøtte hver måned, og at de i gjennomsnitt ville motta 35 300 kroner i bostøtte i året. Utviklingen så langt i 2021 tyder på at antall mottakere og gjennomsnittlig utbetaling vil bli noe lavere enn tidligere antatt. Departementet anslår nå at samlet forbruk i 2021 vil bli 3 225 mill. kroner, inkludert ekstrautbetalingene på 270 mill. kroner i mars, jf. Innst. 233 S (2020–2021), og 202 mill. kroner i november, jf. Prop. 8 S (2021–2022) og Innst. 30 S (2021–2022). I anslaget legges det til grunn at i gjennomsnitt 80 000 husstander vil få ordinær bostøtte hver måned i 2021, med en gjennomsnittlig utbetaling på om lag 2 800 kroner i måneden eller 34 000 kroner i året.

Utviklingen skyldes i hovedsak en høyere vekst i folketrygdens grunnbeløp (G) enn forutsatt. Dette har ført til at pensjoner, trygd og andre ytelser fra Nav har økt. I tillegg er det færre permitterte og arbeidsledige enn lagt til grunn i revidert budsjett.

På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 287 mill. kroner.

Kap. 2412 Husbanken

Post 72 Rentestøtte

Posten omfatter eldre særvilkårslån som har en rentesats på ett prosentpoeng under gjeldende rente i Husbanken. Bevilgningen i 2021 er 2,1 mill. kroner. Flytende rente har vært lavere enn 1 pst. i hele 2021, noe som innebærer at den faktiske rentestøtten har vært lavere enn ett prosentpoeng.

På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 0,4 mill. kroner.

Post 90 Nye lån, overslagsbevilgning

Bevilgningen dekker utbetaling av lån fra Husbanken, og beregnede opptjente, ikke betalte renter fra kundene. Bevilgningen i 2021 er 18 702 mill. kroner.

Lånerammen er 20 mrd. kroner i 2021, og fordeles mellom startlån, lån til utleieboliger til vanskeligstilte, lån til boligkvalitet, lån til studentboliger og lån til private barnehager. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble det lagt til grunn en fordeling av årets låneramme der 13,5 mrd. kroner går til startlån og 6,5 mrd. kroner til øvrige lån, jf. Prop. 195 S (2020–2021).

Det anslås nå at det vil bli gitt tilsagn for 14,5 mrd. kroner til startlån og 5,5 mrd. kroner til øvrige lån. Ettersom startlån i hovedsak utbetales i tilsagnsåret og øvrige lån har en senere utbetalingstakt, økes bevilgningsbehovet med 920 mill. kroner.

På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 920 mill. kroner.

Kap. 5312 Husbanken

Post 01 Gebyrer m.m.

På posten føres inntekter fra etableringsgebyr, termingebyr, varslingsgebyr og tilkjente saksomkostninger i misligholdsaker med flere. Bevilgningen i 2021 er 10,1 mill. kroner. Husbanken forvalter et lavere antall lån enn forutsatt i budsjetteringen. På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 1,3 mill. kroner.

Post 11 Diverse inntekter

Posten omfatter tilfeldige inntekter som for eksempel tilbakebetalt tilskudd og bostøtte. Bevilgningen i 2021 er 76,4 mill. kroner.

Inntektene fra etterkontroll av bostøttesaker og tilbakebetaling av tilskudd er noe høyere enn budsjettert. På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 43,6 mill. kroner.

Kap. 5615 Husbanken

Post 80 Renter

Posten omfatter betalte renter på lån, opptjente ikke betalte renter og rentestøtte. Husbanken tilbyr lån med flytende og faste renter. Bevilgningen i 2021 er 2 300 mill. kroner.

Det anslås at renteinntektene blir 215 mill. kroner lavere enn tidligere lagt til grunn. Dette skyldes primært at gjennomsnittsrenten i låneporteføljen er lavere enn budsjettert. På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 215 mill. kroner.

Programkategori 13.90 Planlegging, byutvikling og geodata

Kap. 595 Statens kartverk

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres, kan nyttes under post 01 og 45

Bevilgningen skal i hovedsak dekke tidsavgrensede prosjekter og tjenester fra private leverandører. Deler av utgiftene på posten finansieres av inntekter fra salg og abonnement under kap. 3595, post 02.

Kartverket drifter PRIMAR-samarbeidet – et internasjonalt samarbeid mellom en rekke sjøkartverk hvor kartdata samles inn, forvaltes og videreselges i form av elektroniske kart på vegne av medlemslandene. Inntektene fra salget til private brukere går i all hovedsak inn til Kartverket, og deretter ut til de deltakende sjøkartverkene i form av royalties. Siden hoveddelen av inntektene er i utenlandsk valuta ble det i 2019 besluttet at midlene som skal utbetales til deltakende sjøkartverk skal oppbevares på valutakonto. En mindre del av salgsinntektene, som går til å dekke Kartverkets utgifter til drift av PRIMAR, ble fortsatt inntekts- og utgiftsført over statsbudsjettet. I 2021 utgjør disse inntektene til sammen 25 mill. kroner.

I begynnelsen av 2021 ble fakturaene fra selskapet Electronic Chart Centre (ECC) for drift av PRIMAR endret fra NOK til USD. For å bidra til forenklinger ble også utgiftene til drift av PRIMAR ført på valutakonto. Som følge av dette bortfalt inntektene og utgiftene til dette i bevilgningsregnskapet. Utgiftene på kap. 595, post 21 og inntektene på kap. 3595, post 02 skulle dermed blitt redusert med 25 mill. kroner.

I løpet av 2021 har det imidlertid vist seg at denne løsningen er mer ressurskrevende enn forventet. Kartverket har derfor fra tredje tertial gått tilbake til betaling i norske kroner og utgifts- og inntektsføring i bevilgningsregnskapet.

På bakgrunn av dette foreslås det å redusere bevilgningen med 16,8 mill. kroner, tilsvarende utgiftene for drift av PRIMAR de første to tertialene i 2021. Se også omtale under kap. 3595, post 02.

Post 30 Geodesiobservatoriet, kan overføres

Midlene går til etablering av nytt geodetisk observatorium i Ny-Ålesund. Prosjektet, som startet opp i 2012 og har en kostnadsramme på 401,8 mill. kroner, forventes endelig ferdigstilt i 2025.

I forbindelse med en faseforskyving foreslås det å redusere bevilgningen med 11 mill. kroner.

Kap. 3595 Statens kartverk

Post 01 Gebyrinntekter tinglysing

På posten føres inntekter til gebyr for rettsregistering av boretter og tinglysing i fast eiendom.

Som følge av fortsatt høy omsetning i boligmarkedet forventes det at gebyrinntektene vil bli noe høyere enn tidligere anslått. På bakgrunn av dette foreslås det å øke bevilgningen med 25 mill. kroner.

Post 02 Salg og abonnementer m.m.

På posten føres diverse inntekter fra salg og abonnementer, deriblant inntekter fra salg av norske digitale sjøkart som finansierer utgiftene til drift av PRIMAR.

Som følge av at utgiftene og inntektene til drift av PRIMAR ble ført på valutakonto de to første tertialene i 2021, foreslås bevilgningen redusert med 16,8 mill. kroner. Det vises til omtale under kap. 595, post 21.

Til forsiden