Prop. 42 L (2019–2020)

Endringer i friluftsloven (oppfølging av kommune- og regionreformen)

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

3.1 Fylkesmannens myndighet til å stadfeste kommunalt fastsatte adferdsregler

Etter friluftsloven § 15 kan kommunen, på områder der ferdselen er stor, fastsette atferdsregler som enhver som ferdes på området plikter å følge. For å sikre den statlige kontrollen med hensyn til allmennhetens interesser, er det krav om at fylkesmannen skal godkjenne kommunens forskrifter om atferd.

Atferdsregler etter § 15 kan utarbeides for å regulere ferdselen i attraktive og mye brukte friluftsområder. Reglene skal særlig ta sikte på å opprettholde ro og orden, verne dyre- og plantelivet og fremme helsetiltak og sanitære forhold. Eksempler på innhold i slike ordensregler kan være forbud mot telting eller regler for landsetting og fortøyning av båter. Kommunen kan utarbeide atferdsregler på friluftsområdet uavhengig av hvem som eier grunnen, men eier eller bruker må samtykke til slik regulering.

Det gjelder krav om stadfesting fra fylkesmannen for kommunalt fastsatte ferdselsrestriksjoner etter også andre bestemmelser i friluftsloven. Etter § 2 kan kommunen forby ferdsel med ride- eller kløvhest, kjelke, tråsykkel eller liknende på veg eller sti i utmark og over alt i utmark på fjellet, på nærmere angitte strekninger. Etter § 3 a kan kommunen gi forskrift som forbyr ferdsel i innmark på vei eller sti som fører til utmark. Paragraf 16 gir kommunen hjemmel til å vedta hel eller delvis sperring av en eiendom som i særlig grad blir utsatt for allmennhetens ferdsel, når ferdselen gjør nevneverdig skade på eiendommen eller er til vesentlig hinder for den bruk som eieren eller brukeren gjør eller ønsker å gjøre av den.

Av friluftsloven § 24 følger det at fylkesmannens vedtak om disse kommunalt fastsatte adferdsreglene kan bringes inn for departementet av eieren eller brukeren av den grunn vedtaket gjelder, av den kommunen hvor grunnen ligger, av annen kommune som er interessert i at retten til ferdsel ikke innskrenkes på denne måte, av fylkeskommunen eller av et interessert friluftslag.

3.2 Myndigheten til å instruere og tildele oppgaver til fylkeskommunen etter friluftsloven

Det følger av friluftsloven § 22 annet ledd at «kommunen, fylkeskommunen og fylkesmannen skal arbeide for å fremme friluftsformål innen sitt område. Fylkeskommunen skal etter nærmere retningslinjer fra departementet medvirke i saksbehandlingen i saker som behandles av et statlig organ. Departementet kan tillegge fylkeskommunen ansvaret for nærmere bestemte oppgaver for å fremme og tilrettelegge for friluftslivet.» I tillegg er fylkeskommunens ansvarsområder omtalt i tidligere meldinger til Stortinget og forventningsbrev til fylkeskommunene.