Prop. 42 L (2019–2020)

Endringer i friluftsloven (oppfølging av kommune- og regionreformen)

Til innholdsfortegnelse

6 Høringsinstansenes syn

6.1 Fylkesmannens myndighet til å stadfeste kommunalt fastsatte adferdsregler

Departementet har mottatt innspill fra 49 høringsinstanser. Merknader eller synspunkter gjelder i hovedsak Fylkesmannens myndighet til å stadfeste kommunalt fastsatte adferdsregler.

Departementene, Jernbanedirektoratet og Kartverket har ingen merknader. Miljødirektoratet støtter ikke forslaget. Av de tre fylkesmennene som har svart, har to ingen merknader. Fylkesmannen i Vestfold støtter ikke forslaget. Av de 15 fylkeskommunene (inkludert Oslo kommune) som har uttalt seg, har 6 ingen merknader, 5 har merknader, 4 støtter forslaget og 3 går mot forslaget. Av de 24 organisasjonene og stiftelsene som har svart uttrykker 18 at de er negative til forslaget, mens 3 støtter det.

Flere av fylkeskommunene har stort sett kommentert forslaget til ny forskrift om fylkeskommunenes oppgaver. Vestfold fylkeskommune, Fellesnemnden Viken, Aust-Agder fylkeskommune, Troms fylkeskommune og Trøndelag fylkeskommune er samtidig positive til forslaget til endringene i friluftsloven. Vestfold fylkeskommune og Fellesnemnden i Viken mener kommunene må sende fylkeskommunen melding om lokalt fastsatte ferdselsregler.

NHO Reiseliv, KS og Norges bondelag støtter forslaget. KS viser til at endringen vil gi fylkeskommunene og kommunene større frihet til å finne egnede løsninger på lokale utfordringer. Norges bondelag viser til at det er behov for begrensninger i allemannsretten fordi grunneiere på grunn av økt turisme nå opplever fysiske hindringer i adkomsten til og bruken av sin egen eiendom. I tillegg blir disse arealene ofte forsøplet. Troms fylkeskommune viser også til at økt turisme fører til at flere kommuner nå viser økt interesse for handlingsrommet i friluftsloven § 15.

Fylkesmannen i Vestfold, Akershus fylkeskommune på vegne på Fellesnemnda for Viken, Hedmark og Oppland fylkeskommune, Oslo kommune, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Friluftsrådenes landsforbund, Norsk Cykleforbund, Norsk friluftsliv, Norsk organisasjon for terrengsykling, Syklistenes landsforbund, Den norske turistforening, Norges rytterforbund, Det norske travselskap, Norsk jockeyklubb, Norsk hesteseenter og flere andre lokale og landsomfattende organisasjoner for hest og ridning, går mot forslaget. Disse høringsinstansene begrunner motstanden i hovedsak med at dagens regler ivaretar allmenhetens interesser og allemannsretten, eller at forslaget vil medføre økt risiko for ulike ferdselsregler på tvers av kommunegrenser eller ferdselsregler som det ikke er lovlig grunnlag for.

Fylkesmannen i Vestfold har jevnlig fått spørsmål om hvordan kommunale forskrifter kan brukes for å redusere konflikter. Kommunenes saksbehandlere har i slik dialog akseptert at forskrifter er uegnet eller ikke har lovlig grunnlag. Trygvi islandshestegård går mot forslaget og viser til at flere kommuner forbyr ridning flere steder uten at fylkesmannen stadfester disse vedtakene. Den norske turistforening viser til at det finnes en del lokale restriksjoner som etter deres syn er unødvendige og ulogiske. Dette har man etter foreningens syn bedre mulighet til å unngå ved å beholde dagens ordning. Foreningen mener at en videreføring eller styrking av allemannsretten forutsetter at man vurderer effekten av endringer nøye, slik at lovverket fortsatt bygger opp under prinsippene om rettigheter og ansvar hos utøvere av friluftsliv.

Norsk Cykleforbund, Norsk organisasjon for terrengsykling og Syklistenes landsforbund er bekymret for at relativt like saker ikke får lik behandling på tvers av kommuner og at målet om å legge til rette for ikke-motoriserte ferdselsformer ikke vil nås. Forbundene viser til eksempler på lokale vedtekter som har blitt stoppet fordi fylkesmannen har sett på helhetlige konsekvenser. De er bekymret for at allemannsretten svekkes dersom det blir ulik praktisering og håndheving på tvers av kommunegrensene.

Norges rytterforbund mener fylkesmannen i dag er et viktig kontrollorgan som sikrer at ferdsels- og oppholdsrestriksjoner vurderes nøye, blir enhetlige og kun vedtas slik at de samtidig ivaretar allemannsretten og allmenhetens interesser. Forbundet har de siste årene sett flere eksempler på kommuner og grunneiere som forbyr bruk av hest uten at dette blir stadfestet av fylkesmannen. Det norske travselskap og Norsk jockeyklubb peker i en felles høringsuttalelse at det er viktig at friluftsområdene og utmark er tilgjengelige for ungdom, hesteridning innen psykisk helse, brukere av Inn på tunet og terapiridning. Tilgjengeligheten for hest kan også ha betydning for reiselivsbransjen og kan gi landbruket nødvendige ekstrainntekter. Norsk hestesenter mener allemannsretten allerede utfordres av utbygging, dispensasjoner og ulovlige stengsler. Kontroll med uhjemlede hindringer av allemannsretten blir derfor stadig viktigere. Hestenæring bidrar til verdiskaping, sysselsetting, trivsel gjennom naturopplevelse og rekreasjon, og har betydning innenfor helse- og omsorgsarbeid.

Miljødirektoratet vurderer at forslaget kan føre til mindre kontroll av innskrenkninger i allemannsretten og i verste fall en økt og uensartet bruk av bestemmelsene. Videre viser direktoratet til at ikke alle som har en interesse i områdene som blir regulert, kan bringe en forskrift inn for departementet, og at allemannsretten da kan svekkes. Miljødirektoratet ønsker derfor primært at fylkesmannen beholder sin kontrollfunksjon. Som et alternativ kan kontrollfunksjonen opphøre kun for §§ 2 og 3 a, som ikke gir hjemmel for like omfattende innskrenkninger i allemannsretten som §§ 15 og 16.

Norges Jeger- og Fiskerforbund mener argumentet om redusert statlig detaljstyring og byråkrati er lite relevant siden fylkesmannen stadfester få vedtak årlig. Forbundet mener det fortsatt vil være behov for at noen har et ansvar for å se gjennom reglene som kommunene fastsetter, luke ut urimelige regler, samordne regler på tvers av kommunegrenser og påse at hensynet til allmennheten ivaretas. Fylkesmannen i Vestfold, Hedmark og Oppland fylkeskommune, Den norske turistforening, Friluftsrådenes landsforbund og Norges Jeger- og Fiskerforbund peker på at fylkeskommunene bør overta fylkesmannens myndighet til å stadfeste lokalt fastsatte ferdselsregler.

6.2 Myndigheten til å instruere og tildele oppgaver til fylkeskommunen

Det er få synspunkter på forslaget til endringer i friluftsloven § 22. KS støtter forslaget om å oppheve § 22 annet ledd annet punktum.