Prop. 59 L (2022–2023)

Endringer i vegtrafikkloven (Tolletatens testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

Til § 17 første ledd tredje punktum

Det følger av bestemmelsen at registreringspliktige kjøretøy som er avregistrert eller er uten lovlige kjennemerker ikke skal være parkert utover 14 dager på offentlig veg eller privat veg skiltet med offentlig trafikkskilt. Dette innebærer at kjøretøy som er parkert i strid med bestemmelsen, kan fjernes etter reglene i vegtrafikkloven § 37.

Tilføyelsen om at slik parkering også er forbudt for avregistrerte kjøretøy, og ikke bare kjøretøy uten lovlige kjennemerker, ble gjort for å tilpasse bestemmelsen til ny ordning hvor midlertidig avregistrerte kjøretøy kan ha kjennemerkene på.

Til § 22 a Politiets testing av ruspåvirkning

Endret overskrift synliggjør at denne bestemmelsen gjelder politiets testing av ruspåvirkning, i motsetning til forslag om ny § 22 c som gjelder Tolletatens testing av ruspåvirkning.

Til ny § 22 c Tolletatens testing av ruspåvirkning

Bestemmelsen foreslås oppbygd i to ledd.

Første ledd gir hjemmel for at Tolletaten kan ta alkotest (foreløpig blåseprøve) og foreløpig test av om føreren av motorvognen er påvirket av andre rusmidler enn alkohol. Testen kan tas når motorvognen er stanset i forbindelse med kontroll etter vareførselsloven § 8-1 første ledd, jf. § 8-2 bokstav b.Vareførselslovens § 8-1 første ledd, jf. § 8-2 bokstav b viderefører tollovens § 13-1 som høringsforslaget var basert på. Bestemmelsen er en «kan»-regel, og ikke en «skal»-regel.

Vilkåret for at Tolletaten kan ta en foreløpig test av om motorvognføreren er ruspåvirket, er at motorvognen er stanset i kontroll i medhold av vareførselsloven § 8-1 første ledd.

Tollmyndighetene kan etter vareførselsloven § 8-1 første ledd stanse transportmidler for å gjennomføre kontroll med varer som føres inn i eller ut av tollområdet. Dette gjør det enkelt å vite når tollmyndighetene kan teste om føreren av motorvognen er ruspåvirket. I tillegg er det enkelt og forutsigbart for publikum. Det er ikke relevant for adgangen til å teste hvorvidt det er mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, men en eventuell mistanke er ikke til hinder for tollmyndighetens kontrolladgang.

Med undersøkelse av andre transportmidler etter § 8-2 første ledd bokstav b menes andre transportmidler enn tog, luftfartøy og fartøy. Dette kan være privatbiler, lastebiler, bobiler og så videre. Tollmyndighetenes undersøkelse og kontroll av motorvognen skjer i hovedsak ved grensepassering eller ved en tilhørende godsterminal. Praktiske hensyn kan imidlertid også tilsi at stansing, undersøkelse og kontroll av motorvognen skjer etter grensepassering ved innførsel av varer. For eksempel vil stansing, undersøkelse og kontroll som følge av utslag på ANPR-kamera (Automatic Number Plate Recognition)når motorvognen innpasserer over ubetjente grenseoverganger, av praktiske årsaker utføres av mobile kontrollenheter i grensenære områder.

Tolletatens myndighet er avgrenset til en foreløpig test (blåseprøve og spyttest) som kun er en indikasjon på om føreren er alkoholpåvirket, eller påvirket av andre stoffer over lovens legalgrense (0,2 promille og tilsvarende grenser for andre stoff). Slike foreløpige tester er ikke å anse som et bevismiddel. Ved positivt utslag varsles politiet for videre oppfølging.

Etter andre ledd første punktum, skal Tolletaten straks varsle politiet dersom resultatet av testen gir grunn til å tro at føreren har overtrådt bestemmelsen i § 22.

Bestemmelsens andre ledd andre punktum, gir Tolletaten hjemmel til å holde føreren tilbake med makt dersom vedkommende forsøker å unndra seg kontroll eller inntil føreren er overlevert politiet. Hjemmelen er nødvendig for å hindre unndragelse fra Tolletatens kontroll eller politiets oppfølging.

Reguleringen er avgrenset mot bilforfølgelse og tvangsmessig stans. Verken bilforfølgelse eller tvangsmessig stans vil være aktuelt i forbindelse med Tolletatens testing av ruspåvirket kjøring. Dersom en motorvognfører stikker fra en kontrollsituasjon, skal politiet varsles med anmodning om bistand. Tolletaten skal ikke foreta forfølgelse med sikte på innhenting, men kan alternativt følge etter kontrollobjektet på betryggende avstand for å observere veivalg (passiv etterfølgelse).

Maktbruk er et sterkt inngrep og proporsjonalitetsregelen er inntatt i bestemmelsen, andre ledd tredje punktum presiserer at maktbruken må være nødvendig, forsvarlig og proporsjonal.

Til forsiden