Prop. 61 L (2016–2017)

Endringer i straffeprosessloven og politiloven (utlevering av informasjon fra PST til E-tjenesten)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Behovet for et tett samarbeid mellom PST og E-tjenesten har vært understreket flere ganger de senere år. I NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli- kommisjonen ble det anbefalt å gjennomgå lovgivningen for å vurdere om dagens rettstilstand tillater PST å utlevere informasjon innhentet ved bruk av skjulte tvangsmidler til E-tjenesten, der dette er nødvendig for å understøtte de to tjenestenes arbeid.

I Meld. St. 21 (2012–2013) Terrorberedskap ble følgende uttalt i punkt 6.7:

«Etterretningstjenesten og PST har et nært og tillitsfullt samarbeid som både omfatter operasjoner og analyse. Dette er svært viktig for at tjenestene kan løse sine samfunnsoppdrag. Regjeringen vil derfor videreutvikle rammebetingelsene for samarbeidet, både organisatorisk og med hensyn til lovhjemler.»

I Justiskomiteens innstilling til stortingsmeldingen Innst. 425 S (2012–2013) ble følgende uttalt:

«Komiteen er enig i at sikkerhetstjenestene skal arbeide under tydelige rettslige rammebetingelser. Ved utforming av lov og forskrifter må hensynet til en effektiv bekjempelse av terrorisme balanseres mot enkeltindividenes krav på personvern. Komiteen er for øvrig opptatt av at våre sikkerhets- og etterretningstjenester har tilstrekkelige gode rammevilkår for å avdekke og avverge terrorisme.»

Videre uttaler komiteen:

«Komiteen understreker at god etterretningsinformasjon er en viktig del av myndighetenes beslutningsgrunnlag for å forebygge, avverge, beskytte mot og håndtere terrorhandlinger. Komiteen vektlegger betydningen av at samarbeidet mellom PST og E-tjenesten må være effektivt, og eventuelt utvides med tanke på målrettet informasjonsbehandling, informasjonsutveksling og oppfølging.
Komiteen viser til at en forutsetning for et godt og effektivt samarbeid mellom PST og E-tjenesten er at det ikke er tvil om hjemmelsgrunnlaget for informasjonsdelingen.»

Samarbeidet mellom PST og Etterretningstjenesten er blitt styrket ved etableringen av Felles kontraterrorsenter (FKTS) som har vært i drift siden februar 2014. Senteret ble opprettet etter anbefaling av 22. juli-kommisjonen og er lokalisert i PSTs lokaler. Senteret skal ivareta rettidig og relevant informasjonsutveksling mellom tjenestene og koordinere og tilrettelegge for et effektivt operativt samarbeid. Senteret er også pålagt å utarbeide analyser over terrortrusler rettet mot Norge eller norske interesser.