Prop. 66 L (2022–2023)

Endringer i vaktvirksomhetsloven (særregler for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning mv.)

Til innholdsfortegnelse

4 Forslagene om endringer i vaktvirksomhetsloven

4.1 Forslaget i høringsnotatet

Alderskravet og kravet om tilbud om ansettelse skaper problemer for lærlinger i sikkerhetsfaget, som ofte kan være under 18 år og heller ikke vil kunne dokumentere konkret tilbud om stilling i en sikkerhetsbedrift. Uten at ansettelseskravet er oppfylt, kan de heller ikke dokumentere tilfredsstillende vandel gjennom fremleggelse av politiattest. De kan likevel ha behov for arbeid og opplæring som lærling i en slik bedrift før fylte 18 år.

Departementet foreslo derfor i høringsnotatet å lovfeste at vandelskravet også bør gjelde for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning som har praksis i vaktvirksomhetsforetak. I tillegg ble det foreslått å gjøre unntak fra alderskravet i vaktvirksomhetsloven § 8. Forslaget innebar at det også stilles krav om politiattest for disse to gruppene, og det ble derfor foreslått å endre vaktvirksomhetsforskriften § 5.

4.2 Høringsinstansenes syn

4.2.1 Særregler om alderskravet og kravet om konkret tilbud om stilling

Politidirektoratet, Kripos, Oslo politidistrikt, Sør-Vest politidistrikt, Troms politidistrikt, Finnmark politidistrikt, Kommunenes sentralforbund (KS), Avarn Security, NHO Service og Handel og Departementenes serviceorganisasjon (DSS) støtter forslagene om å innføre særregler knyttet til alderskravet og kravet til ansettelse for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever på videregående skole med faget yrkesfaglig fordypning.

Politidirektoratet viser i sin høringsuttalelse til at direktoratet gjennom Nasjonalt fagråd for vaktvirksomhet er kjent med utfordringene knyttet til rekruttering til sikkerhetsbransjen og til nødvendig opplæring av elever og lærlinger. Politidirektoratet stiller seg derfor positive til forslagene, og mener at disse er egnet til å dekke sikkerhetsbransjens behov, samtidig som forslagene bidrar til å sikre god kvalitet på vakttjenestene og legge til rette for effektiv kontroll av virksomhetene.

Oslo politidistrikt støtter forslaget om å endre regelverket slik at det i større grad tilrettelegges for rekruttering til sikkerhetsbransjen, men uttaler at det ikke fremgår klart nok av forslaget til § 8 første ledd at lærlinger kan unntas fra alderskravet, dvs. at de kan jobbe som lærlinger selv om de er under 18 år.

Sør-Vest politidistrikt, Troms politidistrikt og Finnmark politidistrikt mener at ordningen bør gjelde generelt, og ikke i form av en dispensasjonsordning som vil medføre at politiet må vurdere om det skal gis unntak fra alderskravet i hvert enkelt tilfelle.

Kommunenes sentralforbund (KS) støtter forslaget ut fra hensynet til å gjøre det lettere å få lærlinger til sikkerhetsfaget.

NHO Service og Handel gir sin tilslutning til forslaget om å innføre særregler knyttet til alderskravet for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever på videregående skole med faget yrkesfaglig fordypning, likevel slik at det stilles krav om fremleggelse av politiattest. NHO Service og Handel er videre enig i at det på tilsvarende måte gis særregler knyttet til kravet om tilbud om ansettelse for disse gruppene. NHO Service og Handel uttaler:

«Vi understreker også at det bør ligge klare føringer til grunn om at lærlinger og skoleelever under 18 år ikke kan utføre selvstendig arbeid, men kun opptre i følge med godkjent praksisinstruktør under utøvelse av praktisk tjeneste. Krav til praksisinstruktør bør minimum være tilsvarende de krav som stilles til praksisinstruktører i den Nasjonale grunnleggende vekteropplæringen. Kravet her er minimum 4 års dokumenterbar praksis som vekter for praksisinstruktøren, samt at bedriften skal ha en oversikt tilgjengelig for politiet ved kontroll på hvem det er som er registret som praksisinstruktør i den enkelte virksomheten.
NHO Service og Handel støtter forslaget med de merknader som er gitt over.»

Avarn Security stiller seg bak forslagene og bemerker:

«Som bransjens største aktør finner Avarn Security det særs viktig at lovverket legger til rette for sikkerhetsfagets utvikling for å kunne møte morgendagens behov. Essensielt i dette ligger fagbrevordningen og mulighet for å gjennomføre læretiden på like vilkår uavhengig av når på året man er født. I dagens lovverk vil to lærlinger kunne oppleve ulik mulighet til å praktisere vakttjenester avhengig av når på året de er født. De foreslåtte endringene vil øke kvaliteten på opplæringen og sikre mer likhet.»

Parat, som eneste høringsinstans, støtter ikke forslaget og viser til:

«Parat reagerer på unntaket fra kravet om tilbud om fast ansettelse for lærlinger i sikkerhetsfaget, og for skoleelever på VGS med faget yrkesfaglig fordypning. Etter vår oppfatning åpner dette for at bransjen vil kunne bruke lærlinger som billig arbeidskraft, uten å ha intensjoner om fast ansettelse. Dette opplever vi som uheldig.
Vi får allerede tilbakemeldinger fra tillitsvalgte om at lærlinger brukes som ordinært mannskap, ikke som mannskap under opplæring og veiledning som kommer i tillegg til det man kan anse for å være en fast og ordinær bemanning.
Av samme grunn er vi kritisk til å gjøre unntak fra alderskravet på 18 år for disse gruppene. Slik våre tillitsvalgte i bransjen beskriver arbeidshverdagen for vektere – er vi svært kritisk til å la personer under 18 år arbeide alene som vekter.
Parat kan på denne bakgrunn ikke gi sin tilslutning til de foreslåtte endringene i vaktvirksomhetsloven og vaktvirksomhetsforskriften.»

4.2.2 Kravet om tilfredsstillende vandel og politiattest

Politidirektoratet, Oslo politidistrikt, Finnmark politidistrikt og Kripos støtter forslaget om at vandelskravet også bør gjelde for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever.

Oslo politidistrikt viser til at:

«Elever og lærlinger bør få anledning til å delta i vaktutøvelsen med så få begrensninger som mulig, noe som i mange tilfeller innebærer at de også vil få tilgang til sensitiv informasjon hos vaktselskapets/opplæringsbedriftens kunder. Dette tilsier at vandelskrav også bør gjøres gjeldende overfor denne gruppen.»

Oslo politidistrikt støtter også departementets forslag om å fjerne vaktvirksomhetsforskriften § 5 tredje ledd siste punktum om makulering av politiattest og uttrykker at det kan bidra til å forenkle politiets arbeid ved årlig vandelskontroll, og varsling etter lovens § 8 tredje ledd. Politidistriktet viser til at dagens krav om makulering så snart ansettelsesprosessen er avsluttet, medfører at politiet ved senere vandelskontroll må informere om alle tidligere forhold av betydning, slik at arbeidsgiver kan foreta en helhetlig vurdering. Ved å gi vaktforetakene mulighet til å oppbevare politiattesten så lenge ansettelsesforholdet varer, vil det være tilstrekkelig å informere om det siste (gjeldende) forholdet.

Finnmark politidistrikt støtter forslaget til endring i vaktvirksomhetsforskriften § 5, men vurderer at den foreslåtte ordlyden i bestemmelsen bør presiseres ytterligere slik at det er tydelig at det må være avklart at den konkrete lærlingen/eleven skal tilsettes som lærling/være i praksis hos opplæringsbedriften, ikke kun at det foreligger en overordnet avtale mellom skolen og bedriften. Finnmark politidistrikt foreslår en endring i ordlyden i tråd med dette.

Politidirektoratet gir i sin høringsuttalelse sin tilslutning til Finnmark politidistrikts innspill og er enige i forslag til endring av ordlyden.

4.2.3 Politiets varslingsplikt etter vaktvirksomhetsloven § 8 tredje ledd

Både Oslo og Sør-Vest politidistrikt har i høringsrunden trukket frem behovet for å avklare hvorvidt lærlinger og skoleelever vil omfattes av vaktvirksomhetsloven § 8 om varsel til foretaket om straffbare forhold etter innhenting av politiattest.

Oslo politidistrikt viser til at de foreslåtte endringene knyttet til politiattest og vandelskontroll begrenser seg til muligheten for å sjekke vandel ved ansettelse. Politidistriktet uttaler:

«I henhold til vaktvirksomhetsloven § 8 tredje ledd har politiet plikt til å varsle vaktforetak om ansatte som er under etterforskning for forhold som har betydning for tilliten i vedkommendes arbeid. Vaktvirksomhetsforskriften § 42 bestemmer at politiet årlig skal foreta vandelskontroll av vaktforetak.
Det antas at lærlinger omfattes av disse bestemmelsene når de har fylt 18 år, gitt at de er ansatt i vaktforetaket (midlertidig stilling). Varslingsplikt og årlig vandelskontroll antas ikke å gjelde for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning, ettersom disse hovedsakelig er under 18 år, og ikke er ansatt i virksomheten.
Med tanke på at lærlinger (under 18 år) og skoleelever skal være under tilsyn og veiledning når de utfører vakttjeneste, og at lære- og praksistid er tidsbegrenset, anser Oslo politidistrikt at det ikke er nødvendig med «løpende» vandelskontroll av disse gruppene. Krav om fremleggelse av politiattest ved oppstart bidrar likevel til å ivareta kundenes og publikums forventning om at personer som utfører vakttjeneste er vurdert skikket til å fylle en så tillitskrevende funksjon.»

Sør-Vest politidistrikt ber om at det avklares om lærlinger og skoleelever vil omfattes av vaktvirksomhetslovens § 8 om varsel til foretaket om straffbare forhold etter innhenting av politiattest.

Også Politidirektoratet mener at det er behov for en avklaring da det er viktig at politiet har en enhetlig forståelse av varslingsplikten og årlig vandelskontroll for denne gruppen. Politiets varslingsplikt kan medføre inngripende tiltak, og det er derfor nødvendig med et klart og forutsigbart regelverk.