Prop. 66 S (2016–2017)

Samtykke til ratifikasjon av Europarådets konvensjon av 11. mai 2011 om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om de enkelte bestemmelser i konvensjonen

Kapittel I Formål, definisjoner, likestilling og ikke-diskriminering, generelle forpliktelser

I fortalen uttrykker partene sitt felles mål, som er å bidra til å bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Partene anerkjenner blant annet at kvinner oftere enn menn er utsatt for alvorlig kjønnsbasert vold og at dette kan utgjøre et brudd på menneskerettighetene og en alvorlig hindring for å oppnå likestilling mellom kvinner og menn.

Artikkel 1 angir konvensjonens formål, som er å beskytte kvinner mot alle former for vold og forebygge, påtale og bekjempe alle former for vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Konvensjonen skal medvirke til å avskaffe alle former for diskriminering av kvinner og fremme reell likestilling mellom kvinner og menn, også ved å styrke kvinners stilling. Den har som formål å utforme et helhetlig rammeverk, en politikk og tiltak for å gi vern og hjelp til alle som er offer for vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Videre har konvensjonen som formål å fremme internasjonalt samarbeid mot overgrep. For å sikre en effektiv gjennomføring av konvensjonens bestemmelser, gir konvensjonen anvisning på opprettelse av en egen overvåkingsmekanisme.

Artikkel 2 angir konvensjonens anvendelsesområde og fastslår at konvensjonen gjelder alle former for vold mot kvinner, herunder vold i nære relasjoner, som i uforholdsmessig stor grad rammer kvinner (nr. 1). Partene oppmuntres til å anvende konvensjonens bestemmelser overfor alle som er ofre for vold i nære relasjoner (nr. 2). Konvensjonen gjelder i fredstid og i situasjoner med væpnet konflikt (nr. 3).

Artikkel 3 inneholder definisjoner av kjernebegrepene i konvensjonen; vold mot kvinner, vold i nære relasjoner, kjønn, kjønnsbasert vold mot kvinner, offer og kvinner. Som kvinner omfattes også jenter som er under 18 år.

Artikkel 4 gjelder retten til å leve et liv uten vold og prinsippet om ikke-diskriminering. Artikkelen pålegger partene å iverksette tiltak for å fremme og beskytte alles rett, ikke minst kvinners, til å leve uten vold i den private og i den offentlige sfære (nr. 1). Partene skal iverksette tiltak for å motvirke diskriminering (nr. 2). Konvensjonens bestemmelser skal gjennomføres uten diskriminering (nr. 3). Særlige tiltak som er nødvendige for å forebygge og beskytte kvinner mot kjønnsbasert vold skal ikke regnes som diskriminering etter konvensjonen (nr. 4).

Artikkel 5 omhandler prinsipper for statlige forpliktelser, herunder krav til aktsomhet. Artikkel 5 nr. 1 fastsetter at partene skal avstå fra alle voldshandlinger mot kvinner og sørge for at offentlige tjenestepersoner mv. opptrer i samsvar med denne plikten. Videre skal partene ifølge nr. 2 utvise aktsomhet med sikte på å hindre, etterforske, straffe og gi erstatning for voldshandlinger som faller inn under konvensjonen og er utøvd av ikke-statlige aktører.

Artikkel 6 fastslår at partene skal ta hensyn til betydningen av kjønn ved gjennomføring av og evaluering av konsekvensene av konvensjonens bestemmelser, og fremme likestilling mellom kvinner og menn og styrking av kvinners stilling.

Kapittel II Helhetlig politikk og datainnsamling

Artikkel 7 krever at tiltak mot vold som er omfattet av konvensjonen, skal være basert på en helhetlig, koordinert og integrert tilnærming.

Artikkel 8 bestemmer at partene skal sette av tilstrekkelige økonomiske og menneskelige ressurser til gjennomføring av tiltak og programmer for å forebygge og bekjempe alle former for vold omfattet av konvensjonen, inkludert arbeid utført av ikke-statlige organisasjoner og sivilsamfunnet.

Artikkel 9 bestemmer at partene skal tilrettelegge for at ikke-statlige organisasjoner og det sivile samfunnet kan delta i arbeidet med å bekjempe vold mot kvinner og at partene skal etablere et effektivt samarbeid med disse. Artikkel 9 pålegger partene å anerkjenne, oppmuntre og støtte arbeidet med bekjempelse av vold mot kvinner som gjøres av frivillige organisasjoner, og opprette et effektivt samarbeid med disse organisasjonene.

Artikkel 10 gjelder nasjonale samordnings- og samarbeidstiltak. Artikkel 10 nr. 1 fastsetter at partene skal utpeke eller opprette ett eller flere offisielle organer med ansvar for koordinering, gjennomføring, overvåking og evaluering av politikk og tiltak som blir satt i verk med sikte på å forebygge og motarbeide alle former for vold som dekkes av konvensjonen. Organet skal få informasjon om tiltak som blir satt i verk etter kapittel VIII i konvensjonen (nr. 2), og skal kunne kommunisere direkte med og styrke forholdet til tilsvarende organer i andre stater som er part i konvensjonen (nr. 3).

Artikkel 11 omhandler datainnsamling og forskning. Artikkel 11 nr. 1 forplikter partene til å samle inn relevante statistiske data om og støtte forskning på alle former for vold omfattet av konvensjonen. Nr. 2 fastsetter at partene skal søke å gjennomføre regelmessige, populasjonsbaserte undersøkelser med sikte på å fastslå utbredelsen av og tendensene i alle former for vold omfattet av konvensjonen. Partene skal gi opplysninger innhentet i samsvar med bestemmelsen til ekspertgruppen nevnt i artikkel 66 i konvensjonen (nr. 3), og sørge for at informasjonen er offentlig tilgjengelig (nr. 4).

Kapittel III Forebygging

Artikkel 12 fastsetter enkelte generelle forpliktelser for partene. De skal treffe nødvendige tiltak for å fremme endringer i de sosiale og kulturelle atferdsmønstrene til kvinner og menn med sikte på å utrydde fordommer, skikker, tradisjoner og all annen praksis som bygger på en forestilling om at kvinner er underlegne, eller på stereotype manns- og kvinneroller (nr. 1). Partene skal videre treffe nødvendige tiltak for å forebygge alle former for vold som omfattes av konvensjonen, fra enhver fysisk eller juridisk person (nr. 2). Alle tiltak som settes i verk i samsvar med kapitlet, skal omhandle og ta høyde for særlige behov hos personer som på grunn av spesielle omstendigheter er blitt sårbare, og skal sette menneskerettighetene til alle ofre i sentrum (nr. 3). Partene skal iverksette de nødvendige tiltak for å oppmuntre alle medlemmer av samfunnet, og særlig gutter og menn, til å medvirke aktivt i arbeidet med å forebygge alle former for vold som omfattes av konvensjonen (nr. 4). Videre skal partene sørge for at kultur, skikker, religion, tradisjon eller såkalt «ære» ikke skal kunne legitimere voldshandlinger omfattet av konvensjonen (nr. 5). Endelig skal partene sette i verk nødvendige tiltak for å fremme programmer og aktiviteter som styrker kvinners stilling (nr. 6).

Artikkel 13 gjelder informasjonsarbeid og holdningskampanjer. Artikkel 13 nr. 1 fastsetter at partene regelmessig og på alle nivåer skal fremme eller gjennomføre holdningsskapende kampanjer eller program, også i samarbeid med nasjonale menneskerettsinstitusjoner og likestillingsorganer, det sivile samfunnet og frivillige organisasjoner, særlig kvinneorganisasjoner. Dette skal øke bevisstheten og forståelsen i allmenheten av de forskjellige utslagene av alle former for vold omfattet av konvensjonen, hvilke konsekvenser de har for barn og behovet for å hindre slik vold. Det følger av nr. 2 at partene skal sørge for bred informasjon til allmennheten om hvilke tiltak som er tilgjengelige for å hindre slike voldshandlinger som omfattes av konvensjonen.

Artikkel 14 pålegger partene å tilrettelegge for integrering av temaer relatert til vold mot kvinner i læreplaner. Artikkel 14 nr. 1 bestemmer at partene, der det er formålstjenlig, skal innta i læreplaner alderstilpasset læremateriell om spørsmål som likestilling mellom kvinner og menn, ikke-stereotype kjønnsroller, gjensidig respekt, ikke-voldelig konfliktløsning i mellommenneskelige forhold, kjønnsavhengig vold mot kvinner og retten til personlig integritet. Partene skal videre (nr. 2) iverksette tiltak for å fremme prinsippene som nevnt i nr. 1, i forbindelse med uformelle utdanningstilbud og innen idrett, kultur- og fritidstilbud så vel som i media.

Artikkel 15 pålegger partene å tilrettelegge for opplæring av profesjonelle aktører. Artikkel 15 nr. 1 fastslår at partene skal sørge for eller styrke egnet opplæring for fagpersoner som har å gjøre med ofre eller gjerningspersoner for alle slags voldshandlinger som er omfattet av konvensjonen. Opplæringen skal omfatte blant annet forebygging og oppdagelse av slik vold, likestilling mellom kvinner og menn og ofres behov og rettigheter. Partene skal ifølge nr. 2 oppmuntre til at opplæringen i nr. 1 skjer i samarbeid mellom flere organer for å muliggjøre en helhetlig og egnet håndtering av henvisninger i tilfeller som er omfattet av konvensjonen.

Artikkel 16 gjelder opplæring og behandling av personer som har utøvd vold i nære relasjoner og seksuell vold. Artikkel 16 nr. 1 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å opprette eller støtte programmer rettet mot å lære utøvere av vold i nære relasjoner å ta i bruk ikke-voldelig atferd i mellommenneskelige forhold, med sikte på å hindre ytterlige vold og endre voldelige atferdsmønstre. Videre skal partene (nr. 2) treffe nødvendige tiltak for å opprette eller støtte behandlingsprogram rettet mot å hindre overgripere, særlig seksualforbrytere, i å forgripe seg på nytt. Det følger av nr. 3 at partene, når de setter i verk tiltakene nevnt i nr. 1 og 2, skal sikre at sikkerheten, støtten og menneskerettighetene til ofrene blir prioritert, og at programmene opprettes og iverksettes i nært samråd med spesialiserte støttetilbud for ofrene.

Artikkel 17 gjelder tilrettelegging for at privat sektor og mediene kan delta i arbeidet med å forebygge vold mot kvinner. Artikkel 17 nr. 1 fastslår at partene skal oppmuntre det private næringslivet, informasjons- og kommunikasjonsteknologisektoren og media, med tilbørlig respekt for ytringsfriheten og deres selvstendighet, til å delta i utarbeidelsen og iverksettelsen av politikk, og til å fastsette retningslinjer og selvregulerende standarder for å forebygge vold mot kvinner og øke respekten for deres verdighet. Partene skal videre (nr. 2), i samarbeid med aktører fra det private næringslivet, utvikle og fremme barns, foreldres og læreres evne til å håndtere et informasjons- og kommunikasjonsmiljø som gir tilgang til fornedrende innhold av seksuell eller voldelig art som kan være skadelig.

Kapittel IV Vern og støtte

Artiklene 18–22 etablerer prinsipper for beskyttelse og bistand til ofre.

Artikkel 18 nr. 1 bestemmer at partene skal treffe nødvendige tiltak for å verne alle ofre mot ytterligere voldshandlinger. Partene skal videre (nr. 2) sikre et effektivt samarbeid mellom alle relevante statlige etater, blant annet domstoler, offentlig påtalemyndighet, rettshåndhevelsesorganer, lokale og regionale myndigheter og frivillige organisasjoner, i arbeidet med å verne og støtte ofre for og vitner til alle former for vold omfattet av konvensjonen. Etter nr. 3 skal partene sikre at tiltak som blir satt i verk etter kapitlet skal bygge på et kjønnsperspektiv i forståelsen av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, og fokusere på menneskerettighetene og sikkerheten til offeret; bygge på en integrert tilnærming som tar hensyn til forholdet mellom offer, voldsutøver, barn og deres utvidede sosiale miljø; ta sikte på å unngå sekundær viktimisering; ta sikte på en styrket stilling og økonomisk selvstendighet for kvinnelige voldsofre; åpne for samlokalisering av tjenester som gir vern og støtte, når det er formålstjenlig; og ivareta de særskilte behovene hos sårbare personer, inkludert barn som er ofre, og gjøre dem tilgjengelig for dem. Etter nr. 4 skal tjenestetilbudet ikke avhenge av at offeret er villig til å anmelde eller vitne mot en voldsutøver. Etter nr. 5 skal partene treffe formålstjenlige tiltak for å gi konsulært og annet vern og støtte til sine borgere, og til andre ofre som har rett til slikt vern, i samsvar med sine forpliktelser etter folkeretten.

Artikkel 19 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at ofre mottar adekvat informasjon til rett tid om hvilke støttetjenester og juridiske tiltak som er tilgjengelige for dem, på et språk de forstår.

Artikkel 20 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at ofre får tilgang til tjenester som hjelper dem å restituere seg etter volden. Disse tiltakene bør om nødvendig omfatte tjenester som juridisk og psykologisk rådgivning, økonomisk hjelp, husrom, utdannelse, opplæring og hjelp til å finne arbeid. Etter nr. 2 skal partene treffe nødvendige tiltak for å sikre at ofre får tilgang til helsetjenester og sosiale tjenester, at tjenestene har tilstrekkelige ressurser og at fagfolk får opplæring i å hjelpe ofre og henvise dem til de rette instansene.

Artikkel 21 pålegger partene å sikre at ofre får informasjon om og tilgang til gjeldende regionale og internasjonale ordninger for individuelle og kollektive klager. Partene skal fremme ofres tilgang til følsom og velinformert hjelp med fremsettelsen av slike klager.

Artikkel 22 nr. 1 fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for tilbud om eller tilrettelegging av støttetjenester som kan ytes med en gang eller på kort eller lang sikt, og som har tilfredsstillende geografisk spredning, til alle ofre som har vært utsatt for voldshandlinger omfattet av konvensjonen. I følge nr. 2 skal partene tilby eller legge til rette for spesialiserte støttetjenester for alle kvinnelige voldsofre og deres barn.

Artiklene 23–25 pålegger partene å opprette krisesentre, døgnåpen og gratis hjelpelinje over telefon samt særskilte mottakssentre for ofre for seksuell vold.

Artikkel 23 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å opprette et tilstrekkelig antall formålstjenlige og lett tilgjengelige krisesentre som kan gi trygge husrom til ofre, særlig kvinner og deres barn, og hjelpe dem på en proaktiv måte.

Artikkel 24 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å opprette landsdekkende, gratis hjelpetelefoner som er åpne døgnet rundt alle ukedager, og som kan gi råd til de som tar kontakt, enten konfidensielt eller anonymt, i forbindelse med alle former for vold omfattet av konvensjonen.

Artikkel 25 forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å opprette et tilstrekkelig antall lett tilgjengelige mottakssentre for ofre for voldtekt eller seksuell vold, der de kan få medisinsk og rettsmedisinsk undersøkelse, krisehjelp og rådgivning.

Artikkel 26 omhandler støttetiltak for barn som er vitne til vold. Artikkel 26 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for at det i tilbudet om tjenester som gir vern og støtte til ofre, blir tatt hensyn til rettighetene og behovene til barn som har vært vitne til alle former for vold som er omfattet av konvensjonen. Tiltak som settes i verk etter artikkelen, skal ifølge nr. 2 omfatte alderstilpasset psykososial rådgivning for barn som har vært vitne til alle former for vold som er omfattet av konvensjonen, og skal ta tilbørlig hensyn til hva som er best for barnet.

Artikkel 27 gjelder rapportering av vold og mistanke om vold. Artikkelen fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å oppmuntre alle som har vært vitne til en voldshandling omfattet av konvensjonen, eller som har rimelig grunn til å tro at en slik handling kan bli utført, eller at det kan fryktes flere voldshandlinger, til å melde fra om dette til kompetente organisasjoner eller myndigheter.

Artikkel 28 omhandler forholdet mellom rapportering om alvorlig vold og enkelte profesjoners taushetsplikt. Artikkelen pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at bestemmelser i intern rett om taushetsplikt for visse yrkesgrupper ikke er til hinder for at disse, når forholdene tilsier det, melder fra til kompetente organisasjoner eller myndigheter, dersom de har god grunn til å tro at det er utøvd en alvorlig voldshandling som er omfattet av konvensjonen og det er grunn til frykt for flere slike alvorlige voldshandlinger.

Kapittel V Materiell rett

Artikkel 29 gjelder tilgang til sivile rettsmidler for ofre. Artikkel 29 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å gi ofre adgang til tilfredsstillende sivile rettsmidler mot voldsutøveren. Partene skal videre (nr. 2) treffe nødvendige tiltak for å gi ofre adgang til, i samsvar med generelle folkerettslige prinsipper, tilfredsstillende sivile rettsmidler mot statlige myndigheter som ikke har oppfylt sin plikt til å sette i verk nødvendige forebyggende tiltak eller vernetiltak innenfor rammen av sin kompetanse.

Artikkel 30 omhandler erstatning for ofre. Artikkel 30 nr. 1 fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at offeret har rett til å kreve erstatning fra voldsutøveren for en handling som er fastsatt som straffbar etter konvensjonen. I følge nr. 2 skal den som er påført alvorlig personskade eller svekket helse, tilkjennes tilfredsstillende erstatning fra staten, i den grad skaden ikke dekkes av andre, slik som voldsutøveren, forsikringer eller statlig finansierte helse- og sosialtjenester. Dette er ikke til hinder for at partene kan kreve regress fra voldsutøveren for tilkjent erstatning, så lenge det blir tatt tilbørlig hensyn til offerets sikkerhet. Det følger av nr. 3 at tiltak som blir satt i verk etter nr. 2 skal sikre at det blir gitt erstatning innen rimelig tid.

Artikkel 31 fastslår at partene skal sørge for at tilfeller av vold som omfattes av konvensjonen blir tatt hensyn til i spørsmål om foreldreansvar og samværsrett. Artikkel 31 nr. 1 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at voldshandlinger som er omfattet av konvensjonen, blir tatt hensyn til ved avgjørelser om omsorg og samværsrett for barn. Partene skal i henhold til nr. 2 treffe nødvendige tiltak for å sikre at utøvelse av samværsrett eller omsorgsrett ikke setter rettighetene og sikkerheten til offeret eller barna i fare.

Artikkel 32 gir regler om de sivilrettslige konsekvensene av tvangsekteskap. Artikkelen forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å sikre at ekteskap som er inngått med tvang, kan kjennes ugyldige, annulleres eller oppløses uten urimelig økonomisk eller administrativ byrde for offeret.

Artiklene 33–41 pålegger partene å sikre at nærmere angitte handlinger er kriminalisert. Dette omfatter psykisk vold, personforfølgelse, fysisk vold, seksuell vold og voldtekt, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, tvungen abort og tvungen sterilisering. Videre pålegges partene å sikre at seksuell trakassering møtes med sanksjoner.

Artikkel 33 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre kriminalisering av forsettlig alvorlig svekkelse av en persons psykiske integritet gjennom vold eller trusler.

Artikkel 34 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre kriminalisering av forsettlig gjentatt truende atferd rettet mot en annen person, som får ham eller henne til å frykte for sin sikkerhet.

Artikkel 35 forplikter partene til å kriminalisere forsettlig fysisk vold mot en annen person.

Artikkel 36 nr. 1 pålegger partene å kriminalisere følgende forsettlige atferd: vaginal, anal eller oral penetrering av seksuell art av en annens kropp uten samtykke, med enhver kroppsdel eller gjenstand (bokstav a), andre seksuelle handlinger med en person uten samtykke (bokstav b) og det å få en annen person til å utføre seksuelle handlinger med en tredjeperson uten samtykke (bokstav c).

Artikkel 37 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre kriminalisering av det å forsettlig tvinge en voksen eller et barn til å inngå ekteskap. Etter nr. 2 plikter partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre kriminalisering av det å forsettlig forlede en voksen eller et barn til å reise til territoriet til en annen stat enn den han eller hun er bosatt i, med formål om å tvinge denne voksne eller barnet til å inngå ekteskap.

Artikkel 38 fastsetter at partene skal treffe tiltak for å sikre kriminalisering av følgende forsettlige atferd: å skjære bort, sy sammen eller på annen måte lemleste hele eller deler av en kvinnes ytre kjønnslepper, indre kjønnslepper eller klitoris (bokstav a), å tvinge eller fremskaffe en kvinne til å underkaste seg en handling som nevnt i bokstav a (bokstav b), eller å oppmuntre, tvinge eller fremskaffe en jente til å underkaste seg en handling som nevnt i bokstav a (bokstav c).

Artikkel 39 forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å sikre kriminalisering av følgende forsettlige atferd: å utføre en abort på en kvinne uten at hun har gitt informert samtykke på forhånd (bokstav a) og å utføre et kirurgisk inngrep som har som formål eller virkning å gjøre slutt på en kvinnes evne til naturlig reproduksjon, uten at hun på forhånd har gitt informert samtykke eller har forstått prosedyren (bokstav b).

Artikkel 40 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk atferd av seksuell art som har som formål eller virkning å krenke en persons verdighet, særlig når atferden skaper et truende, fiendtlig, fornedrende, ydmykende eller ubehagelig miljø, er gjenstand for strafferettslig eller annen rettslig sanksjon.

Artikkel 41 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å fastsette at forsettlig medvirkning til en handling som skal gjøres straffbar etter artikkel 33, 34, 35, 36, 37, 38 bokstav a og 39 i konvensjonen, er en straffbar handling. Etter nr. 2 skal partene treffe nødvendige tiltak for å fastsette at forsettlige forsøk på å utføre en handling som skal gjøres straffbar etter artikkel 35, 36, 37, 38 bokstav a og 39 i konvensjonen, også er en straffbar handling.

Artikkel 42 fastslår at kultur, tradisjon, religion og ære ikke skal være straffrihetsgrunner. Artikkel 42 nr. 1 forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å sikre at kultur, skikker, religion, tradisjon eller såkalt «ære» ikke kan brukes til å rettferdiggjøre en voldshandling som er omfattet av konvensjonen i straffesaker som innledes etter at en slik handling er utført. Dette gjelder særlig påstander om at offeret har brutt kulturelle, religiøse, sosiale eller tradisjonelle normer eller skikker som skal sikre passende atferd. Partene skal i henhold til nr. 2 treffe nødvendige tiltak for å sikre at den som får et barn til å utføre en slik handling som nevnt i nr. 1, ikke får redusert sitt strafferettslige ansvar for de utførte handlingene.

Artikkel 43 fastslår at straffebestemmelsene skal gjelde uavhengig av hva slags relasjon det er mellom offer og gjerningsperson.

Artikkel 44 inneholder regler om jurisdiksjon. Partene skal etter nr. 1 treffe nødvendige tiltak for å etablere jurisdiksjon over enhver straffbar handling etter konvensjonen når handlingen er utført på deres territorium (bokstav a), om bord i et skip som seiler under deres flagg (bokstav b), om bord i et luftfartøy som er registrert etter deres lover (bokstav c), av en av deres borgere (bokstav d) eller av en person som til vanlig bor på deres territorium (bokstav e).

I henhold til artikkel 44 nr. 2 skal partene anstrenge seg for å treffe nødvendige tiltak for å etablere jurisdiksjon over enhver straffbar handling etter konvensjonen når handlingen er utført mot en av deres borgere eller en person som til vanlig bor på deres territorium. I følge artikkel 44 nr. 4 skal partene, ved strafforfølging av handlinger som er fastsatt som straffbare etter artikkel 36, 37, 38 og 39 i konvensjonen, sikre at jurisdiksjon med hensyn til nr. 1 bokstav d og e ikke forutsetter anmeldelse fra fornærmede eller at det er tatt ut siktelse i staten som handlingen var utført i.

Etter artikkel 44 nr. 3 skal partene ved strafforfølging av handlinger som er fastsatt som straffbare etter artikkel 36, 37, 38 og 39 i konvensjonen, treffe nødvendige tiltak for å sikre at deres jurisdiksjon etter artikkel 44 nr. 1 bokstav d og e ikke er betinget av at handlingene er straffbare (dobbel straffbarhet) på territoriet der de ble utført.

Etter artikkel 44 nr. 5 skal partene treffe nødvendige tiltak for å etablere jurisdiksjon over straffbare handlinger etter konvensjonen i tilfeller der en påstått voldsutøver oppholder seg på deres territorium og vedkommende på grunn av sin nasjonalitet ikke utleveres til en annen part.

Artikkel 44 nr. 6 bestemmer at når mer enn én part gjør krav på jurisdiksjon over en påstått handling som er fastsatt som straffbar etter konvensjonen, skal de involverte partene, når det er hensiktsmessig, rådføre seg med hverandre med sikte på å avgjøre hvilken jurisdiksjon som er mest formålstjenlig for strafforfølgingen.

Artikkel 44 nr. 7 fastslår at konvensjonen ikke utelukker strafferettslig jurisdiksjon som en part utøver i samsvar med sin interne rett, med forbehold for generelle folkerettslige regler.

Artikkel 45 nr. 1 fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at straffbare handlinger etter konvensjonen kan straffes med effektive, forholdsmessige og avskrekkende straffereaksjoner, avhengig av alvorlighetsgrad. Disse straffereaksjonene skal, i den utstrekning den enkelte part bestemmer, omfatte frihetsstraff som kan gi grunnlag for utlevering.

Etter artikkel 45 nr. 2 kan partene vedta andre tiltak overfor gjerningspersoner, slik som overvåking av eller tilsyn med domfelte, eller tap av foreldrerett, dersom barnets beste, som kan omfatte offerets sikkerhet, ikke kan garanteres på noen annen måte.

Artikkel 46 gjelder straffskjerpende omstendigheter. Artikkel 46 forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å sikre at følgende omstendigheter, i samsvar med relevante bestemmelser i intern rett, kan vurderes som skjerpende ved utmåling av straff for straffbare handlinger etter konvensjonen, i den grad de ikke allerede er en del av den straffbare handlingen:

  • a. den straffbare handlingen ble utført mot en tidligere eller nåværende ektefelle eller partner etter intern rett, av et familiemedlem, en person som bor sammen med offeret eller en person som har misbrukt stillingen sin;

  • b. den straffbare handlingen, eller relaterte handlinger, ble utført gjentatte ganger;

  • c. den straffbare handlingen ble utført mot en person som var sårbar på grunn av særlige omstendigheter;

  • d. den straffbare handlingen ble utført mot et barn eller mens et barn var til stede;

  • e. den straffbare handlingen ble utført av to eller flere personer i fellesskap;

  • f. det ble utført svært grov vold i forkant av eller under den straffbare handlingen;

  • g. den straffbare handlingen ble utført med bruk eller trussel om bruk av et våpen;

  • h. den straffbare handlingen har påført offeret alvorlig fysisk eller psykisk skade;

  • i. voldsutøveren er tidligere straffedømt for lignende straffbare handlinger.

Artikkel 47 bestemmer at partene ved reaksjonsfastsettelsen skal kunne ta i betraktning rettskraftige dommer avsagt av andre konvensjonsstater om straffbare handlinger etter konvensjonen.

Artikkel 48 pålegger partene å forby obligatoriske alternative konfliktløsningsmekanismer. Den fastsetter også at gjerningspersonens evne til å ivareta sine økonomiske forpliktelser overfor offeret skal tas i betraktning dersom bot blir ilagt. Artikkel 48 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å forby obligatorisk utenrettslig tvisteløsning, inkludert mekling og forlik, i forbindelse med alle former for vold som er omfattet av konvensjonen. Etter nr. 2 skal partene treffe nødvendige tiltak for å sikre at det blir tatt tilbørlig hensyn til voldsutøverens evne til å oppfylle sine økonomiske forpliktelser overfor offeret dersom vedkommende dømmes til en bøtestraff.

Kapittel VI Etterforskning, påtale, prosesslov og vernetiltak

Artikkel 49 inneholder generelle prinsipper for etterforskning og straffeforfølgning av saker som gjelder straffbare handlinger etter konvensjonen. Artikkel 49 nr. 1 fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at etterforskning og rettsforfølging i forbindelse med alle former for vold som er omfattet av konvensjonen blir gjennomført uten opphold, samtidig som det blir tatt hensyn til offerets rettigheter på alle trinn i straffeforfølgingen. Etter nr. 2 skal partene, i samsvar med grunnleggende menneskerettighetsprinsipper og ut fra en kjønnsbasert forståelse av vold, treffe nødvendige tiltak for å sikre effektiv etterforskning og straffeforfølging av straffbare handlinger etter konvensjonen.

Artikkel 50 gjelder generelle tiltak for å beskytte og bistå ofrene på alle stadier av etterforskingen og strafforfølgningen. Artikkel 50 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at de ansvarlige rettshåndhevelsesorganene reagerer raskt på alle former for vold som er omfattet av konvensjonen, ved å gi ofrene tilstrekkelig og umiddelbart vern. Partene skal etter nr. 2 treffe nødvendige tiltak for å sikre at de ansvarlige rettshåndhevelsesorganene raskt og på egnet måte går inn i arbeidet med å forebygge og gi vern mot alle former for vold som er omfattet av konvensjonen, blant annet ved bruk av forebyggende operative tiltak og innhenting av bevis.

Artikkel 51 gjelder risikovurdering og risikohåndtering. Artikkel 51 nr. 1 bestemmer at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at alle relevante myndigheter gjennomfører en vurdering av faren for dødelig utgang, av hvor alvorlig situasjonen er og risikoen for gjentatt vold, med sikte på å håndtere risikoen og om nødvendig sørge for samordnet trygghet og støtte. Partene skal videre (nr. 2) treffe nødvendige tiltak for å sørge for at vurderingen nevnt i nr. 1 på alle trinn i etterforskningen og i bruken av beskyttelsestiltak tar forsvarlig hensyn til det at personer som utøver voldshandlinger som er omfattet av denne konvensjonen har eller har tilgang til skytevåpen.

Artiklene 52–53 gjelder besøks- og kontaktforbud. Artikkel 52 fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at vedkommende myndighet, i situasjoner med overhengende fare, kan pålegge en person som utøver vold i nære relasjoner å forlate boligen til offeret eller den risikoutsatte personen i et tilstrekkelig langt tidsrom, og forby voldsutøveren å gå inn i boligen til eller kontakte offeret eller den risikoutsatte personen. Tiltak som blir satt i verk etter denne artikkelen skal prioritere sikkerheten til ofrene eller de risikoutsatte personene.

Artikkel 53 nr. 1 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at egnede pålegg om besøks- eller kontaktforbud er tilgjengelig for ofre for alle former for vold som er omfattet av konvensjonen. Etter nr. 2 skal partene treffe nødvendige tiltak for å sikre at besøks- eller kontaktforbud etter nr. 1 er tilgjengelig for umiddelbar beskyttelse og uten unødige økonomiske eller administrative byrder for offeret; blir gitt for en spesifisert periode eller inntil det blir endret eller opphevet; blir gitt ex parte med umiddelbar virkning om nødvendig; er tilgjengelig uavhengig av, eller i tillegg til, andre rettslige skritt; og kan brukes under senere rettsforfølgelse. Partene skal ifølge nr. 3 treffe nødvendige tiltak for å sikre at brudd på besøks- eller kontaktforbud etter nr. 1 skal omfattes av effektive, forholdsmessige og avskrekkende strafferettslige eller andre rettslige sanksjoner.

Artikkel 54 gjelder bevisføring i saker om seksuell vold. Artikkelen fastsetter at partene skal treffe nødvendige tiltak for å sikre at bevismateriale i sivile saker eller straffesaker som er knyttet til offerets seksuelle historie og atferd, bare skal tillates når det er relevant og nødvendig.

Artikkel 55 pålegger partene å sikre at etterforsking eller rettsforfølgning av straffbare handlinger etter konvensjonen ikke forutsetter en anmeldelse fra offeret, og at rettsforfølgningen kan fortsette selv om offeret har trukket tilbake sin forklaring eller anmeldelse. Artikkelen gjelder også assistanse og støtte til ofre under etterforskning og iretteføring. Artikkel 55 nr. 1 forplikter partene til å sikre at etterforskning eller straffeforfølging av handlinger som er fastsatt som straffbare etter artikkel 35, 36, 37, 38 og 39 i konvensjonen, ikke ene og alene skal være avhengig av anmeldelse eller klage inngitt av et offer dersom handlingen helt eller delvis ble utført på deres territorium, og at rettergangen kan fortsette selv om offeret trekker tilbake forklaringen eller klagen.

Artikkel 56 har bestemmelser om tiltak for å beskytte ofres interesser under etterforskning og iretteføring. Artikkel 56 nr. 1 fastslår at partene skal treffe nødvendige tiltak for å beskytte ofrenes rettigheter og interesser, inkludert deres særlige behov som vitner, på alle trinn av etterforskning og rettergangen, og særlig ved å

  • beskytte ofrene og deres familier mot trusler, gjengjeldelse og nye overgrep (bokstav a)

  • sikre at ofrene blir informert, i det minste i tilfeller der de og familien kan være i fare, når voldsutøveren rømmer eller blir midlertidig eller varig løslatt (bokstav b)

  • informere ofrene, på de vilkår som gjelder i intern rett, om hvilke rettigheter de har, hvilke tjenester som står til deres rådighet og hvordan anmeldelsen deres blir fulgt opp, og om siktelsen, den generelle fremdriften i etterforskningen og rettergangen samt offerets rolle i dem, i tillegg til om sakens utfall (bokstav c)

  • sette ofrene i stand til – på en måte som kan forenes med prosessreglene i intern rett – å bli hørt, legge frem bevis og få sine syn, behov og interesser fremlagt og vurdert, enten direkte eller gjennom et mellomledd (bokstav d)

  • yte egnet bistand til ofrene slik at deres rettigheter og interesser kan bli fremlagt og tatt hensyn til (bokstav e)

  • sikre at det kan treffes tiltak for å verne om offerets privatliv og omdømme (bokstav f)

  • sikre at kontakt mellom offer og voldsutøver i rettslokalene og hos politiet kan unngås når det er mulig (bokstav g)

  • skaffe uavhengig og kompetent tolk til ofrene når ofrene er part i saken eller når de vitner (bokstav h)

  • sette ofrene i stand til å vitne i rettslokalet, etter reglene i intern rett, uten selv å være til stede, eller i det minste uten at den tiltalte voldsutøveren er til stede, særlig gjennom bruk av egnet kommunikasjonsteknologi når dette er tilgjengelig (bokstav i).

Etter nr. 2 skal barn som er offer og barn som er vitne til vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, om nødvendig ha spesielle beskyttelsestiltak der det blir tatt hensyn til hva som er til barnets beste.

Artikkel 57 gjelder rett til rettslig bistand for ofre. Artikkelen bestemmer at partene skal sørge for at offeret har rett til juridisk bistand og fri rettshjelp på de vilkårene som gjelder etter intern rett.

Artikkel 58 gjelder foreldelse. Artikkelen forplikter partene til å treffe nødvendige tiltak for å sikre at foreldelsesfristen for å innlede rettsforfølgning i forbindelse med handlingene som er fastsatt som straffbare etter artikkel 36, 37, 38 og 39 i konvensjonen, skal løpe for en tid som er tilstrekkelig og står i forhold til handlingens alvor, for at rettsforfølgning effektivt skal kunne innledes etter at offeret har blitt myndig.

Kapittel VII Migrasjon og asyl

Artikkel 59 gjelder oppholdstillatelse. Artikkel 59 nr. 1 pålegger partene å treffe tiltak som er nødvendige for å sikre at et offer etter søknad får selvstendig oppholdstillatelse dersom ekteskapet eller forholdet blir oppløst og situasjonen er svært vanskelig. Dette skal gjelde uansett hvor lenge ekteskapet eller forholdet har vart. Vilkårene for å gi selvstendig tillatelse og tidsrommet det skal gjelde for fastsettes i intern rett.

Artikkel 60 inneholder bestemmelser om asylbehandling. Artikkel 60 nr. 1 og 2 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å sikre at kjønnsbasert vold mot kvinner kan anerkjennes som forfølgelse, og gi grunnlag for subsidiær beskyttelse. I tillegg skal hver enkelt konvensjonsgrunn bli tolket ut i fra et kjønnsperspektiv. Etter nr. 3 pålegges partene å utvikle kjønnssensitive mottaksprosedyrer og støttetjenester for asylsøkere, i tillegg til kjønnssensitive retningslinjer og prosedyrer for behandling av asylsøknader.

Artikkel 61 pålegger partene å treffe nødvendige tiltak for å respektere prinsippet om absolutt vern mot utsendelse (non-refoulement) i samsvar med gjeldende plikter etter folkeretten. Partene skal på samme måte sikre at ofre for vold mot kvinner som har behov for vern, uansett oppholdsstatus, ikke under noen omstendigheter skal returneres til et land der kvinnens liv kan være i fare eller der hun kan bli utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Kapittel VIII Internasjonalt samarbeid

Artiklene 62–64 gjelder generelle prinsipper og tiltak i forbindelse med internasjonalt samarbeid. Artikkel 62 nr. 1 fastslår at partene i størst mulig utstrekning skal samarbeide med hverandre i samsvar med konvensjonens bestemmelser og gjennom anvendelse av relevante internasjonale og regionale instrumenter om samarbeid i sivile saker og straffesaker, ordninger som er inngått på grunnlag av ensartet eller gjensidig lovgivning og interne lover, for det formål å forebygge, bekjempe og påtale alle former for vold omfattet av konvensjonen (bokstav a); gi vern og assistanse til ofrene (bokstav b); etterforske eller straffeforfølge straffbare handlinger etter konvensjonen (bokstav c); og håndheve relevante sivil- og strafferettslige dommer avsagt av partenes rettsmyndigheter, inkludert besøks- eller kontaktforbud (bokstav d).

Artikkel 63 fastsetter at når en part, ut fra den informasjonen som er tilgjengelig, har rimelig grunn til å tro at en person er utsatt for en direkte risiko for å bli offer for slike voldshandlinger som er omhandlet i artiklene 36, 37, 38 og 39 i konvensjonen på territoriet til en annen part, blir den parten som har denne informasjonen oppmuntret til å oversende den uten opphold til sistnevnte part for det formål å sikre at egnede vernetiltak blir satt i verk. Der det er relevant, skal denne informasjonen omfatte opplysninger om eksisterende vernebestemmelser til det beste for den risikoutsatte personen.

Artikkel 64 nr. 1 bestemmer at den anmodede part straks skal informere den anmodende part om det endelige resultatet av tiltak som blir satt i verk etter kapitlet. Den anmodede part skal også straks informere den anmodende part om omstendigheter som gjør det umulig å gjennomføre det ønskede tiltaket eller som vil kunne forsinke det vesentlig. Etter nr. 2 kan en part, innenfor rammen av sin interne rett og uten forutgående forespørsel, oversende til en annen part informasjon som er innhentet i forbindelse med sin egen etterforskning, når parten vurderer det slik at å gi denne informasjonen kan hjelpe mottakerparten med å hindre straffbare handlinger etter konvensjonen eller innlede eller gjennomføre etterforskning eller straffeforfølging av slike handlinger, eller at det kan føre til en forespørsel om samarbeid fra den aktuelle parten etter kapitlet. Etter nr. 3 skal en part som mottar informasjon i samsvar med nr. 2 legge informasjonen frem for rett myndighet, slik at det kan tas rettslige skritt dersom de blir vurdert som riktige, eller slik at det kan tas hensyn til informasjonen i relevante sivile og strafferettslige saker.

Artikkel 65 gjelder databeskyttelse. Artikkelen inneholder bl.a. bestemmelser om registrering og lagring av opplysninger om sedelighetsdømte.

Kapittel IX Overvåkningsmekanisme

Artikkel 66 etablerer en ekspertkomité og en statspartskomité og regulerer komiteenes kompetanse mv. Ekspertkomiteen (GREVIO) skal overvåke partenes gjennomføring av konvensjonen. GREVIO skal være sammensatt av minst ti og opp til 15 medlemmer. Medlemmene skal velges etter visse retningslinjer. GREVIO skal beslutte sin egen forretningsorden.

Artikkel 67 etablerer partskomiteen, som skal være sammensatt av representanter fra konvensjonspartene. Partskomiteen skal velge medlemmene i GREVIO.

Artikkel 68 og 69 fastsetter at partene på basis av et spørreskjema utarbeidet av GREVIO, skal sende Europarådets generalsekretær en rapport om lovgivningsmessige og andre tiltak for å gjennomføre konvensjonen m.v.

Artikkel 70 omhandler de nasjonale parlamenters deltakelse i overvåkningen av etterlevelsen av konvensjonen.

Kapittel X Forholdet til andre internasjonale avtaler

Artikkel 71 fastslår at konvensjonen ikke berører forpliktelser i henhold til andre folkerettslige instrumenter som partene er bundet av.

Kapittel XI Endringer i konvensjonen

Artikkel 72 gir regler om prosedyren for endringer i konvensjonsteksten.

Kapittel XII Sluttbestemmelser

Artikkel 73 omhandler forholdet til nasjonale og internasjonale regler som gir et bedre vern enn konvensjonen.

Artikkel 74 inneholder bestemmelser om tvisteløsning ved uenighet om fortolkningen av konvensjonen.

Artikkel 75 inneholder regler om undertegning og ikrafttredelse. Konvensjonen er gjenstand for etterfølgende ratifikasjon eller godkjennelse. Den vil tre i kraft på den første dag i den måned som følger etter utløpet av en periode på tre måneder etter at minst ti stater har sluttet seg til, herunder minst åtte parter i Europarådet.

Artikkel 76 regulerer tiltredelse til konvensjonen for stater som ikke er medlemmer av Europarådet.

Artikkel 77 gir regler om territorial anvendelse/begrensning av konvensjonens bestemmelser.

Artiklene 78–79 slår fast at det ikke er mulig å ta forbehold mot konvensjonens bestemmelser unntatt der dette er særlig spesifisert.

Artiklene 80–81 gir regler om oppsigelse av konvensjonen og om meddelelser.

Tillegget er et supplement til artikkel 66 og gir regler om immunitet og privilegier for medlemmer av ekspertkomiteen ved eventuelle landbesøk i medlemsstatene. Et slikt landbesøk kan foretas i forbindelse med at ekspertkomiteen undersøker om en medlemsstat oppfyller konvensjonsforpliktelsene, jf. artikkel 66 nr. 7. Reglene om immunitet og privilegier innebærer blant annet at norske myndigheter ikke vil kunne arrestere et medlem eller visitere eller beslaglegge vedkommendes personlige bagasje under landbesøk i Norge. Det kan heller ikke iverksettes rettslig prosess mot et medlem av ekspertkomiteen på grunnlag av handlinger eller ytringer fremsatt som ledd i vedkommendes oppdrag for ekspertkomiteen.

Til forsiden