Prop. 69 S (2017–2018)

Oslopakke 3 trinn 2

Til innholdsfortegnelse

5 Trafikkgrunnlag

Trafikkgrunnlaget for Oslopakke 3 trinn 2 er beregnet ved hjelp av Regional transportmodell (RTM23+). Beregningene bygger på den reviderte Oslopakke 3-avtalen med tilleggsavtale. Modellen viser forventede bompengeinntekter og trafikale konsekvenser av foreslåtte endringer av bompengeopplegget.

Trafikkanalysene er basert på trafikkprognoser beregnet for årene 2020 og 2036. I tillegg er det gjort faglige vurderinger av trafikantenes respons på nytt bompengeopplegg på kort sikt. Analysene er gjort for et referansealternativ og et alternativ med de prosjekter og tiltak som ligger inne i den reviderte Oslopakke 3-avtalen med tilleggsavtale.

I dag passerer om lag halvparten av bilturene gjennom Oslo bomringen. Med etableringen av nye bomstasjoner og bomsnitt er det forventet at om lag tre fjerdedeler av bilturene vil passere ett eller flere bomsnitt. Ved at flere betaler bompenger vil bompengeinntektene øke uten takstøkninger for dem som allerede belastes.

Det nye bompengeopplegget innebærer vesentlige endringer fra dagens opplegg og blir i følge Statens vegvesen et virkemiddel for endret reisemiddelvalg, bedre framkommelighet og raskere innfasing av mindre forurensende kjøretøy. Miljødifferensierte takster vil gi kjøretøy med lave utslipp fordeler. Nye bomsnitt og økte kostnader knyttet til å kjøre i rushperiodene vil bidra til å redusere trafikkarbeidet. Flere vil velge andre løsninger enn å kjøre bil, og dermed forbedres framkommeligheten på vegnettet i rushperiodene.

Sammenlignet med dagens situasjon er det beregnet at det nye bompengeopplegget vil innebære en gjennomsnittlig reduksjon av trafikken i 2019, når trinn 2 er innført, over alle bomsnittene på 16 pst. i rushperiodene og 11 pst. utenom rushperiodene.

I følge beregningene vil andelen nullutslippskjøretøy og tunge kjøretøy i klassen Euro VI øke vesentlig. Analyser med Regional transportmodell viser at det på kort sikt (2020) kan forventes om lag 11 pst. reduksjon i kjøretøykilometer på vegnettet i Oslo sammenlignet med referansealternativet for 2020. I Akershus vil reduksjonen være om lag 2 pst. Totalt i Oslo og Akershus kan det forventes en reduksjon i kjøretøykilometer på om lag 4 pst. Dette betyr at nullvekstmålet for persontransport med bil nås samlet for Oslo og Akershus.