Prop. 70 L (2017–2018)

Endringer i politiloven mv. (tidsubegrenset bevæpning ved sårbare objekter – punktbevæpning)

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til bestemmelsene i lovforslaget

Til endringen i politiloven § 29

Formålet med lovendringen er å gi hjemmel til å fastsette bestemmelser om bevæpning av polititjenestemenn for et ubegrenset tidsrom dersom det er nødvendig for å gi tilstrekkelig beskyttelse av sårbare objekter. Forslaget endrer ikke gjeldende prinsipp om at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet. Lovforslaget innebærer heller ingen forpliktelse til økt tilstedeværelse av politipersonell, men åpner opp for at tjenestepersoner kan bære våpen på kroppen, fremfor fremskutt lagring i bil, når man befinner seg ved sårbare objekter.

Bestemmelsen gir kun hjemmel for bevæpning når det anses nødvendig for å gi sårbare objekter tilstrekkelig beskyttelse. Nødvendighetskriteriet innebærer at politiet må vurdere om andre tiltak enn bevæpning kan gi tilstrekkelig beskyttelse. Den nærmere vurderingen av om nødvendighetskriteriet er oppfylt må gjøres på grunnlag av det gjeldende trusselbildet vurdert opp mot objekters sårbarhet. Hensynet til beskyttelse (objektets sårbarhet) skal veie tungt i vurderingen.

Sårbare objekter vil omfatte både bygninger og personer og vil typisk være lufthavner eller andre store trafikknutepunkter, eller objekter som har stor symbolverdi. Det vil også omfatte særlig utsatte personer som omfattes av livvaktordningene, som allerede i dag i utgangspunktet er permanent bevæpnet.

Formuleringen «ubegrenset tidsrom» innebærer at det ikke settes noen yttergrense for hvor lenge bevæpningen kan vare. Nødvendigheten av bevæpningen må vurderes i lys av endringer i det generelle trusselbildet eller andre begivenheter som kan ha betydning for sårbarhetsvurderingen av de ulike objekter. Dersom endringene er av en slik karakter at det ikke lenger er nødvendig med bevæpning, skal bevæpningen bortfalle.

Til endringene i politiregisterloven

Til § 2

Endringene innebærer at definisjonene av brudd på personopplysningssikkerheten genetisk opplysning og biometrisk opplysning, tilsvarer definisjonene av de samme begrepene i forordningen artikkel 4 nr. 12 til 14.

Til § 14

Tilføyelsen i siste ledd presiserer at registre som er en sammenstilling av opplysninger fra politiets registre som er regulert i politiregisterforskriften del 11 ikke er gjenstand for forskriftsregulering, jf. nærmere om dette i punkt 7.

Til § 60

Endringen sikrer samsvar med forslaget til ny personopplysningslov § 29. Det vises til proposisjonen punkt 7.