Prop. 71 L (2022–2023)

Endringer i utenrikstjenesteloven mv. (rekruttering og forflytning i utenrikstjenesten og kjønnsnøytrale titler)

Til innholdsfortegnelse

5 Rekruttering til utenrikstjenesten – gruppeopptak

5.1 Gjeldende rett

Utenriksdepartementet gjennomfører regelmessige gruppeopptak av henholdsvis aspiranter og administrativt personell («admiranter») til utenrikstjenesten. I tillegg ansettes løpende nye medarbeidere med ønsket spesialistkompetanse enkeltvis i ledige stillinger etter behov, altså utenom gruppeopptak, i tråd med de ordinære regler og rutiner for ansettelse i ledig stilling i staten. Dagens regelverk for gruppeopptak i utenrikstjenesten er imidlertid mangelfullt og ikke vurdert i samsvar med statsansattelovens senere bestemmelser om rekruttering til stillinger som innebærer etatsspesifikk utdannings- og praksisperiode.

Regelverket for aspirantopptaket er fastsatt i forskrift til utenrikstjenesteloven som sist ble endret i 1978. Reglene er ikke lenger i pakt med samfunnsutviklingen. Utenriksdepartementets praksis ved gruppeopptak av aspiranter følger heller ikke i dag alle bestemmelser som i sin tid ble fastsatt i forskriften. Gruppeopptak av administrativt personell er ikke omfattet av aspirantforskriften og heller ikke regulert i et eget regelverk tilpasset tjenestens behov.

5.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet ble det vist til at forvaltning av generalistkompetanse, administrativ kompetanse og spesialistkompetanse var viktige temaer i områdegjennomgangen, og at konsulenten særlig fremhevet at aspirantordningen har et godt omdømme som gjør det mulig for Utenriksdepartementet å tiltrekke seg høyt kvalifiserte personer i skarp konkurranse med andre arbeidsgivere som også er i stand til å belønne talent høyere enn utenrikstjenesten. Konsulenten pekte videre på at aspirantordningen er viktig for å bygge den generalistkompetanse som utenrikstjenesten er avhengig av. Departementet viste til at også det administrative gruppeopptaket sikrer høyt kvalifiserte søkere til nøkkelfunksjoner i departementet og ved utenriksstasjonene, og at gruppeopptak er en effektiv ordning for rekruttering og opplæring i utenrikstjenesten. Disse gruppene av ansatte bidrar også til å fylle rotasjonsstillinger gjennom de årlige flytteplanene. Departementet la derfor vekt på at det er ønskelig å videreføre ordningene med gruppeopptak for å sikre god rekruttering til morgendagens utenrikstjeneste. Samtidig ble det pekt på at effektive opplæringsløp gir gode karrieremuligheter for gruppen av administrative medarbeidere og bidrar til profesjonelle administrative funksjoner i alle deler av utenrikstjenesten. Det ble foreslått en utvidelse av forskriftshjemmelen i utenrikstjenesteloven § 7 fjerde ledd for å regulere begge ordninger for gruppeopptak i et oppdatert regelverk. I arbeidet med ny forskrift vil departementet også vurdere forholdet til statsansattelovens bestemmelser om utdannings- eller praksisstillinger og anbefalinger i områdegjennomgangen om en mest mulig kostnadseffektiv organisering av aspirant- og admirantopplæringen.

Departementet foreslo at ny forskriftshjemmel for gruppeopptak burde beskrive nærmere hva generalistkompetanse i utenrikstjenesten består av og nærmere angi hvilke kompetansekrav som kan stilles for fast ansettelse i den flyttepliktige tjeneste. Dette vil legge til rette for fortsatt likebehandling av tjenestens ansatte, uavhengig av hvilket karrierespor som har ført dem inn i utenrikstjenesten. Departementet la vekt på at fast ansatte spesialister i departementet bør ha mulighet for en likeverdig opplæring i departementet i de emner og ferdigheter som inngår i beskrivelsen av generalistkompetanse, og etter en normert tjenestetid i departementet gis anledning til å søke seg til stillinger i den flyttepliktige tjenesten.

5.3 Høringsinstansenes syn

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Akademikerne, Norsk Tjenestemannslag (NTL), Parat og arbeidstakerorganisasjonene i UD (ATO-ene) har merknader til høringsforslaget om rekruttering i utenrikstjenesten ved gruppeopptak.

KDD viser til at det er hjemmel for midlertidig ansettelse av aspiranter i statsansatteloven § 9 første ledd bokstav c, og at forholdet mellom lovforslaget og denne bestemmelsen bør vurderes og eventuelt klarlegges.

Akademikerne mener det er grunn til å fornye regelverket for aspiranter, og peker på at det for gruppeopptak til administrative funksjoner ikke finnes en rekrutteringsforskrift. Akademikerne mener likevel forslaget ikke er godt nok utredet og begrunnet, og det er naturlig å foreta en grundig gjennomgang av ordningene med aspiranter og admiranter. Akademikerne peker på at opplæring for disse gruppene er nyttig forberedelse til utstasjonering, men også dyrt, og at ansatte rekruttert på annen måte i liten grad får samme kurstilbud.

NTL mener forslaget ikke er tilstrekkelig utredet og begrunnet. NTL fremhever at rekruttering ved gruppeopptak må følge statsansatteloven og at midlertidighet i arbeidslivet reduseres. NTL peker på at ansatte i gruppeopptak er nøye vurdert ved opptak, men har svakt stillingsvern i opplæringsperioden. NTL mener prinsipielt at medarbeidere ikke bør utstasjoneres før de har fått fast ansettelse, og dessuten at dagens opplæringsperiode bør forkortes fra tre til to år.

Parat peker på at gruppeopptakene står for majoriteten av rekruttering til utenrikstjenesten, og at det bør undersøkes om opptak eller opplæring påvirker medarbeidernes interesse for å søke seg til enkelte utestillinger.

ATO-enes merknad går i samme retning, fremholder at dagens forskrift er flere tiår gammel og fremstår utdatert, men at forslaget ikke er godt nok utredet og begrunnet.

5.4 Departementets vurderinger og forslag

Departementet bemerker at behovet for en ny aspirantforskrift ble utredet i kontakt med arbeidstakerorganisasjonene før områdegjennomgangen, men ikke konkludert. Etter de anbefalinger som er gitt i områdegjennomgangen om å videreføre rekruttering gjennom gruppeopptak, må departementet nå vurdere hvordan ordningene kan innrettes effektivt for å følge samfunnsutviklingen og utenrikstjenestens fremtidige behov, både for generalistkompetanse og administrativ kompetanse.

Departementet fastholder forslaget om en hjemmelsbestemmelse for forskrift om rekruttering til utenrikstjenesten ved gruppeopptak til erstatning for aspirantforskriften. Som påpekt i områdegjennomgangen av utenrikstjenesten er gruppeopptakene viktige for å rekruttere dyktige medarbeidere i konkurranse med andre internasjonalt rettede virksomheter. Det er derfor viktig å bevare en slik mulighet også fremover og sikre at opptak, opplæring, beordring og ansettelse gjennom gruppeopptak nedfelles i et tidsmessig regelverk i samsvar med relevante bestemmelser i statsansatteloven. Det meste av innholdet i dagens aspirantforskrift kan fastsettes i reglement etter statsansattelovens bestemmelser, men beordring til tjeneste på utenriksstasjon krever særlig lovhjemmel, som i dagens utenrikstjenestelov § 7 fjerde ledd. Samtidig er det hensiktsmessig å samle regler og retningslinjer for rekruttering og opplæring mv. i gruppeopptak på ett sted. Dagens forskrift har i tittelen «forskrift om reglement», en betegnelse som ikke lenger brukes. Personalreglement for utenrikstjenesten § 1 første ledd fastslår at «for opptak av aspiranter i utenrikstjenesten gjelder særlig forskrift». Departementet vil derfor samle relevante regler om gruppeopptak i en ny forskrift. Det nærmere innhold i opplæringens lengde og innhold vil bli utredet videre og arbeidstakerorganisasjonenes medvirkning vil bli ivaretatt før arbeidet med ny forskrift påbegynnes.

Det vil samtidig utredes om gruppeopptak kan forankres i statsansatteloven og statsansatteforskriften som utdanningsstillinger eller om ordningen med utvidet prøvetid i gjeldende forskrift kan videreføres så langt denne er i overensstemmelse med statsansattelovens regler og arbeidsvilkårsdirektivet.

Departementet foreslår nytt sjette ledd i utenrikstjenesteloven § 7:

Kongen gir forskrift om rekruttering til utenrikstjenesten ved gruppeopptak og om beordring til tjeneste på utenriksstasjon.